12 Grondbeginselen van het samengesteld gezin: 2 Diversiteit

Door Patricia Heije - oprichter van Stiefgoed De 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin: Een samengesteld gezin is leuk, uitdagend en verfrissend, maar ook zo nu en dan onbegrijpelijk, een desillusie of eenzaam.  Hoe je het ook bekijkt, een samengesteld…

Door Patricia Heije - oprichter van Stiefgoed

De 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin:

Een samengesteld gezin is leuk, uitdagend en verfrissend, maar ook zo nu en dan onbegrijpelijk, een desillusie of eenzaam.  Hoe je het ook bekijkt, een samengesteld gezin is anders dan een kerngezin. Hoe anders? Dat staat beschreven in de 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin. Vandaag het tweede grondbeginsel;

2. Geniet van alle verschillen, de diversiteit is een verrijking.

Als je een relatie start mét kinderen uit een eerdere relatie, dan bespreek je misschien eerst met elkaar welke reizen je nog wilt maken, wat je ambities zijn en of je in Nederland wilt blijven wonen. Daarna volgen al snel de onderwerpen scheiding, de andere ouder, de kinderen, hoe bijzonder ze zijn en hoe je de opvoeding aanvliegt. Of je nog een kinderwens hebt.

De fase van het rustig opbouwen en het samen onderzoeken van alle levensvragen die erbij horen, doorloop je niet zoals in de eerste relatie. Dat kan voelen als een gemis. Acceptatie van deze nieuwe situatie is het enige wat helpt om het gemis te verminderen. Daarnaast is het over het algemeen ook bijzonder interessant wat de ander meeneemt. Diens visie en mening over de wereld is inmiddels gevormd en beproefd. Dit maakt de ander ook zo leuk en speciaal! Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Dat geldt ook voor de stiefkinderen. Wat zijn ze toch anders!

Voor diezelfde stiefkinderen, maar ook voor familie en vrienden is het een ander verhaal. Zij krijgen er iemand bij, die ze niet zelf gekozen hebben. Een groot verschil met eerder. Toen viel er ook niets te kiezen, maar hoorde diegene er door de ontstane bloedband vanzelfsprekend bij. Van familie en vrienden wordt overgave én loyaliteit gevraagd. We hopen erop dat het je gegund is.

De volgende stap, als je daartoe komt, het samenwonen: nu wordt het doorgaans een ander verhaal. Je komt vooral de verschillen tegen van je partner en de kinderen, wat samen het vormgeven aan je nieuwe gezin tot een grote uitdaging maakt. De ander komt immers van links en jij van rechts. De één wil iedere zondagochtend met het hele gezin ontbijten en de ander wil lekker met een goed boek in bed blijven liggen. Verschillen in eetgewoonten, in omgaan met anderen of hoe je met geld omgaat kennen we allemaal wel. Hoe kom je dan tot elkaar?

Het vraagt om er vertrouwen in te hebben dat de ander het niét slecht met je voor heeft, ook alleen maar harmonie wilt, het vraagt erin duiken en je verwonderen. Met andere woorden: Invoegen met een hoek van 90°. Dat geldt ook voor de kinderen. Deze kinderen hebben zich te verhouden tot een nieuwe man of vrouw, vaak in een nieuw huis, met nieuwe regels, geuren en kleuren. Geef ze tijd om te wennen en te ontdekken wat die nieuweling brengt en weet dat jij dit ook nodig hebt.

Eer ook hoe het ooit was. Weet dat je het verleden nooit wegpoetst, voorkom de neiging hiertoe. Daarnaast zijn al die nieuwe visies en meningen ongetwijfeld vreemd, maar het brengt ook iets. Het vergroot immers het wereldbeeld van ieder gezinslid. Het is de kunst van het naar elkaar toe groeien mét respect voor elkaars verleden, visie en eigen grenzen. De  kunst van het samen naast elkaar bestaan.


Lees hier: Grondbeginsel 1: Met het nieuwe gezin gaat het oude verloren. Iedereen lijdt verlies

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp