7 tips om te zorgen voor een goede band met je stiefkinderen

Door Patricia Heije: Het bouwen aan een fijne, warme relatie met je stiefkinderen kan gezellig en leuk zijn, maar gaat ook niet vanzelf. Hoeveel en hoe vaak je investeert in de band met je stiefkinderen is direct gekoppeld aan hoe…

Door Patricia Heije:

Het bouwen aan een fijne, warme relatie met je stiefkinderen kan gezellig en leuk zijn, maar gaat ook niet vanzelf. Hoeveel en hoe vaak je investeert in de band met je stiefkinderen is direct gekoppeld aan hoe fijn en veilig jij je voelt in het samengestelde gezin. Hoe meer je op je plek bent en voelt dat je gewaardeerd wordt, hoe meer je kunt investeren. De emotionele bankrekening staat immers in de plus!

Om je fijn en veilig te voelen heb je jouw partner nodig. Je partner is de belangrijkste persoon die jou kan voeden met liefde, waardering en dankbaarheid voor alles wat je doet voor de kinderen van je partner .

Waarom sommige stiefouders tips kunnen gebruiken bij het bouwen aan een goede band met stiefkinderen.

Als stiefouder kan het lastig zijn om een goede band op te bouwen met je stiefkinderen, omdat het voelt alsof je een buitenstaander bent, alsof je niet echt gewenst bent.

Feitelijk klopt dat ook, want kinderen kiezen – op enkele uitzonderingen na – toch liever voor papa en mama. Jij bent er omdat zij niet meer samen zijn. De confrontatie met jou confronteert hen met de scheiding of overlijden. Dat doet pijn en daar kan je niets aan doen. Vergeet nooit dat de confrontatie gaat over de plek die je inneemt en niet over wie jij bent als persoon.

Een goede band als basis voor een fijne relatie.

Het kan tijd kosten om elkaar te leren kennen en daarom is het belangrijk om te investeren in de relatie met je stiefkinderen. Dit legt de basis voor een gezonde en gelukkige toekomst samen. In deze blog deel ik 7 tips om te zorgen voor een goede relatie met je stiefkinderen.

1. Bouw aan vertrouwen

Vertrouwen is de basis voor elke goede relatie, ook tussen stiefouder en stiefkind. Neem de tijd om elkaar te leren kennen, geef aan dat je er voor hen bent en dat ze altijd bij je terecht kunnen. Trek niet aan de kinderen om zo snel mogelijk een goede band te krijgen, maar pas je aan aan het tempo van hen. Blijf consequent in je gedrag en beloftes, zodat ze weten dat ze op je kunnen rekenen.

2. Respecteer de band tussen je partner en de kinderen.

Het is belangrijk om de band tussen je partner en de kinderen te respecteren en niet te proberen deze te veranderen. Toon begrip voor de situatie en laat zien dat je de kinderen belangrijk vindt. Dat hoeft niet groots en meeslepend, maar kan ook door kleine gebaren.

3. Toon interesse in de interesses van de kinderen.

Probeer te achterhalen wat de interesses zijn van de kinderen en toon hier oprechte interesse in. Dit kan een goed gespreksonderwerp zijn en kan de band tussen jullie versterken. Het leuke hieraan is dat ook jouw wereld zich vergroot en je soms verrast!

4. Stel duidelijke grenzen.

Het is belangrijk om als stiefouder duidelijke grenzen te stellen, zodat de kinderen weten wat er wel en niet kan. Dit gaat voornamelijk om jouw persoonlijke grenzen, van mens tot mens. Hierdoor kunnen ze zich veilig voelen bij jou en weten ze waar ze aan toe zijn.  Dit staat volledig los van opvoeding of huisregels.

5. Wees geduldig.

Het kan tijd kosten om een goede relatie op te bouwen met je stiefkinderen. Wees geduldig en neem de tijd om elkaar te leren kennen. Forceer niets, maar laat de band op natuurlijke wijze groeien. Hier refereer ik bij tip 1 ook al aan, maar het is te groot om er niet uitgebreider bij stil te staan. In de praktijk zien wij stiefrelaties kapot gaan omdat er te weinig geduld is. Zo verdwijnt alle potentie die de relatie in zich had in het afvoerputje.

6. Betrek de kinderen bij activiteiten.

Betrek de kinderen bij activiteiten die jullie als gezin ondernemen. Laat ze meedenken en mee beslissen over wat jullie gaan doen. Zo voelen ze zich betrokken en gewaardeerd. Je kunt hierbij aan een daguitje denken, maar ook aan het bepalen van de huisregels. Kinderen zijn over het algemeen welwillend en creatief, dus waarom zou je dit onderwerp alleen aan de volwassenen overlaten?

7. Blijf communiceren.

Communicatie is de sleutel tot elke goede relatie. Blijf open en eerlijk communiceren met je stiefkinderen, ook als het moeilijk is. Laat zien dat je er voor ze bent en dat je hun mening waardeert. Jouw emoties horen erbij en of je dit nu leuk vindt of niet, het zorgt ervoor dat kinderen beter weten wie je bent. En dat helpt fantastisch bij het opbouwen van een goede band.

Loop je vast: zoek hulp!

Het venijn zit ‘m in de staart. Het opbouwen van een goede relatie met je stiefkinderen vergt tijd en inspanning én vraagt onderhoud. Zonder het onderhouden van deze voorwaardelijke band verdwijnt de verbinding.

Het is de investering meer dan waard, want niet alleen voor je stiefkinderen voegt een stiefband iets toe in hun leven. Dit geldt ook voor jou. Dat dit niet altijd even fijn zichtbaar is, wordt later over het algemeen opgelost.

Loop je vast en kan je wel wat hulp gebruiken bij het oplossen van spanningen in de relatie met jouw stiefkinderen? Neem dan contact op met één van onze Stiefgoedcoaches. Je bent van harte welkom.


Patricia Heije Stiefgoed

Patricia Heije is de oprichter van Stiefgoed en ontwikkelaar van de Stiefgoedmethodiek. Vandaag de dag besteed ze het grootste gedeelte van haar dag aan organisatie van het opleidingsinstituut en expertisescentrum. Patricia is het meest in haar element tijdens het opleiden van Stiefgoedcoaches en trainen van zorgprofessionals binnen de jeugdzorg.


Ik wil meer lezen over het ontstaan van Stiefgoed
Ik wil meer weten over de Stiefgoedmethodiek
Ik wil meer weten over de vakopleiding tot gelicenseerd Stiefgoedcoach
Ik wil meer weten over de training voor zorgprofessionals.

Anderen lezen ook…

de 4 fases van samengestelde gezinnen

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp