De professionals van Stiefgoed zijn opgeleid tot therapeut of coach en hebben ervaring in systemisch werken. Allen leven zij, of hebben zij geleefd, in een samengesteld gezin, waardoor zij ervaringsdeskundige zijn. Iedereen die aan is gesloten bij Stiefgoed heeft een intensieve jaaropleiding binnen Stiefgoed gevolgd die wordt verzorgd door Patricia Heije, oprichter van Stiefgoed en ontwikkelaar van de Stiefgoed Methodiek.

Als professionals zijn zij ondernemer en werken zij vanuit hun eigen praktijk aan de missie van Stiefgoed: het percentage samengestelde gezinnen dat gelukkig bij elkaar blijft, verhogen.

Ben jij een therapeut of coach en wil jij je specialiseren in samengestelde gezinnen en je eigen Stiefgoed praktijk starten? Wij komen graag in contact met jou wanneer je toegankelijk, professioneel, daadkrachtig en ervaringsdeskundig bent. Daarnaast is passie voor begeleidingswerk en grote affiniteit met de doelgroep een vereiste. Natuurlijk beschik je over een goede therapeutische- of coachopleiding die het zorgvuldig begeleiden van mensen rechtvaardigt en heb je systemische werkervaring.

Geïnteresseerd? Scroll snel naar beneden.

 

Patricia Heije, Oprichtster Stiefgoed
Ik werk met hart en ziel, omdat ik goed weet hoe het is om de niet vanzelfsprekende rol van stiefouder te krijgen, hoe dit je partnerrelatie beïnvloedt, te ontdekken hoe dit vorm te geven en dit te integreren.

Dit zijn de regio's die nog een Stiefgoed-professional kunnen gebruiken

Aangezien er pas 20 locaties in Nederland zijn, is er een grote kans dat jouw leefomgeving nog niet van een Stiefgoed-vestiging is voorzien. Er lopen gesprekken met potentiële Stiefgoed-professionals. Als dat zo is in jouw leefomgeving, dan geven wij dat aan, zodat je weet waar je aan toe bent.
Dordrecht
Lelystad Centrum, Lelystad
Roermond
Etten-Leur
Roosendaal
Gorinchem
Breda
Zutphen
Apeldoorn
Gouda
Arnhem
Maastricht
Hilversum
Eindhoven
Den Helder

Selectietraject

Ben je geïnteresseerd om je te vestigen in één van de genoemde locaties? Je kunt jouw wens kenbaar maken door middel van het ingevuld versturen van het formulier wat je onderaan deze pagina vindt. Voor een snelle afhandeling helpt het als je direct jouw cv meestuurt. Als jouw CV en formulier voldoende perspectief bieden om met elkaar in gesprek te gaan, dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met Patricia Heije. Als dit gesprek goed verloopt en zij en jij vertrouwen hebben dat samenwerken past, dan krijgt de kennismaking een vervolg.

Na het selectietraject gaan de toekomstige Stiefgoed-professionals de interne opleiding in om het vak te leren. De frequentie is gemiddeld 2 dagen per maand en je krijgt les in een kleine groep van maximaal 6 deelnemers. Tussen de lesdagen door krijg je aanvullende opdrachten.

Let op: hoe fijn ook om te lezen dat je interesse hebt, als je niet binnen 20 minuten van een genoemde locatie woont, dan krijgt jouw bericht geen vervolg.

Certificering en onderhoud

De opleiding wordt bij het behalen van de eindtermen beloond met het certificaat tot Stiefcoach / Stiefgoed-professional® Na het behalen van het certificaat wordt er van je verwacht dat je minimaal 6 x per jaar aansluit bij de 6-wekelijkse intervisie, professionalisering & werkoverlegmomenten. Daarnaast dien je aanwezig te zijn bij de professionaliseringsbijeenkomsten die 2 x per jaar worden gehouden. Alle bovenstaande activiteiten vinden plaats in het midden van het land. Concreet betekent dit dat je altijd een halve / hele dag per maand zult besteden aan bijscholing.

Stiefgoed-ondernemer worden?

Is je interesse gewekt? Stuur ons je motivatie en contactgegevens, zodat wij samen met jou de mogelijkheden kunnen bekijken.
 • Upload eventueel je CV
  Sleep bestanden hierheen of
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit is Stiefgoed

Stiefgoed is een onafhankelijke organisatie met intern gespecialiseerde, gecertificeerde professionals, die zich onderscheiden in kennis, kunde, toewijding en ervaring. Zij bieden hulpverlening aan samengestelde gezinnen in drie fases:

 1. Voorbereiding (op samenwonen)
 2. Als het niet goed gaat (met het kind, gezin of de relatie)
 3. Onderhoud (van balans en harmonie)

Het is ons doel om het slagingspercentage van samengestelde gezinnen aanzienlijk te verhogen. Stiefgoed biedt coaching, relatie- en gezinstherapie. Daarnaast organiseert Stiefgoed gespreksgroepen en workshops. Stiefgoed heeft op dit moment vestigingen in 20 plaatsen in Nederland.


Missie

In Nederland gaat 2 op de 3 samengestelde gezinnen binnen 5 jaar uit elkaar. Stiefgoed vergroot het slagingspercentage van samengestelde gezinnen door rust en harmonie in het gezin te brengen. Alle diensten die Stiefgoed biedt, dragen bij aan dat doel.

Verder is het de maatschappelijke missie van Stiefgoed om Nederland wakker te schudden. Stiefgoed wil iedereen ervan doordringen dat een samengesteld gezin geen uitzondering meer is en anders werkt en andere begeleiding nodig heeft dan een kerngezin, zodat de maatschappij zich aanpast aan deze ontwikkeling.


Beloften

Wij helpen onze cliënten om gelukkig bij elkaar te blijven binnen het samengestelde gezin. Dat doen we op een effectieve manier met oog voor de kwaliteit in het gezin.

Met Stiefgoed hebben stiefouders één loket voor alle (hulp)vragen die te maken hebben met het samengestelde gezin.

Wij zijn de gespecialiseerde kennisdragers voor samengestelde gezinnen in Nederland door zeer specialistische opleidingen, strenge kwaliteitscontrole en ervaringsdeskundigheid.

Onze professionals zijn ervaringsdeskundigen: ze zijn ouder of kind in een samengesteld gezin.

De werkwijze van Stiefgoed is kortdurend en oplossingsgericht.

Stiefgoed heeft ruime openingstijden (ook op zaterdag), kent geen wachtlijsten en heeft locaties in heel Nederland. Je hebt geen verwijsbrief nodig.

Stiefgoed werkt sinds 2012 uitsluitend voor samengestelde gezinnen. Wij zijn de kennisdragers en experts op het gebied van samengestelde gezinnen in Nederland. Wij werken met multidisciplinaire teams en onze jarenlange ervaring is gebundeld in de effectieve Stiefgoedmethodiek®.


Stiefgoedmethodiek®

Werken met samengestelde gezinnen en samengestelde partnerrelaties vraagt écht iets anders dan werken met kerngezinnen.

Daarom heeft Stiefgoed alle bestaande hulpverleningsmodellen getoetst en aangepast aan de behoeften van een samengesteld gezin. De Stiefgoedmethodiek® is hét middel om alle problematiek om te buigen naar balans in het gezin en in de relatie. Het is een doelgerichte, kortdurende en effectieve werkwijze die duurzaam oplossingen biedt voor de uitdagingen in samengestelde gezinnen en -relaties.

De Stiefgoedmethodiek® is gebaseerd op:

 • het verkrijgen van inzicht en perspectief door de combinatie van praten én ervaringsgericht werken. Hierdoor wéét je niet alleen, maar voel je het ook. Daardoor beklijft het geleerde.
 • het gedachtegoed en volgens de methodieken Contextuele therapie, Gestalt, EFT, Systemisch werk (verschillende werkvormen zoals familieopstellingen) en Transactionele Analyse.
 • een diep geloof dat iedere (liefdevolle) relatie en gezinsvorm de potentie heeft om te groeien.
 • de wetenschap dat iedere situatie uniek is.
 • de afspraak dat wij aansluiten op de groeifases van jouw relatie en gezin, op thema’s die spelen, in een tempo dat past bij jullie.
 • dat niets moet, je zelf beslissingen neemt en je hier verantwoordelijk voor bent.
 • wederzijds respect, gelijkwaardigheid, veiligheid en contact.
 • volledige focus op het beantwoorden van jullie hulpvraag.

Over de Stiefgoedprofessionals

Alle professionals van Stiefgoed zijn ervaringsdeskundigen. Zij geloven in de kracht van liefde en zijn ervan overtuigd dat investeren in groei binnen samengestelde gezinnen een relatiebreuk kan voorkomen. Zij zijn met elkaar verbonden door dezelfde passie en intensief contact.

Iedere Stiefgoedprofessional is gedegen opgeleid als therapeut, coach en/of psycholoog en vervolgens intensief intern opgeleid binnen de Stiefgoedmethodiek®.

Stiefgoedprofessionals worden gemonitord met intervisiesessies, bijscholingsbijeenkomsten, kwaliteitsmetingen en volgen trainingen, workshops, lezingen en coaching. Zij delen de overtuiging dat zichzelf continu ontwikkelen nodig is om de cliënten van Stiefgoed optimaal te bedienen en de kwaliteit waar Stiefgoed voor staat in stand te kunnen houden.

Stiefgoed-ondernemer worden


Kernwaarden

Laagdrempelig, betrokken en respectvol

De Stiefgoedprofessional is zeer toegankelijk en laagdrempelig. Ze zorgt voor een warm welkom en gaat respectvol om met de situatie van haar cliënten. Op basis van gelijkwaardigheid en betrokkenheid ontstaat er direct een band van vertrouwen, waar diepgang en luchtigheid samengaan. Stiefgoedprofessionals zijn betrokken, makkelijk bereikbaar, open en benieuwd naar het verhaal achter de cliënt. Bovendien is ze warm en authentiek, en oordeelt ze niet.

Ervaringsdeskundig en empathisch

Een belangrijk kenmerk van alle Stiefgoedprofessionals is dat ze ervaringsdeskundig zijn. Ze leven in een samengesteld gezin, of hebben daarin geleefd. Dat maakt ze extra empathisch: ze kunnen zich als geen ander verplaatsen in de situatie van hun cliënten. Daardoor is een Stiefgoedprofessional goed in het geven van praktische adviezen en kan ze de situatie van ieder gezinslid van het samengestelde gezin vanuit verschillende invalshoeken bekijken en begeleiden.

Professioneel, zorgvuldig en proactief

De Stiefgoedprofessional is deskundig in haar vak, zorgvuldig en staat voor een kwalitatieve en professionele begeleiding. Ze doet dit op een integere wijze en zorgt voor verbinding tussen haar als begeleider en de cliënt. Een Stiefgoedprofessional wil zich continu ontwikkelen en is proactief in het opdoen van kennis en ervaring om haar cliënten zo goed mogelijk te begeleiden.

Daadkrachtig met focus op resultaat

De Stiefgoedprofessional is daadkrachtig in de begeleiding en streeft naar creatieve oplossingen voor haar cliënten. Ze heeft altijd de realiteit voor ogen en spiegelt dit ook aan haar cliënten. De focus ligt op het resultaat.


Sluiten