Aansluiten bij Stiefgoed

Volg de opleiding Stiefgoedcoach en wordt specialist in de Stiefgoedmethodiek, waardoor je samengestelde gezinnen begeleidt naar meer rust en harmonie.

Als je op deze pagina komt, dan is dat meestal omdat er verlangen is om je in te zetten voor het welzijn van samengestelde gezinnen en hun omgeving en dat je het niet vanzelfsprekend vindt dat je dit zonder meer kunt. Mocht dit kloppen dan kan ik alleen maar zeggen dat ik daar  blij om ben, want het begeleiden van samengestelde gezinnen is een vak apart. Je bent van harte welkom en als je na het lezen van deze webpagina nog vragen hebt, stel ze dan gerust tijdens één van de vele online informatiemomenten.

Patricia Heije

Directeur en opleider Stiefgoed

Algemene informatie

Voor wie deze opleiding ontwikkelt is:

Deze opleiding is ontwikkelt voor coaches, behandelaren en therapeuten die effectief willen werken om problematiek die men toe kan kennen aan de gezinsvorm samengesteld gezin op te lossen of te verlichten. Je kunt denken aan de beroepen (zonder compleet te willen zijn) relatietherpeuten, lifecoaches, gezinsbehandelaren, POH GGZ, mediators, kindercoaches, psychologen of systeemopstellers.

Instroomnivo:

De opleiding tot gelicenseerd Stiefgoedcoach is een specialisatieopleiding op HBO+ | WO niveau. Om de opleiding succesvol te kunnen volgen én succesvol samengestelde gezinnen te begeleiden, hebben we de onderstaande instapeisen gesteld:

 • Je hebt minimaal HBO werk en denkniveau.
 • Je hebt privé ervaring met samengestelde gezinnen.
 • Je hebt een relevante vooropleiding.
 • Je hebt ervaring met systemisch werken.
 • Je bent mentaal gezien in een rustige fase in je leven.

Voldoe je (nog) niet helemaal aan deze eisen en wil je weten hoe je dat kunt veranderen? Meld je ook dán aan voor een informatiebijeenkomst.

Accreditatie en licentie:

Er is accreditatie aangevraagd bij NIP, SKJ, NVO, MFN en Registerplein. Door het behalen van de opleiding ben je direct gelicenseerd.

De duur van de opleiding:

De wordt gegeven in 4 blokken van 2 dagen. Naast de acht opleidingsdagen bevat de opleiding voorbereidende opdrachten (totaal 24 uur) en een toetsingsmoment. De doorlooptijd van de gehele opleiding is drie maanden.

Groepsgrootte:

De groepsgrootte is maximaal 20 deelnemers.

Trainer(s):

De opleiding tot gelicenseerd Stiefgoedcoach wordt gegeven door, of staat onder supervisie van, Patricia Heije, oprichter van Stiefgoed en ontwikkelaar van de Stiefgoed Methodiek.

Meer informatie over de opleiding ontvang je tijdens de online informatiebijeenkomst waar je, na inzending van het onderstaande formulier, een uitnodiging voor ontvangt.

Het eerst volgende opleidingsgroep die start is:

Groep 11

De opleidingsdagen zijn:

6 & 7 oktober – 27 & 28 oktober – 24 & 25 november – 15 & 16 december 2022


Opleidingen die in 2023 gepland zijn:

Groep 12:  9 & 10 maart | 30 & 31 maart | 20 & 21 april | 11 & 12 mei

Groep 13:  5 & 6 oktober | 2 & 3 november | 23 & 24 november | 7 & 8 december


We nodigen je graag uit voor een online informatiebijeenkomst rondom deze opleiding, alvorens je aan te melden.  Je kunt er ook voor kiezen je direct aan te melden voor de opleiding. Gebruik daarvoor de volgende button.

Aanmelden opleiding

Als Stiefgoedcoach draag je ruimschoots bij aan een hogere slagingskans van het samengesteld gezin.

Wat je kunt verwachten als Stiefgoedcoach

Als gelicenseerd Stiefgoedcoach® zit je op je plek, want je herkent je in de kernwaarden toegankelijkheid, ervaringsdeskundigheid, daadkracht en professionaliteit. Bovendien heb je te maken met mensen die allemaal passie hebben voor het vak!

Je hebt een indrukwekkende opleiding tot Stiefgoedcoach achter de rug, waar je succesvol in kon stappen, omdat je een gedegen vooropleiding hebt. Jouw persoonlijke ervaring met de dynamieken van een samengesteld gezin heb je tijdens de opleiding onderzocht en je hebt ondervonden hoe belangrijk relevante persoonlijke ervaring naast vakkennis is. Na de opleiding weet je dat je vlieguren moet maken om je meer en meer zeker te voelen in je werk. Echter de Stiefgoedmethodiek, kan je al perfect in zetten.

Of je nu werkt in loondienst of (parttime) als ondernemer,  wat ons verbindt is dat we allemaal bijdragen aan Stiefgoed’s gezamenlijke missie om de slagingskans van samengestelde gezinnen te vergroten.

Jouw cliënten geven je terug dat zij zich veilig en begrepen voelen, maar ook dat ze stevig aan het werk zijn, zowel in de praktijk als thuis. Onze digitale verzamelplek is ons interne platform: mijnstiefgoed.nl. Daar vind je alles rondom de Stiefgoedmethodiek en het helpt jou en de cliënten om het maximale uit hun trajecten te halen. Als je een vraag hebt, dan deel je die vraag met alle andere Stiefgoedcoaches en antwoord blijft niet lang uit. Je merkt dat gebruik maken van mijnstiefgoed.nl je zo makkelijk mogelijk is gemaakt. Ook nascholing volg je op jouw moment, want werken en leren is steeds minder gebonden aan kantoortijden. Het gevoel wat altijd overheerst is dat je betekenisvol werk hebt en je met groot gevoel van vrijheid samenwerkt.

Als gelicenseerd Stiefgoedcoach kan je er voor kiezen om jezelf te presenteren op de website van Stiefgoed. Met een paar klikken heb je jouw uitgebreide profiel zichtbaar gemaakt en ben je vindbaar als gelicenseerd Stiefgoedcoach voor potentiële cliënten en netwerkcontacten. Zo zijn alle krachten gebundeld en kan je écht het verschil maken.

Inhoud van de opleiding Stiefgoedcoach

De opleiding bestaat uit het intrainen van de Stiefgoedmethodiek plus een praktische- en theoretische toets. Het intrainen wordt verdeeld over 8 praktijkdagen. Tussen de opleidingsdagen staan voorbereidingsopdrachten op de agenda, telkens 4 uur per opleidingsdag. Tijdens het intrainen van de Stiefgoedmethodiek, wordt ook stilgestaan bij de ondersteunende middelen, huiswerkopdrachten en kwaliteitsverbetering. Voor enkele fases van de Stiefgoedmethodiek hebben we meerdere opleidingsdagen nodig. Voor andere hebben we aan een halve dag genoeg.

 

Het ontwerp van de opleiding is gericht op: thuis voorbereiden en theorie | lesdagen Stiefgoedmethodiek in de praktijk

 

Onderwerpen opleidingsdag 1& 2:

Werken met het coachcontract, begeleidingscultuur, doelstellingen en resultaten. Inzetten van tijdlijn, genogram, Stiefscan®, diagnose en begeleidingsplan. Werken met het digitale intermediair tussen coach en cliënt: mijnstiefgoed.nl

Onderwerpen opleidingsdag 3 & 4:

Huidige en gewenste situatie: bouwstenen samengesteld gezin, werken met grondbeginselen, opstellen van het samengesteld gezin en samengesteld systeem. Begeleiden van de huidige situatie naar gewenste situatie. Psycho-educatie.

Onderwerpen opleidingdag 5:

Verbinding en communicatie: Werken met EFT, Transactionele analyse (o.a. opstellingen), communicatiestrategieën en verbindend communiceren binnen het samengesteld gezin.  

Onderwerpen opleidingsdag 6:

Waarden en opvoeding: Bepalen- en definiëren van gezinswaarden, verschillen opvoeding en huisregels, opvoedingsstijlen.

Onderwerpen opleidingsdag 6:

Gezinsafspraken: vertalen van waarden en opvoeding naar gezinsafspraken. Herbesluiten gezinsafspraken, voeren van het gezinsgesprek, prioriteit aanbrengen in het invoeren en aanpassen gezinsaanspraken. 

Onderwerpen opleidingsdag 7:

Integratie en onderhoudsplan: het geleerde integreren en waar nodig door vertalen naar de praktijk. Hiaten definiëren, Onderhoudsplan opstellen. Toolkit samenstellen. Evaluatie van het traject en resultaten.

Onderwerpen opleidingsdag 8: 

Eindtoets: Toetsing theoretische kader en praktische toets uitvoeren Stiefgoedmethodiek.

Na positief resultaat wordt wordt het certificaat gelicenseerd Stiefgoedcoach uitgereikt.

Patricia Heije, Oprichtster Stiefgoed

"Omdat ik weet hoe het is om de niet vanzelfsprekend de rol van stiefouder te krijgen en hoe dit je partnerrelatie beïnvloedt, kan ik helpen dit vorm te geven".

Oprichter en directeur Stiefgoed

Certificering en onderhoud

Licentie

De opleiding wordt bij het behalen van de eindtermen beloond met het certificaat tot Stiefgoed®coach. Vanaf dat moment ben je gelicenceerd Stiefgoedcoach voor minimaal één jaar. Voorwaarde voor verlenging is dat je  één nascholingsmoment (live of on demand) voor Stiefgoedcoaches hebt gevolgd (de kosten zijn opgenomen in het licentieabonnement).

Het interne communicatieplatform

De plaats waar alles samenkomt – denk hierbij o.a. aan de bibliotheek Stiefgoedmethodiek en daar waar opdrachten voor cliënten worden klaargezet – is het interne platform mijnstiefgoed.nl.  Al tijdens de opleiding maak je gebruik van jouw scholingsmodule op dit platform. Zo heb je altijd alle middelen bij de hand om jouw opleiding goed te volbrengen, jouw nascholing op pijl te houden en je werk als Stiefgoedcoach zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.

Investering

De kosten van deelname aan de opleiding tot Stiefgoedcoach zijn:

€ 2.248,- excl. btw en inclusief Licentie (voor één jaar, ingaand op de 1e dag van de maand na behalen certificaat) en inclusief studiemateriaal (m.u.v. boeken vermeld op de leeslijst), lunch en examinering.

Jouw profiel op de landelijke website

Na het behalen van de licentie Stiefgoedcoach, heb je de mogelijkheid om je als gelicenseerd Stiefgoedcoach te profileren op de landelijke website, waardoor  je zichtbaar en vindbaar bent voor potentiële cliënten. Een ‘eigen website’ laten maken is niet nodig. Als je al wel een website hebt en je juist wél wil dat die wordt gekoppeld met de landelijke website van Stiefgoed, dan heb je daar de mogelijkheid toe. Zo heeft profilering op de landelijke website niet alleen voordelen voor jouw zichtbaarheid als Stiefgoedcoach, maar ook voor jouw mogelijke anderen activiteiten.

Tijdens en na de informatiebijeenkomst krijg je meer informatie over deze wijze van profileren.

Informatie- en aanmelding

Ben je geïnteresseerd om de opleiding tot Stiefgoedcoach te volgen, aan het werk te gaan met de Stiefgoedmethodiek en je wellicht te profileren als Stiefgoedcoach op de landelijke website?  Je kunt jouw interesse kenbaar maken door middel van het formulier wat je onderaan deze pagina vindt.

Voor een snelle afhandeling helpt het als je direct jouw cv meestuurt.

De volgende stap is de informatie bijeenkomst. Naast dat je ongetwijfeld meer wil weten over de opleiding en hoe Stiefgoed werkt, willen wij jou graag wat beter leren kennen. We vinden namelijk dat we zorgvuldig onze toekomstige Stiefgoedcoaches mogen selecteren. Het is immers nogal wat om met samengestelde gezinnen te werken. Om aan beide doelen te voldoen, wordt je uitgenodigd voor een online informatiebijeenkomst.

Samen zetten we de Stiefgoedmethodiek nóg meer op de kaart.

Eén op de vijf kinderen leeft in minstens één samengesteld gezin Tot nu toe hebben wij 3000 gezinnen begeleid, dat is 1% van de (NL) doelgroep, dus er is nog veel te doen! Laat het ons snel weten als je geïnteresseerd bent.

Stiefgoed Regio Zwolle

zwolle@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Utrecht-Zuid

utrechtzuid@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Den Haag-West

denhaagwest@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Eindhoven/Uden

eindhoven@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Den Haag-Oost

denhaagoost@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Amsterdam-Zuid

amsterdamzuid@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Amersfoort

amersfoort@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Amstelveen

amstelveen@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Midden Zeeland

middenzeeland@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Heerenveen

heerenveen@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Amsterdam-Oost

jacqueline@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Oisterwijk

maddy@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed 's-Hertogenbosch

shertogenbosch@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Bergen op Zoom

bergenopzoom@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Hellevoetsluis

hellevoetsluis@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Veenendaal

Veenendaal@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Doetinchem

Doetinchem@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Stiefgoed Den Helder

denhelder@stiefgoed.nl 085 130 44 70

Jouw profileringspagina op www.stiefgoed.nl en stiefgoed.be

Na het behalen van de licentie Stiefgoedcoach, heb je de mogelijkheid om je als gelicenseerd Stiefgoedcoach te profileren op de landelijke website, waardoor  je zichtbaar en vindbaar bent voor potentiële cliënten. Een ‘eigen website’ laten maken is niet nodig. Als je al wel een website hebt en je juist wél wil dat die wordt gekoppeld met de landelijke website van Stiefgoed, dan heb je daar de mogelijkheid toe.

Zo heeft profilering op de landelijke website niet alleen voordelen voor jouw zichtbaarheid als Stiefgoedcoach, maar ook voor jouw mogelijke anderen activiteiten.

Tijdens en na de informatiebijeenkomst krijg je meer informatie over deze wijze van profileren.

Is je interesse gewekt? Vul het formulier in en we zien je graag binnenkort bij de online informatiebijeenkomst!
 • Upload eventueel je CV
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 50 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.