Achtergrond van verlies

RUIMTE VOOR VERDRIET Ik ben een moeder met een samengesteld gezin. Ik heb iets verloren en ik krijg het nooit  meer terug. Het doet me verdriet, want mijn droom is uiteengespat. Mijn kerngezin is weg. Ik weet dat het niet meer terugkomt.
Ook al ben ik een nieuw gezin gestart met mijn geweldige nieuwe partner; het is een samengesteld gezin.  Ook al stop ik al mijn liefde, hoop, positiviteit en grote dosis aan goede moed en verwachtingen in deze tweede kans. Het wordt nooit meer een kerngezin.

Alle leden van mijn samengestelde gezin dragen een verdriet bij zich. En het lukt mij niet om dat weg te nemen, op te lossen of wat dan ook.
Mijn kinderen hebben hartzeer omdat ze nooit meer samen zullen leven in hun kerngezin, met hun eigen vader en moeder. Ook al stoppen ze dit gevoel weg om mij niet te belasten, dit verlangen zit in hun hart.
Mijn lieve nieuwe man heeft onder zijn blijdschap voor onze fijne relatie een ondertoon van bedroefdheid. Hij zal nooit de geborgenheid van een eigen kerngezin kennen; hij heeft geen kinderen van zichzelf. Hij moet leven met stiefband en bloedband naast elkaar.

Weetje, ik wist dit van te voren niet. Ik dacht dat we het allemaal veel beter gingen doen bij deze nieuwe kans. De roze wolk van het begin zorgde voor een enorme boost. Ik heb enorm mijn best gedaan om er iets heel moois van te maken. En eerlijk gezegd is dat met vallen, opstaan en bijleren ook best goed gelukt. Ik ben de trotse moeder van mijn bijzondere gezin.
Om daar te komen was het heel belangrijk om te beseffen dat we in ons nieuwe samengestelde gezin allemaal iets verloren hebben; een achtergrond van verlies.

Soms moet je even stilstaan bij wat er niet is; bij dit verlies. Ruimte en tijd nemen om dit een plek  te geven in je hart, te rouwen. Je kwetsuren te voelen, te bekijken en te eren, zodat het littekens kunnen worden.  En daarna elkaar aankijken in dankbaarheid voor wat er wel is.

Hulp Samengestelde gezinnen | Stiefgoed

Als je bij Stiefgoed komt voor hulp, kijken we samen onder de waterlijn. Door de situatie in beeld te brengen wordt duidelijk wat er onbewust aan gevoelens en verdriet zit. Wat we niet willen zien of voelen wordt duidelijk. Door samen te werken in onze bijzondere trajecten en elkaar ruimte te geven voor ieders eigen verdriet, geven we de dingen een plek, en ontstaat er weer ruimte.
Bijzonder is dat liefdeskoppels  hierdoor weer moed krijgen om samen verder te gaan met hun mooie nieuw samengestelde gezin. En niet alleen moed, ze krijgen ook tools in handen om samen te bouwen aan hun geweldige nieuwe kans op geluk met hun prachtige samengestelde gezin.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp