Annette Burgers in gesprek met Wampie van Arkel over scheiden.

"Helaas heb ik ook voorbeelden van ouderverstoting in mijn praktijk. Het is hartverscheurend. Dit zijn lastige zaken, want waar doe je nou wijs aan?" Wampie van Arkel is familieadvocaat, echtscheidingsmediator en voorzitter van de Nederlandse vereniging van collaborative professionals en…

“Helaas heb ik ook voorbeelden van ouderverstoting in mijn praktijk. Het is hartverscheurend. Dit zijn lastige zaken, want waar doe je nou wijs aan?”

Wampie van Arkel is familieadvocaat, echtscheidingsmediator en voorzitter van de Nederlandse vereniging van collaborative professionals en zit in diverse DenkTanks.

Het DNA om advocaat te worden zat bij haar al in haar bloed. Haar vader was ook advocaat en haar moeder werkte met haar vader mee en als kind vond Wampie de gesprekken thuis reuze interessant.
Ondanks dat ze eerst nog heel even dacht om dierenarts te worden, werd het toch advocaat. En succesvol!

Als clienten opbellen om een afspraak te maken, onderzoekt Wampie eerst wat het beste traject is als het een scheiding betreft. En wat het beste traject is hangt onder andere af van de de wel of niet aanwezige gelijkwaardigheid bij de scheidende stellen.

Wampie ziet het liefst dat er een verzekering komt waardoor mensen de mogelijkheid hebben echt goed begeleid te worden. Overigens zijn er diverse pilots om te proberen te voorkomen dat echtscheidingen vechtscheidingen worden.
Het rijk is bezig met SCHEIDEN ZONDER SCHADE, in Brabant loopt een pilot waar een gezinsadvocaat het gezin in het geheel begeleidt en goed inzet wat nodig is voor de familieleden.

In de Scandinavische landen lopen ze voor op ons ‘toernooiveldsysteem’. En helaas is er nog geen politieke partij die een goed plan op de tekentafel heeft liggen.

Veel koppels komen toch met elkaar in de clinch over de opvoeding van de kinderen. Dat zijn niet alleen de samengestelde gezinnen die hiermee te maken krijgen. Het verdient dan ook de voorkeur om, voordat je met je partner aan kinderen begint, hier goed samen over te praten. Hoe gaan we kinderen opvoeden?

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor ouders die te maken krijgen met contactverlies. En het is heel ongelukkig voor de mensen die dit treft. De maatschappij heeft hier ook een mening over, als je als moeder geen contact hebt met je kinderen ‘zal er wel iets mis zijn’, dus je hebt eigenlijk twee keer pijn; je ziet je kind niet en de mensen om je heen vinden er wat van.

In het gesprek kom je nog veel meer van Wampie te weten. Over haarzelf. Over haar werk. En dus ook tips voor als jij of iemand in je omgeving die je lief is in scheiding ligt.

Wampie van Arkel is te vinden op haar website https://www.vanarkelfamilierecht.nl

Heb je deze podcast met Wampie gewaardeerd? Geef de podcast dan graag een LIKE. En deel ‘m met mensen om je heen die in scheiding liggen.

Zijn jullie al ex-en en willen jullie samen als ouders beter met elkaar omgaan? Dan hebben we bij Stiefgoed OUDERSCHAPSCOACHING. Een fijne manier om samen te bespreken hoe jullie beter met elkaar kunnen omgaan als ouders met en voor de kinderen, wil je informatie hierover? Annette@stiefgoed.nl

In deze serie zijn in totaal 13 afleveringen verschenen, elke professional heeft vanuit zijn of haar eigen kundigheid en kennis heel veel tips gegeven.

De volgende series gaat over ‘Samengesteld gezin, wat nu?’ die ik samen maak met Stiefgoedcollega Jordie Vos.

Hartegroet,

Annette Burgers

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp