Een conflict oplossen?! Hoe dan? Met deze tips kom je er wel!

Heb jij regelmatig een conflict met je (ex) partner en/of je kind en/of je stiefkind? Kijk dan waar je staat en wat je eraan kunt doen. “Een nieuwe tak van sport: sportief onderhandelen.” Blog van Annette Burgers, Stiefgoed Rotterdam Een meningsverschil of een conflict kan ontstaan omdat je dingen op...

Lees verder

De 12 grondbeginselen samengesteld gezin 9. Iedereen hoort erbij

De 12 grondbeginselen samengesteld gezin: 9. Iedereen hoort erbij Een samengesteld gezin is leuk, uitdagend en verfrissend, maar ook zo nu en dan onbegrijpelijk, een desillusie of eenzaam.  Hoe je het ook bekijkt, een samengesteld gezin is anders dan een kerngezin. Hoe anders? Dat staat beschreven in de 12 grondbeginselen...

Lees verder

De uitdagingen van een stiefmoeder

Wat maakt het leven van een stiefmoeder zo uitdagend? Vorige week sprak ik Andrea, die naast moeder ook stiefmoeder is. Ze heeft zelf 3 kinderen en haar partner heeft er 2 en dat allemaal in de puberleeftijd. Dat kan een behoorlijke klus zijn en ik zie Andrea vechten tegen haar...

Lees verder

Zitten de huisregels bij je ex in jouw cirkel van invloed?

Vaak komen stellen binnen met de vraag of we kunnen doornemen hoe om te gaan met de regels in het huis van de ex-partner. “Het is toch belangrijk voor de kinderen dat de regels overal hetzelfde zijn.” Dat is een mooie overtuiging en een vette uitdaging, als je dat echt...

Lees verder

HET IS EEN REATIE DIE DRAAIT OM INZET

“Het moderne huwelijk staat of valt met de inzet van de twee partners. Het is een relatie die draait om inzet. Als men met elkaar een huwelijk aangaat dan is men geen familie, geen bloedverwant. Heel die relatie steunt op de inzet van de twee partners. ‘Ik wil met jou...

Lees verder

Ouderonthechting

IN DE VERTE hij loopt door de straten en waar hij ook kijkt ziet hij iemand lopen die veel op haar lijkt haar neus, haar gebaren haar wandel, haar benen maar als hij haar nadert dan is ze verdwenen dan blijkt ze als altijd een ander te zijn en voelt...

Lees verder

“De rust is wedergekeerd dankzij goede afspraken,” zegt Babet.

Een samengesteld gezin bij elkaar houden, dat schijnt nog niet zo makkelijk te zijn. Tweederde van de gezinnen sneuvelt binnen vijf jaar, met desastreuze gevolgen voor de kinderen die al een scheiding hebben meegemaakt. Stiefouders krijgen met allerlei problemen te maken waar ze geen raad mee weten. Om daar aandacht...

Lees verder

Dynamieken in het samengesteld gezin: De Spagaat

Met collega Annette Burgers in gesprek over een veel voorkomende dynamiek binnen het samengesteld gezin. Kennis en inzicht in de dynamiek en wat je (anders) kan doen,  leidt tot meer rust in het gezin.

Lees verder

het fundament in je relatie

‘Het mooie van de liefde is dat er tussen twee mensen een enorme kracht kan ontstaan waardoor beiden vleugels krijgen. Iemand naast je hebben die van je houdt heeft een heel sterk effect. Je krijgt extra vertrouwen in de wereld en je kan jezelf en je relatie op een positieve...

Lees verder

De 12 grondbeginselen samengesteld gezin: 8. Stief is anders

Een samengesteld gezin is leuk, uitdagend en verfrissend, maar ook zo nu en dan onbegrijpelijk, een desillusie of eenzaam.  Hoe je het ook bekijkt, een samengesteld gezin is anders dan een kerngezin. Hoe anders? Dat staat beschreven in de 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin. Vandaag het achtste  grondbeginsel; 8....

Lees verder

12. Stiefmoeder in opleiding # Huwelijkse hechtingen

Geschreven door Ingrid Kraft van Ermel Ik weet niet precies de oorzaak maar in ‘t Gooi houden ze van een leuk huwelijk en een bijbehorend feest. Mijn peetvader, de beste vriend van mijn vader, besloot onlangs voor de derde keer, dat hij toch met deze dame de rest van zijn...

Lees verder

Liefde. Rouw. Verwarring. Samengesteld gezin met twee vrouwen.

“Ik word nooit oma”: Samengesteld gezin van twee vrouwen met een gehandicapte tweeling van 18 jaar. Kim wordt, na jaren relaties gehad te hebben met mannen, verliefd op Ingrid, een vrouw. Het duurde even voordat ze het besluit nam dat dit echt mogelijk was. Hoe verliep deze reis? Kim vertelt...

Lees verder

Dit is Stiefgoed

Stiefgoed is een onafhankelijke organisatie met intern gespecialiseerde, gecertificeerde professionals, die zich onderscheiden in kennis, kunde, toewijding en ervaring. Zij bieden hulpverlening aan samengestelde gezinnen in drie fases:

 1. Voorbereiding (op samenwonen)
 2. Als het niet goed gaat (met het kind, gezin of de relatie)
 3. Onderhoud (van balans en harmonie)

Het is ons doel om het slagingspercentage van samengestelde gezinnen aanzienlijk te verhogen. Stiefgoed biedt coaching, relatie- en gezinstherapie. Daarnaast organiseert Stiefgoed gespreksgroepen en workshops. Stiefgoed heeft op dit moment vestigingen in 20 plaatsen in Nederland.


Missie

In Nederland gaat 2 op de 3 samengestelde gezinnen binnen 5 jaar uit elkaar. Stiefgoed vergroot het slagingspercentage van samengestelde gezinnen door rust en harmonie in het gezin te brengen. Alle diensten die Stiefgoed biedt, dragen bij aan dat doel.

Verder is het de maatschappelijke missie van Stiefgoed om Nederland wakker te schudden. Stiefgoed wil iedereen ervan doordringen dat een samengesteld gezin geen uitzondering meer is en anders werkt en andere begeleiding nodig heeft dan een kerngezin, zodat de maatschappij zich aanpast aan deze ontwikkeling.


Beloften

Wij helpen onze cliënten om gelukkig bij elkaar te blijven binnen het samengestelde gezin. Dat doen we op een effectieve manier met oog voor de kwaliteit in het gezin.

Met Stiefgoed hebben stiefouders één loket voor alle (hulp)vragen die te maken hebben met het samengestelde gezin.

Wij zijn de gespecialiseerde kennisdragers voor samengestelde gezinnen in Nederland door zeer specialistische opleidingen, strenge kwaliteitscontrole en ervaringsdeskundigheid.

Onze professionals zijn ervaringsdeskundigen: ze zijn ouder of kind in een samengesteld gezin.

De werkwijze van Stiefgoed is kortdurend en oplossingsgericht.

Stiefgoed heeft ruime openingstijden (ook op zaterdag), kent geen wachtlijsten en heeft locaties in heel Nederland. Je hebt geen verwijsbrief nodig.

Stiefgoed werkt sinds 2012 uitsluitend voor samengestelde gezinnen. Wij zijn de kennisdragers en experts op het gebied van samengestelde gezinnen in Nederland. Wij werken met multidisciplinaire teams en onze jarenlange ervaring is gebundeld in de effectieve Stiefgoedmethodiek®.


Stiefgoedmethodiek®

Werken met samengestelde gezinnen en samengestelde partnerrelaties vraagt écht iets anders dan werken met kerngezinnen.

Daarom heeft Stiefgoed alle bestaande hulpverleningsmodellen getoetst en aangepast aan de behoeften van een samengesteld gezin. De Stiefgoedmethodiek® is hét middel om alle problematiek om te buigen naar balans in het gezin en in de relatie. Het is een doelgerichte, kortdurende en effectieve werkwijze die duurzaam oplossingen biedt voor de uitdagingen in samengestelde gezinnen en -relaties.

De Stiefgoedmethodiek® is gebaseerd op:

 • het verkrijgen van inzicht en perspectief door de combinatie van praten én ervaringsgericht werken. Hierdoor wéét je niet alleen, maar voel je het ook. Daardoor beklijft het geleerde.
 • het gedachtegoed en volgens de methodieken Contextuele therapie, Gestalt, EFT, Systemisch werk (verschillende werkvormen zoals familieopstellingen) en Transactionele Analyse.
 • een diep geloof dat iedere (liefdevolle) relatie en gezinsvorm de potentie heeft om te groeien.
 • de wetenschap dat iedere situatie uniek is.
 • de afspraak dat wij aansluiten op de groeifases van jouw relatie en gezin, op thema’s die spelen, in een tempo dat past bij jullie.
 • dat niets moet, je zelf beslissingen neemt en je hier verantwoordelijk voor bent.
 • wederzijds respect, gelijkwaardigheid, veiligheid en contact.
 • volledige focus op het beantwoorden van jullie hulpvraag.

Over de Stiefgoedprofessionals

Alle professionals van Stiefgoed zijn ervaringsdeskundigen. Zij geloven in de kracht van liefde en zijn ervan overtuigd dat investeren in groei binnen samengestelde gezinnen een relatiebreuk kan voorkomen. Zij zijn met elkaar verbonden door dezelfde passie en intensief contact.

Iedere Stiefgoedprofessional is gedegen opgeleid als therapeut, coach en/of psycholoog en vervolgens intensief intern opgeleid binnen de Stiefgoedmethodiek®.

Stiefgoedprofessionals worden gemonitord met intervisiesessies, bijscholingsbijeenkomsten, kwaliteitsmetingen en volgen trainingen, workshops, lezingen en coaching. Zij delen de overtuiging dat zichzelf continu ontwikkelen nodig is om de cliënten van Stiefgoed optimaal te bedienen en de kwaliteit waar Stiefgoed voor staat in stand te kunnen houden.

Stiefgoed-ondernemer worden


Kernwaarden

Laagdrempelig, betrokken en respectvol

De Stiefgoedprofessional is zeer toegankelijk en laagdrempelig. Ze zorgt voor een warm welkom en gaat respectvol om met de situatie van haar cliënten. Op basis van gelijkwaardigheid en betrokkenheid ontstaat er direct een band van vertrouwen, waar diepgang en luchtigheid samengaan. Stiefgoedprofessionals zijn betrokken, makkelijk bereikbaar, open en benieuwd naar het verhaal achter de cliënt. Bovendien is ze warm en authentiek, en oordeelt ze niet.

Ervaringsdeskundig en empathisch

Een belangrijk kenmerk van alle Stiefgoedprofessionals is dat ze ervaringsdeskundig zijn. Ze leven in een samengesteld gezin, of hebben daarin geleefd. Dat maakt ze extra empathisch: ze kunnen zich als geen ander verplaatsen in de situatie van hun cliënten. Daardoor is een Stiefgoedprofessional goed in het geven van praktische adviezen en kan ze de situatie van ieder gezinslid van het samengestelde gezin vanuit verschillende invalshoeken bekijken en begeleiden.

Professioneel, zorgvuldig en proactief

De Stiefgoedprofessional is deskundig in haar vak, zorgvuldig en staat voor een kwalitatieve en professionele begeleiding. Ze doet dit op een integere wijze en zorgt voor verbinding tussen haar als begeleider en de cliënt. Een Stiefgoedprofessional wil zich continu ontwikkelen en is proactief in het opdoen van kennis en ervaring om haar cliënten zo goed mogelijk te begeleiden.

Daadkrachtig met focus op resultaat

De Stiefgoedprofessional is daadkrachtig in de begeleiding en streeft naar creatieve oplossingen voor haar cliënten. Ze heeft altijd de realiteit voor ogen en spiegelt dit ook aan haar cliënten. De focus ligt op het resultaat.


Sluiten