“Ik ben wel liefdesbang,” Jaimy.

“Ik ben wel liefdesbang, ik heb snel het gevoel dat mensen mij gaan verlaten.” Jaimy is kind van gescheiden ouders, kind van een samengestelde gezinssituatie en heeft dan ook halfzusjes. Een zieke moeder en een vader met adhd. Welke invloed heeft haar jeugd op haar leven? 

Haar ouders hadden vroeger...

Lees verder

12 Grondbeginselen van het samengesteld gezin: 1. Rouw

De 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin: Een samengesteld gezin is leuk, uitdagend en verfrissend, maar ook zo nu en dan onbegrijpelijk, een desillusie of eenzaam.  Hoe je er ook tegenaan kijkt, een samengesteld gezin is anders dan een kerngezin. Hoe anders? Dat staat beschreven in de 12 grondbeginselen van...

Lees verder

Anders Avondje Uit bij Centrum Djoj in Rotterdam 22-02 & 18-04

Anders Avondje Uit bij Centrum Djoj in Rotterdam In Centrum Djoj, in Rotterdam, is er op zaterdagavond 22 februari en zaterdag 18 april, 19:00-21:30 uur,  een workshop van Annette Burgers. De inschrijving geschiedt via de website van Centrum Djoj. “Zin in een gezellig en inspirerend avondje uit? In je eentje...

Lees verder

Welke liefdestaal spreken jullie?

“Soms lijkt het of ik veel liefde geef, maar dat mijn partner dit helemaal niet ziet.”   Herken je dit? Dat je op een bepaalde manier verwachtingen koestert van je geliefde maar dat hij of zij dit helemaal niet lijkt aan te voelen? Bijvoorbeeld: zij wil dat hij vaker een...

Lees verder

Interview Anouk

Interview: 10 vragen aan de Stiefgoedcoach Anouk Wie ben je? Mijn naam is Anouk Schuling van Stiefgoed Amsterdam-Zuid en Amstelveen. Ik heb geleerd dat “als je doet wat je deed je zal krijgen wat je kreeg”, dus als je “anders” wilt krijgen is het maken van een eerste stap belangrijk;...

Lees verder

Van slag na een scheiding?

Waarom raken sommige mensen zo van slag na een scheiding? Wat gebeurt er in ons brein?   In de praktijk horen we vaak de klacht over de ex. Meestal heeft in eerste instantie zo’n ex ook geen naam. In tweede instantie heeft een ex gelukkig wel een naam. Het valt...

Lees verder

Interview met Stiefgoed coach Ellen Ziengs

We zijn trots op onze locatie’s. Deze week het interview met Ellen Ziengs. Leer haar beter kennen: 1) Wie ben je? Ik ben Ellen Ziengs van Stiefgoed Nijmegen. 2) Welke meest bepalende studie heb je gedaan voordat je de interne Stiefgoedopleiding deed? Ik heb verschillende coach opleidingen gedaan en de...

Lees verder

Stiefmoeder in opleiding: Vakantie

Ik ben mijn mr. Middelburg tegengekomen in het seizoen dat de sneeuw zou moeten vallen. Ik kan me niet meer herinneren welk weer het was, maar voor mij was het een seizoen van zon, warmte en liefde. Gezien de verdeling volgens het ouderschapsplan moesten wij het hebben over de zomervakantie,...

Lees verder

“Ik voel me buitengesloten,” Bernadette.

Bernadette “Ik voel me buitengesloten” Bernadette en Ben zijn al zo’n 15 jaar samen. Het is niet zonder slag of stoot gegaan. Ze hebben een aantal keren een “pauze” gehad. Na elke pauze hebben ze toch weer de weg naar elkaar terug gevonden. En momenteel zijn ze aan hun langste...

Lees verder

Interview Sigrid de Haan over haar werk bij Stiefgoed

Wie ben je? Mijn naam is Sigrid de Haan.  Ik heb een prachtig beroep: het begeleiden  van samengestelde gezinnen. Ik doe dit in de regio Amersfoort. Wat heb je gedaan voordat je voor Stiefgoed ging werken? Na mijn studie Gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Maastricht heb ik gewerkt in de...

Lees verder

De Stiefvraag van vandaag

Een samengesteld gezin is van nature anders dan een ‘gewoon’ gezin. Je loopt dan ook tegen heel andere vragen aan. Vragen die zich gaandeweg aandienen en waarop het antwoord vaak een ware puzzel is. In ‘de Stiefvraag van vandaag’  vraagt Sofie zich af waarom dochter Merel zoveel aandacht vraagt als...

Lees verder

Stiefmoeder in opleiding 2 # Voedertijd

Het moment was daar, we hadden de sleutels van elkaars woningen voorzien van de romantische sleutelhanger. Het vertrouwen was gewonnen door de kinderen van mijn vriend en omdat ik mijn werkdag afsloot in zijn woonplaats met een rechtszitting zou ik eten koken voor hem, de kinderen en mijzelf. Ik moet...

Lees verder

Dit is Stiefgoed

Stiefgoed is een onafhankelijke organisatie met intern gespecialiseerde, gecertificeerde professionals, die zich onderscheiden in kennis, kunde, toewijding en ervaring. Zij bieden hulpverlening aan samengestelde gezinnen in drie fases:

 1. Voorbereiding (op samenwonen)
 2. Als het niet goed gaat (met het kind, gezin of de relatie)
 3. Onderhoud (van balans en harmonie)

Het is ons doel om het slagingspercentage van samengestelde gezinnen aanzienlijk te verhogen. Stiefgoed biedt coaching, relatie- en gezinstherapie. Daarnaast organiseert Stiefgoed gespreksgroepen en workshops. Stiefgoed heeft op dit moment vestigingen in 20 plaatsen in Nederland.


Missie

In Nederland gaat 2 op de 3 samengestelde gezinnen binnen 5 jaar uit elkaar. Stiefgoed vergroot het slagingspercentage van samengestelde gezinnen door rust en harmonie in het gezin te brengen. Alle diensten die Stiefgoed biedt, dragen bij aan dat doel.

Verder is het de maatschappelijke missie van Stiefgoed om Nederland wakker te schudden. Stiefgoed wil iedereen ervan doordringen dat een samengesteld gezin geen uitzondering meer is en anders werkt en andere begeleiding nodig heeft dan een kerngezin, zodat de maatschappij zich aanpast aan deze ontwikkeling.


Beloften

Wij helpen onze cliënten om gelukkig bij elkaar te blijven binnen het samengestelde gezin. Dat doen we op een effectieve manier met oog voor de kwaliteit in het gezin.

Met Stiefgoed hebben stiefouders één loket voor alle (hulp)vragen die te maken hebben met het samengestelde gezin.

Wij zijn de gespecialiseerde kennisdragers voor samengestelde gezinnen in Nederland door zeer specialistische opleidingen, strenge kwaliteitscontrole en ervaringsdeskundigheid.

Onze professionals zijn ervaringsdeskundigen: ze zijn ouder of kind in een samengesteld gezin.

De werkwijze van Stiefgoed is kortdurend en oplossingsgericht.

Stiefgoed heeft ruime openingstijden (ook op zaterdag), kent geen wachtlijsten en heeft locaties in heel Nederland. Je hebt geen verwijsbrief nodig.

Stiefgoed werkt sinds 2012 uitsluitend voor samengestelde gezinnen. Wij zijn de kennisdragers en experts op het gebied van samengestelde gezinnen in Nederland. Wij werken met multidisciplinaire teams en onze jarenlange ervaring is gebundeld in de effectieve Stiefgoedmethodiek®.


Stiefgoedmethodiek®

Werken met samengestelde gezinnen en samengestelde partnerrelaties vraagt écht iets anders dan werken met kerngezinnen.

Daarom heeft Stiefgoed alle bestaande hulpverleningsmodellen getoetst en aangepast aan de behoeften van een samengesteld gezin. De Stiefgoedmethodiek® is hét middel om alle problematiek om te buigen naar balans in het gezin en in de relatie. Het is een doelgerichte, kortdurende en effectieve werkwijze die duurzaam oplossingen biedt voor de uitdagingen in samengestelde gezinnen en -relaties.

De Stiefgoedmethodiek® is gebaseerd op:

 • het verkrijgen van inzicht en perspectief door de combinatie van praten én ervaringsgericht werken. Hierdoor wéét je niet alleen, maar voel je het ook. Daardoor beklijft het geleerde.
 • het gedachtegoed en volgens de methodieken Contextuele therapie, Gestalt, EFT, Systemisch werk (verschillende werkvormen zoals familieopstellingen) en Transactionele Analyse.
 • een diep geloof dat iedere (liefdevolle) relatie en gezinsvorm de potentie heeft om te groeien.
 • de wetenschap dat iedere situatie uniek is.
 • de afspraak dat wij aansluiten op de groeifases van jouw relatie en gezin, op thema’s die spelen, in een tempo dat past bij jullie.
 • dat niets moet, je zelf beslissingen neemt en je hier verantwoordelijk voor bent.
 • wederzijds respect, gelijkwaardigheid, veiligheid en contact.
 • volledige focus op het beantwoorden van jullie hulpvraag.

Over de Stiefgoedprofessionals

Alle professionals van Stiefgoed zijn ervaringsdeskundigen. Zij geloven in de kracht van liefde en zijn ervan overtuigd dat investeren in groei binnen samengestelde gezinnen een relatiebreuk kan voorkomen. Zij zijn met elkaar verbonden door dezelfde passie en intensief contact.

Iedere Stiefgoedprofessional is gedegen opgeleid als therapeut, coach en/of psycholoog en vervolgens intensief intern opgeleid binnen de Stiefgoedmethodiek®.

Stiefgoedprofessionals worden gemonitord met intervisiesessies, bijscholingsbijeenkomsten, kwaliteitsmetingen en volgen trainingen, workshops, lezingen en coaching. Zij delen de overtuiging dat zichzelf continu ontwikkelen nodig is om de cliënten van Stiefgoed optimaal te bedienen en de kwaliteit waar Stiefgoed voor staat in stand te kunnen houden.

Stiefgoed-ondernemer worden


Kernwaarden

Laagdrempelig, betrokken en respectvol

De Stiefgoedprofessional is zeer toegankelijk en laagdrempelig. Ze zorgt voor een warm welkom en gaat respectvol om met de situatie van haar cliënten. Op basis van gelijkwaardigheid en betrokkenheid ontstaat er direct een band van vertrouwen, waar diepgang en luchtigheid samengaan. Stiefgoedprofessionals zijn betrokken, makkelijk bereikbaar, open en benieuwd naar het verhaal achter de cliënt. Bovendien is ze warm en authentiek, en oordeelt ze niet.

Ervaringsdeskundig en empathisch

Een belangrijk kenmerk van alle Stiefgoedprofessionals is dat ze ervaringsdeskundig zijn. Ze leven in een samengesteld gezin, of hebben daarin geleefd. Dat maakt ze extra empathisch: ze kunnen zich als geen ander verplaatsen in de situatie van hun cliënten. Daardoor is een Stiefgoedprofessional goed in het geven van praktische adviezen en kan ze de situatie van ieder gezinslid van het samengestelde gezin vanuit verschillende invalshoeken bekijken en begeleiden.

Professioneel, zorgvuldig en proactief

De Stiefgoedprofessional is deskundig in haar vak, zorgvuldig en staat voor een kwalitatieve en professionele begeleiding. Ze doet dit op een integere wijze en zorgt voor verbinding tussen haar als begeleider en de cliënt. Een Stiefgoedprofessional wil zich continu ontwikkelen en is proactief in het opdoen van kennis en ervaring om haar cliënten zo goed mogelijk te begeleiden.

Daadkrachtig met focus op resultaat

De Stiefgoedprofessional is daadkrachtig in de begeleiding en streeft naar creatieve oplossingen voor haar cliënten. Ze heeft altijd de realiteit voor ogen en spiegelt dit ook aan haar cliënten. De focus ligt op het resultaat.


Sluiten