Corona en het samengesteld gezin

Jeetje, de wereld is van slag. Zomaar een virus waardoor we andere dingen moeten gaan doen dan we gewend zijn. Niet zomaar overal naartoe, geen school voor de kids de komende weken, voor volwassenen thuis werken, minder/geen werk (wat onzekerheid…

Jeetje, de wereld is van slag. Zomaar een virus waardoor we andere dingen moeten gaan doen dan we gewend zijn. Niet zomaar overal naartoe, geen school voor de kids de komende weken, voor volwassenen thuis werken, minder/geen werk (wat onzekerheid met zich meebrengt) of juist extreem veel werk (denk aan de essentiële beroepen nu). De kinderen vonden het nieuws van drie weken geen school en het beroep op sociale onthouding bij voorbaat al ongelofelijk SAAI!

Toch brengt het gevoel van isolatie al direct ook het gevoel van willen verbinden, van er willen zijn voor anderen! Mijn dochter wil wel brieven schrijven aan ouderen die nu niemand ontmoeten 😃. We willen dagelijks gaan Skypen met onze neefjes, gewoon een spelletje doen met die lieverds.

Voor samengestelde gezinnen betekent het dat er ineens vragen zijn die jullie met je ex, als ouders, samen te beantwoorden hebben. Hier in huis kwam gisteren al de vraag mijn partners ex: “hé, heb jij een laptop over zodat de kids bij mij schoolwerk kunnen doen?”

En er werd hulp geboden en gevraagd door mijn ex: “nu je minder inkomen hebt, pak gerust mijn auto als je ergens naartoe moet” en “Hoe vangen we samen de kinderen op? Kun jij meer betekenen? Dan kan ik zolang mogelijk blijven werken, zonder afleiding van de kinderen op de achtergrond.”

Opa’s en oma’s zijn nu niet de slimste oppas in veel gevallen. Dus we moeten het samen runnen!

Vanmorgen vroegen mijn kinderen: “Mag je niet meer van de ene naar de andere ouder als je ouders gescheiden zijn?” En ook bij Stiefgoed ontvingen we al acute vragen, zoals: “Wij hebben koorts hier in huis, maar mijn ex wil de kinderen toch ophalen. Terwijl wij quarantaine voorstellen. Wat is jullie advies?”.

Er zijn nog zoveel meer vragen te stellen en vast al gesteld. Wat zo op dag 1, thuis met de kinderen al direct helpend is, om hen duidelijkheid te bieden. “Ja, jullie mogen van de ene naar de andere ouder. En als 1 van ons ziek wordt, of jullie worden ziek, dan zullen er tijdelijk aangepaste regelingen zijn. We verzinnen dan manieren om contact te houden. Bv via Skype of Face-Time, maar ook brieven per mail. Niet leuk, maar zo nemen we denk ik de verantwoordelijkheid die we te nemen hebben.”

Heb jij je ex al benaderd om dat waar jullie als ouders nu voor staan samen zo goed mogelijk op te gaan vangen? Gezond blijven is het belangrijkst, dat staat voorop, alleen zo kun je er voor je gezin zijn en blijven! En heel misschien brengt het virus (en alle aanpassingen die daar nu bij horen) wel een nieuwe, prettigere manier van communiceren in al die mooie gezinnen!


Wil jij weten hoe anderen omgaan met de effecten van sociale isolatie? Schrijf je in voor Let’s talk! Een gratis online initiatief die meerdere malen per week wordt georganiseerd. Klik hier om meer te lezen van Irma Arts

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp