Corona en samengestelde gezinnen: het heen-en-weer-schema

Het gaat niemand zijn deur voorbij. Iedereen heeft te maken met de gevolgen van het coronavirus. Ook als je niet ziek bent of geen coronapatiënten in je naaste omgeving hebt, zet het virus je leven op z’n kop. Het tast…

Het gaat niemand zijn deur voorbij. Iedereen heeft te maken met de gevolgen van het coronavirus. Ook als je niet ziek bent of geen coronapatiënten in je naaste omgeving hebt, zet het virus je leven op z’n kop. Het tast je gevoel van veiligheid aan, je behoefte aan voorspelbaarheid en controle over je eigen leven. Juist deze zaken staan in samengestelde gezinnen van nature al onder druk. De impact van de coronacrisis is in deze gezinnen dan ook extra groot.

De regeling over het verblijf van de kinderen moet nu opnieuw bekeken worden. Daarvoor zal je in gesprek met je ex-partner moeten. Dat is best spannend, zeker als het contact toch al niet zo soepel loopt. Probeer je eigen emoties zoveel mogelijk te parkeren en neem een flexibele houding aan. Focus je op jullie gezamenlijk ouderschap. Ga samen na wat de risico’s zijn aan beide kanten, wie er in deze tijd het meest thuis kan zijn en wat het beste is voor de kinderen. Wanneer je een nieuwe partner hebt, dan is het erg belangrijk dat je diens mening hierover ook meeneemt in jullie afweging. De nieuwe afspraken hebben ook effect op zijn/haar leven dus de mening van je nieuwe partner telt. Vaak gebeurt dit niet voldoende, wat zorgt voor spanningen in de partnerrelatie.

Probeer ook de kinderen, afhankelijk van de leeftijd, te betrekken in de afweging. Hun mening hoeft  niet doorslaggevend te zijn, maar neem hun mening wel mee in de besluitvorming. Luister naar hen, en neem hun zorgen en wensen serieus. Juist in deze roerige tijd is het belangrijk dat ze zich gehoord en gezien voelen.

Spreek niet alleen af waar de kinderen zijn en hoe de wisselingen verlopen, maar ook met wie ze wel en niet fysiek contact mogen hebben. Mogen ze een vriendjes uitnodigen of naar een vriendje toe? Naar wie dan? Wat spreek je af over familiebezoek? Probeer zoveel mogelijk met je ex-partner op één lijn te komen. Lukt dit niet, accepteer dan de verschillen en bespreek met je nieuwe partner hoe je hier mee om wil gaan.

Kom je er niet uit of heb je deskundig advies nodig, neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp