Corona en samengestelde gezinnen: Omgaan met spanningen

Iedereen blijft in deze coronatijd zo veel mogelijk binnen. Af en toe even naar buiten om een rondje te lopen of boodschappen te doen, en dan heb je het wel ongeveer gehad. Je leeft meer dan ooit op elkaars lip.…

Iedereen blijft in deze coronatijd zo veel mogelijk binnen. Af en toe even naar buiten om een rondje te lopen of boodschappen te doen, en dan heb je het wel ongeveer gehad. Je leeft meer dan ooit op elkaars lip. We merken bij Stiefgoed dat veel samengestelde gezinnen het moeilijk hebben en nu vaker op scherp staan. Hoe ga je in je gezin om met de spanningen die nu zo voelbaar zijn?

Realiseer je dat deze tijd bij iedereen een zekere spanning oproept. Niemand weet hoe de verspreiding van het virus zal verlopen, welke nieuwe maatregelen er komen en wanneer het leven weer gewoon gaat worden. Dat brengt iedereen, in meer of mindere mate, uit evenwicht. Kinderen zijn erg gevoelig voor de spanningen van hun ouders. Probeer ervoor te zorgen dat je eigen spanning niet overslaat op de kinderen. Breng rust en structuur in de dagen. Praat met je (stief)kinderen over het virus en de maatregelen, maar laat het niet jullie dagelijks leven beheersen.

In een samengesteld gezin zijn er van nature meer spanningen dan in een ‘gewoon’ gezin. Nu het leven zich grotendeels tussen vier muren afspeelt kunnen deze onderhuidse spanningen verder oplopen en vaker tot uitbarsting komen. Probeer ieders emotie bespreekbaar te maken en geef daar ruimte aan. Vraag de kinderen regelmatig hoe ze het vinden gaan, wat ze fijn vinden en wat ze als lastig ervaren. Dit kan individueel of in de vorm van een gezinsgesprek. Houd jezelf en de kinderen voor dat het heel normaal is dat je nu meer last van elkaar hebt dan anders. Zoek samen naar manieren om de spanning te verminderen en kijk naar wat ieder daarin nodig heeft. Zorg ook goed voor jezelf, zodat je energie op peil blijft en je beter om kan gaan met moeilijke situaties.

Naast de zorgen die er zijn, biedt deze tijd ook nieuwe mogelijkheden om de onderlinge banden te versterken. Er is meer tijd om samen een spelletje te doen, samen te knutselen, in de tuin te werken etc. Ga aan de slag met activiteiten die zowel jij als je (stief)kind leuk vindt en bouw zo aan je relatie. Vergeet  niet om op mooie momenten waardering uit te spreken naar elkaar en te benadrukken hoe goed jullie het met elkaar doen. Dat zorgt voor een positieve boost die iedereen zo nodig heeft.

Wil je hier wel eens over doorpraten met andere ouders doe dan mee met Let’s talk! Een online gespreksgroep voor ouders van samengestelde gezinnen. Klik hier voor meer informatie of het aanmelden voor een online gespreksgroep bij jou in de buurt.

l

Sigrid de Haan

Stiefcoach bij Stiefgoed Amersfoort

sigrid@stiefgoed.nl

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp