Corona en stiefgezinnen: blijf in contact met je kinderen

In deze coronatijd kan het zijn dat in je samengestelde gezin het verblijf van de kinderen anders geregeld is dan normaal. Vaak wisselen de kinderen nu minder vaak van adres, om de kans op besmetting of overdracht daarvan  te verkleinen.…

In deze coronatijd kan het zijn dat in je samengestelde gezin het verblijf van de kinderen anders geregeld is dan normaal. Vaak wisselen de kinderen nu minder vaak van adres, om de kans op besmetting of overdracht daarvan  te verkleinen. Als er iemand in je gezin of in het gezin van je ex-partner ziek of extra kwetsbaar is, kan het zomaar zijn dat je je kinderen een lange tijd niet kan zien.  Dat is heftig. Juist in deze onzekere tijd heb je er waarschijnlijk behoefte aan om je kinderen dicht bij je hebben. Dit geldt ook voor je kinderen. Hun leven ziet er nu heel anders uit. Ze missen hun dagelijkse tijd op school, hun sport en hun vriendjes. Ze moeten schakelen naar online-schoolwerk en geplande feestjes en activiteiten gaan niet door. Hun ouders vormen in alle veranderingen hun veilige haven. Contact met beiden is nu belangrijker dan anders.

Zijn je kinderen niet bij jou, maak dan gebruik van de online mogelijkheden die er zijn. Zo kan je je elkaar toch in de ogen kijken. Vraag hoe ze hun dag hebben doorgebracht, waar ze van genoten hebben en wat ze lastig vinden. Laat merken dat je met hen meeleeft en steeds beschikbaar voor hen bent. Dat geeft rust en een gevoel van geborgenheid. Bedenk samen leuke activiteiten die je kind kan doen of doe samen een spelletje online. Bespreek met je ex-partner dat je nu vaker contact zal zoeken met je kinderen en vraag daar ruimte voor. Geef je ex-partner of diens nieuwe partner waardering als de zorg voor de kinderen nu meer op hun schouders rust. Vraag eventueel wat je op afstand aan deze zorg kan bijdragen.

Zijn de kinderen nu lange tijd bij jou, stimuleer dan het contact met de andere ouder en geef hier van harte ruimte aan. Informeer de andere ouder regelmatig hoe het met de kinderen gaat. Jullie zijn samen ouder. Probeer hier juist nu invulling aan te geven. Je kinderen zullen er blij mee zijn.

Heb je hulp of deskundig advies nodig, neem dan contact met ons op.

Sigrid de Haan

Stiefcoach bij Stiefgoed Amersfoort

sigrid@stiefgoed.nl

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp