Door Patricia Heije - oprichter van Stiefgoed.
Waar je met een samengesteld gezin rekening mee te houden hebt.
Een samengesteld gezin is leuk, uitdagend en verfrissend, maar ook zo nu en dan onbegrijpelijk, een desillusie of eenzaam. Hoe je het ook bekijkt, een samengesteld gezin is anders dan een kerngezin. Hoe anders? Dat staat beschreven in de 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin. Vandaag het tiende grondbeginsel;
10. Geduld – Geef jezelf en de ander tijd, het samengesteld gezin hoeft niet in één dag gebouwd te worden.
Ken je dat, dat je de liefde van je leven ontmoet en dan het liefst alles in één keer wil hebben. Love to the max! Gelukkig hebben we ook nog ons gezond verstand bij de hand, die dergelijke verlangens terug op aarde kunnen brengen. Maar toch, soms word je geduld maximaal op de proef gesteld. Zo ken ik verhalen van stiefouders die jarenlang gewacht hebben tot de scheiding tussen hun nieuwe liefde en ex-partner voorbij was. Hun leven stond letterlijk in de wacht, terwijl onduidelijk was of de scheiding er ooit zou komen. Ongelooflijk moeilijk en moedig.
Het grote geheim is geduld
Hoe de ontwikkeling van je nieuwe relatie ook verloopt, je wacht allebei op het juiste moment om te beginnen aan jullie gezamenlijke avontuur. Voor de één komt dat moment altijd eerder dan voor de ander. De één is ook iets geduldiger dan de ander. Zo is het leven, met al zijn verschillen in mensen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het tempo in het vormen van een samengesteld gezin, maar ook rondom het vormen van een kerngezin en talloze anderen stappen die je ooit wilde zetten en gezet hebt. Wat het in je samengesteld gezin anders maakt, is dat je niet alleen met je nieuwe liefde te maken hebt, maar met een heel systeem waarin iedereen een eigen tempo heeft. Die kunnen jouw plan akelig hard en rigoureus een halt toe roepen. Terugvallen in valkuilen, zoals uit verbinding gaan, tempo willen maken of juist de hakken in het zand zetten als het spannend wordt, is heel normaal. Ook voor jou. Hoe dan ook, je krijgt het niet allemaal in één keer zoals je het wil hebben. Dat geeft een gevoel van gemis, onbegrip en eenzaamheid. Als je dit herkent, weet dan dat het vormen van een samengesteld gezin nu eenmaal gaat met vallen en opstaan. Het is een onlosmakelijk onderdeel van dit proces.
Maar wat is dan het juiste tempo?
Een tempo wat zowel met je hoofd als hart goed voelt. Het moet kloppen en écht kloppen. Ten eerste voor jou. Wanneer dat is, is afhankelijk van alles wat je hebt meegemaakt in het leven en wat de mensen om je heen, die je liefhebt, nodig hebben. Ik zeg wel eens: ‘Zolang het nog voelt als springen, moet je het niet doen’. Want als maar één nieuw gezinslid een stap zet die voelt als springen, komt er angst bij kijken en dat zorgt voor een onveilig begin. Rustig aan kleine stappen zetten legt de gezondste basis voor jezelf en jouw nieuw samengesteld gezin. Als een van de kinderen het nog niet aandurft om bij stiefmama of stiefpapa in huis te slapen, is het beter dat je geniet van de uren die overblijven en dat één van jullie twee terugrijdt naar huis. Het is belangrijk om onnodige stress te voorkomen. Op een later moment kan samen slapen nog oneindig vaak.
Voorbereiden op samenwonen
Rustig aan geldt natuurlijk niet alleen voor het samen in één huis slapen, wat nog voor samenwonen komt. Het geldt ook voor talloze anderen stapjes. Het is nu eenmaal een nieuwe situatie. Neem en geef de tijd om te wennen. Je kunt dit nooit meer overdoen, dus ben zorgvuldig en zet het trappelende verlangen zo nu en dan in de ijskast. Leer niet alleen te kijken naar jouw belang, maar ook naar het belang van jullie toekomstige gezin. Maak het groter dan alleen jezelf.
Kun je ook té lang wachten met het vormen van een samengesteld gezin?
Mensen die té lang wachten, kom ik niet tegen. Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat je bang hoeft te zijn voor té lang wachten, voor het passeren van het momentum, waarop samenwonen perfect past. Want wat altijd overblijft is alles wat veilig voor je is en daarmee ook voor jouw omgeving, zoals de kinderen. Is het ongemakkelijk zo nu en dan? Jazeker! Je hebt nu eenmaal de zorg voor twee plekken, twee huishoudens, reizen van de een naar de ander en wat al niet meer. Dát opgeven is voor vele samenwoners een groot voordeel. Toch is het zo dat alles, maar dan ook werkelijk alles wat samenwonen oplevert, wegvalt als het niet klopt.
Thuis komen
Niets is zo belangrijk dan je thuis voelen. Waar dan ook. Dat je daar energie in moet steken als nieuwbakken samenwoner, is niet erg. Zolang je doorgaans aan de positieve kant van de schaal zit, kan je ook af en toe een negatieve ervaring of gevoel aan. Om dit te voelen moet je tenminste op jouw nieuwe liefde terug kunnen vallen, dat noem ik het fundament. Als je het ingewikkeld vindt om je überhaupt ergens thuis te voelen, los dit dan eerst op met een goede therapeut, anders kom je het onherroepelijk tegen in een samengesteld gezin.
Wat je kunt doen om je voor te bereiden op samenwonen.
Uit de praktijk weten we dat het belangrijk is om je goed voor te bereiden op het samenwonen. Weet wat je te doen hebt en neem er tijd voor. Check samen met een Stiefgoedcoach waar jullie staan in dit proces en wat er nog nodig is om verantwoord de stap te kunnen zetten. Je voorkomt er niet alles mee, maar het reduceert duidelijk weeffouten in het toekomstige gezin. En dat is toch wat we allemaal willen; meer slagingskans voor onze liefde en gezinnen.
Lees hier ook:
Grondbeginsel 1: Met het nieuwe gezin gaat het oude verloren. Iedereen lijdt verlies.
Grondbeginsel 2: Geniet van alle verschillen, de diversiteit is een verrijking.
Grondbeginsel 3: Waardeer ieders inspanning, zowel de grote als de kleine gebaren.
Grondbeginsel 4: Wees flexibel, dat scheelt veel energie.
Grondbeginsel 5: Emoties horen erbij, leuk of niet.
Grondbeginsel 6: Maak problemen bespreekbaar, vermijden doet lijden.
Grondbeginsel 7: De bloedband staat voor onvoorwaardelijke liefde, de stiefband vraagt onderhoud.
Grondbeginsel 8: Een samengesteld gezin is anders dan het kerngezin. Probeer het niet gelijk te maken.
Grondbeginsel 9: Iedereen hoort erbij, ook de andere ouder en familieleden. Negeren werkt averechts.