Door Patricia Heije - oprichter van Stiefgoed
Waar je met een samengesteld gezin rekening mee te houden hebt.
Een samengesteld gezin is leuk, uitdagend en verfrissend, maar ook zo nu en dan onbegrijpelijk, een desillusie of eenzaam. Hoe je het ook bekijkt, een samengesteld gezin is anders dan een kerngezin. Hoe anders? Dat staat beschreven in de 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin. Vandaag het elfde grondbeginsel;
11. Samen sterk staan – Leven in een samengesteld gezin is teamwork en topsport. Samen sta je sterk.
Herken je dat je oorspronkelijk dacht dat in jouw samengesteld gezin alles op zijn pootjes terecht zou komen en dat je best een beetje schrok van de eerste scheurtjes? Ik wel in ieder geval en menigeen van de drieduizend cliënten die Stiefgoed inmiddels begeleid heeft herkent dit ook. Noem het naïef, maar het is ook wat er bij verliefdheid hoort. Prof. Dr. Ravesloot vertelde over wat verliefdheid doet tijdens het congres samengesteld gezin.
Eenzaamheid is troef
En als de eerste scheurtjes zich openbaren, kom je met een plof terecht in gevoel van eenzaamheid. Dat gevoel is een veelgehoorde klacht binnen samengestelde gezinnen. Eenzaamheid komt vooral na een desillusie. Dat het anders gaat dan je had verwacht, maar ook als de kinderen thuis zijn. Als zij vervolgens naar de andere ouder vertrekken, dan verdwijnt de eenzaamheid gestaag. Best gek toch, dat er met meer mensen in huis meer eenzaamheid is?
Waar je de ander verliest
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar toch is het waar. Als ouder of stiefouder kan je het gevoel hebben écht samen te zijn als je met z’n tweeën bent. Dat sterke, ongecompliceerde en liefdevolle gevoel is wat jullie samen houdt. Het vult de spreekwoordelijke bankrekening van verbinding. Je bent ‘samen’ in het hier en nu, je voelt de ander echt en er is verbinding van hart tot hart. En dan komen de kinderen weer terug. Aan de ene kant heerlijk, want je hebt ze gemist. Aan de andere kan krijg je al buikpijn als je eraan denkt, want met de komst van de kinderen komt er ook een ingewikkelde dynamiek binnen. Jullie maken ruimte. Een beweging naar de kinderen toe of juist weg van de kinderen. Hoe dan ook, het is weg van elkaar. Als je meer wilt weten over deze en andere dynamieken in een samengesteld gezin, bekijk dan deze webinar.
Aandacht verdelen
Wanneer geef je iedereen genoeg aandacht? En andersom, wanneer vindt de ander dat hij genoeg aandacht van jou heeft ontvangen? Dat is afhankelijk van wie iemand is als aandachtgever en als aandachtontvanger. Of je dit ooit precies gepast kunt doen? Weinig kans.
Als partners samenwerken
Als jullie teamwork onder druk komt te staan, krijg je al snel het gevoel te moeten kiezen tussen de een of de ander. Het probleem is dat
als je kiest voor de een, je de ander verlaat. En dat niet alleen, want dit gebeurt ook bij je partner. Hoe gevoelig ben jij voor verlaten worden?
Hoe het ook zij, als je je alleen voelt, ben je verlaten. Of je nu zelf de veroorzaker bent, of jouw partner. Het maakt niet uit, het effect is in beide situaties hetzelfde: er is geen stevig fundament meer, waardoor jullie teamwork waar je hard aan gewerkt hebt, direct verdwijnt. Van topsport kan geen sprake zijn, jullie komen in overleefstand. In de 4 ontwikkelingsfasen van het samengesteld gezin lees je dit terug. Je kunt duiden in welke fase jullie zijn aanbeland en wat je kunt verwachten.
Ook de meeste kinderen zijn van tijd tot tijd eenzaam
Kinderen voelen zich eenzaam als jij je als ouder onvoldoende om hen bekommert. Als je het kinderen vraagt zeggen ze dat papa of mama ‘altijd’ partij kiest voor hun nieuwe grote liefde, de stiefouder. Doorzie je dat je weinig aandacht aan ze hebt besteed ten gunste van jouw relatie, dan zal je zelf de afstand weer moeten overbruggen door opnieuw verbinding te leggen met de kinderen. Alleen als de verbinding met de kinderen is hersteld kan er verder gebouwd worden aan jullie topteam, het samengesteld gezin.
De aanvoerders langs de lijn
De aanvoerders van het topteam zijn jullie: de ouder en stiefouder. Zoals in iedere teamsport is het niet erg als het schuurt tussen jullie, zolang het maar eenduidigheid en een heldere strategie oplevert, die je ook zo deelt met de kinderen. Want o wee als jullie tegenover elkaar staan, dan gaat het rommelen in het samengesteld gezin. Overleg met elkaar, accepteer dat er verschil is in visies en soms ook in belangen. Als je maar tot een oprecht compromis komt. Alleen dan kunnen jullie naast elkaar staan en jullie fantastische team aanmoedigen.
Zorg voor aanmoediging
Ik noem een samengesteld gezin topsport, omdat er altijd net iets meer van mensen wordt gevraagd dan ze in eerste instantie bedacht hadden en mogelijkerwijs kunnen leveren. Om te presteren hebben jullie elkaars aanmoediging nodig en liefst ook nog die van de mensen die belangrijk voor jullie zijn. Als die aanmoediging er niet is, dan moet je wel héél veel discipline en doorzettingsvermogen hebben om het bijltje er niet bij neer te gooien. Niet omdat je niet meer verder wil, maar simpelweg omdat je niet meer kunt. De bankrekening van verbinding staat in de min. Niet alleen het stoppen om als samengesteld gezin te leven kan het gevolg zijn, maar ook een burn-out ligt op de loer, want in de liefde geven mensen soms meer weg dan wat ze hebben.
Ga aan de slag
Merk je dat jij je eenzaam voelt? Ga niet op zoek naar hoe dit komt, het is namelijk onlosmakelijk verbonden met leven in een samengesteld gezin. Je kunt er eeuwig over discussiëren, maar los het op. Meld je partner, zonder verwijt, dat jij je eenzaam voelt en maak opnieuw verbinding. Kwetsbaarheid is heel spannend in deze situatie, maar ook de oplossing. Lukt het niet alleen, zorg er dan voor dat je hulp krijgt, want liefde is groter dan deze dynamiek.
Lees hier ook:
Grondbeginsel 1: Met het nieuwe gezin gaat het oude verloren. Iedereen lijdt verlies.
Grondbeginsel 2: Geniet van alle verschillen, de diversiteit is een verrijking.
Grondbeginsel 3: Waardeer ieders inspanning, zowel de grote als de kleine gebaren.
Grondbeginsel 4: Wees flexibel, dat scheelt veel energie.
Grondbeginsel 5: Emoties horen erbij, leuk of niet.
Grondbeginsel 6: Maak problemen bespreekbaar, vermijden doet lijden.
Grondbeginsel 7: De bloedband staat voor onvoorwaardelijke liefde, de stiefband vraagt onderhoud.
Grondbeginsel 8: Een samengesteld gezin is anders dan het kerngezin. Probeer het niet gelijk te maken.
Grondbeginsel 9: Iedereen hoort erbij, ook de andere ouder en familieleden. Negeren werkt averechts.
Grondbeginsel 10: Geef jezelf en de ander tijd, het samengesteld gezin hoeft niet in één dag gebouwd te worden.