Door Patricia Heije - oprichter van Stiefgoed
Waar je met een samengesteld gezin rekening mee te houden hebt.
Een samengesteld gezin is leuk, uitdagend en verfrissend, maar ook zo nu en dan onbegrijpelijk, een desillusie of eenzaam. Hoe je het ook bekijkt, een samengesteld gezin is anders dan een kerngezin. Hoe anders? Dat staat beschreven in de 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin. Vandaag het twaalfde en laatste grondbeginsel;
12. Chaos in je samengesteld gezin is de nieuwe norm – Geef je eraan over
Ken je dat? Hoe chaotischer, drukker of onvoorspelbaarder het leven is, dat je des te meer controle en invloed je probeert uit te oefenen. Als het antwoord op deze vraag ‘ja’ is, dan kan ik je zeggen dat je zeker niet de enige bent. In de kern is het een prachtige eigenschap die ervoor zorgt dat je overzicht houd en je ver kunt komen. Plat gezegd maakt het ook dat jouw spulletjes en die van gezinsleden netjes vindbaar zijn in de ladekast. Voor de kinderen is het ook prettig, want zo hebben zij in ieder geval hun gymschoenen op de juiste dag mee naar school. Kortom, plannen en organiseren in en voor jouw samengesteld gezin is net zo belangrijk als het was in je kerngezin. En tóch is het anders.
Hoe is samengesteld gezin anders dan kerngezin?
Niet dat het in je kerngezin wel altijd zo was, maar in een samengesteld gezin is de boel nooit helemaal onder controle. Als je het denkt voor elkaar te hebben, dan komt je ex (of de ex van je nieuwe partner) met een vraag over het aanpassen van zorgregeling. Of meldt je oudste dat ze liever toch niet mee op vakantie gaat. In een samengesteld gezin gebeurt altijd wel wat. Dat is lastig, maar ook een gegeven. Als je bent van de controle, dan is dit grondbeginsel een hele uitdaging en regelmatig de reden om samenleven op te geven.
Structuur kan gevoel van Chaos verminderen.
Wat iedereen helpt is een duidelijke structuur. Dat brengt rust en stabiliteit en daarmee ontspanning. Dat gun je jezelf vast wel en misschien de kinderen nog wel meer. Ik wil je wel één waarschuwing meegeven. Zorg ervoor dat die structuur niet te rigide wordt, want dat werkt juist tegen. Ook kan je erbij gebaat zijn om de kinderen mee te laten denken over nieuwe afspraken of bij het bedenken van oplossingen. Daardoor dragen ze bij en hebben ze het gevoel dat ze ertoe doen, dat er naar ze geluisterd wordt. Hoe prachtig dat ook is, ik wil je wel wijzen op het gevaar dat zij – juist door het meedenken – ook het gevoel kunnen overhouden alles te moeten oplossen of dragen in het nieuwe gezin. Ze zullen de eerste niet zijn die zichzelf helemaal wegcijferen voor het geluk van de anderen. De scheidslijn is dun, maar door het te hebben over wiens verantwoordelijkheid wat is, voorkom je veel.
Wat je kunt leren van chaos.
Omgaan met chaos is een mooie leerschool die het leven je aanbied om te leren ontspannen in een omgeving die consequent aan verandering onderhevig is. Als je leert je hier aan over te geven, kom je tot ontspanning. Weet dat het niet uitmaakt hoe het loopt in je samengesteld gezin, belangrijker is dát het loopt.
Heb je nog wel een uitdaging om te komen tot overgave aan de chaos? Weet dat je het niet alleen hoef te doen. Er zijn in Nederland en België talloze ervaringsdeskundigen waar je mee kunt sparren. Heb je wat meer nodig, maak dan een afspraak met één van onze Stiefgoedcoaches. Zij weten van de hoed en de rand én kennen jouw positie vanuit hun privéleven. Ik bent daar van harte welkom.
Heb het goed!
Patricia
Lees hier ook:
Grondbeginsel 1: Met het nieuwe gezin gaat het oude verloren. Iedereen lijdt verlies.
Grondbeginsel 2: Geniet van alle verschillen, de diversiteit is een verrijking.
Grondbeginsel 3: Waardeer ieders inspanning, zowel de grote als de kleine gebaren.
Grondbeginsel 4: Wees flexibel, dat scheelt veel energie.
Grondbeginsel 5: Emoties horen erbij, leuk of niet.
Grondbeginsel 6: Maak problemen bespreekbaar, vermijden doet lijden.
Grondbeginsel 7: De bloedband staat voor onvoorwaardelijke liefde, de stiefband vraagt onderhoud.
Grondbeginsel 8: Een samengesteld gezin is anders dan het kerngezin. Probeer het niet gelijk te maken.
Grondbeginsel 9: Iedereen hoort erbij, ook de andere ouder en familieleden. Negeren werkt averechts.
Grondbeginsel 10: Geef jezelf en de ander tijd, het samengesteld gezin hoeft niet in één dag gebouwd te worden.
Grondbeginsel 11: Samen sterk staan – Leven in een samengesteld gezin in teamwork en topsport.