De 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin: 3. Waardering

Door Patricia Heije - oprichter van Stiefgoed De 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin: Een samengesteld gezin is leuk, uitdagend en verfrissend, maar ook zo nu en dan onbegrijpelijk, een desillusie of eenzaam.  Hoe je het ook bekijkt, een samengesteld…

Door Patricia Heije – oprichter van Stiefgoed

De 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin:

Een samengesteld gezin is leuk, uitdagend en verfrissend, maar ook zo nu en dan onbegrijpelijk, een desillusie of eenzaam.  Hoe je het ook bekijkt, een samengesteld gezin is anders dan een kerngezin. Hoe anders? Dat staat beschreven in de 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin. Vandaag het derde grondbeginsel;

3. Waardeer ieders inspanning er iets van te maken, zowel de grote als de kleine gebaren.

Spanning rondom het gebrek aan inspanning of de waardering is typisch iets wat kan spelen tussen de stiefouders en stiefkinderen óf tussen de stiefouder en de ex-partner. Nu lijkt het er misschien op dat de ‘biologische’ ouder de dans ontspringt. Dat is niet zo en daarover later meer. Een veelgehoorde opmerking in de Stiefgoedpraktijken is dat een ‘stief’ geen rekening houdt met hem of haar. Zijn best niet doet om, in het groot, het gezin tot een succes te maken en, in het klein, om een beetje aardig te doen. Men voelt geen enkele waardering van de ander voor zijn of haar positie en inzet. Tegen de tijd dat deze cliënten zich bij ons melden is het hek al van de dam. Het moment van aanmelden in de praktijk wordt als laatste redmiddel gezien, omdat het echt niet meer te doen is thuis. De stief heeft zich vaak al terug getrokken in zichzelf of soms zelfs letterlijk. De verbinding, die meestal vol overgave is ingezet op het moment van ontmoeting, is verloren. De partnerrelatie, waar het uiteindelijk allemaal om te doen is, staat onder druk. Ook daar is de verbinding niet vanzelfsprekend meer.

Kortom; een prachtig grondbeginsel, mits je weet hoe je dit grondbeginsel kunt leven. Zo niet, dan is het vooral pijnlijk.

Het bijzondere is dat het helemaal niet vast staat dat de ander níet investeert in het nieuwe gezin. Het is namelijk heel ongewoon dat iemand bewust iedereen tegenwerkt. Er is altijd wel iemand in het gezin waar je bij voelt dat je daar je best voor wilt doen, zodat diegene zich fijn voelt. Er is hier één uitzondering op deze regel, namelijk als er sprake is van een vechtscheiding en de kinderen niet anders kunnen dan loyaal zijn aan de andere ouder (ex-partner). Dan mág je als kind simpelweg niet je best doen om het fijn te hebben in het nieuwe gezin, met de bijbehorende stief.

We gaan nu weer terug naar alle overige situaties waarin er geen sprake is van een vechtscheiding met heftig loyaliteitsconflict.

Je ként elkaar niet, daarom kan je nog niet inschatten wat de ander wel of niet investeert in de stiefrelatie. Het probleem is dat je het denkt te weten, daar begint het oordeel.

Een voorbeeld; Stel je voor dat je een stiefkind hebt wat altijd stil is aan tafel en wat met zijn eten heen en weer schuift. Jij hebt nu juist zo je best gedaan om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Logisch dat je vindt dat jouw stiefkind je moet belonen met een glimlach, een ‘dank je wel’ en het leegeten van zijn bord. Zo investeer je tenslotte en laat je de ander zich gezien voelen. Maar een kind kan denken dat het beter is om zo min mogelijk op te vallen, zodat hij zo min mogelijk de nieuwe situatie verstoort en daarmee investeert in een zo fijn mogelijk nieuw gezin. En dan zeg je al helemaal niet dat je echt niet van Hollandse gerechten houdt.

Als je wilt leren hoe de ander in elkaar zit, vraag het en geloof als er gezegd wordt hoe de ander zijn of haar best doet om het goed te laten gaan in het gezin. Sla dit goed op in je geheugen en zie je dit gedrag voorbij komen, zeg er dan iets van. Waardeer het gebaar. Het is soms moeilijk om te weten wat je moet doen om de ander te laten zien dat je echt wel je best wil doen. Vraag en vertel. Deel met elkaar hoe je er het beste van maakt. Deel dat het onmogelijk is om de ander nu al zo goed te kennen, om te weten wat je kunt doen om het voor de ander fijner te maken. Zeg het de ander als je ziet dat er wordt geïnvesteerd in je. Geen aannames doen, maar met elkaar praten, dat helpt.


Lees hier ook: 
Grondbeginsel 1: Met het nieuwe gezin gaat het oude verloren. Iedereen lijdt verlies.
Grondbeginsel 2: Geniet van alle verschillen, de diversiteit is een verrijking.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp