De 12 grondbeginselen samengesteld gezin: 4. Flexibiliteit

Door Patricia Heije - oprichter van Stiefgoed De 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin: Een samengesteld gezin is leuk, uitdagend en verfrissend, maar ook zo nu en dan onbegrijpelijk, een desillusie of eenzaam.  Hoe je het ook bekijkt, een samengesteld…

Door Patricia Heije - oprichter van Stiefgoed

De 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin:

Een samengesteld gezin is leuk, uitdagend en verfrissend, maar ook zo nu en dan onbegrijpelijk, een desillusie of eenzaam.  Hoe je het ook bekijkt, een samengesteld gezin is anders dan een kerngezin. Hoe anders? Dat staat beschreven in de 12 grondbeginselen van het samengesteld gezin. Vandaag het vierde grondbeginsel;

4. Wees flexibel, dat scheelt veel energie.

En dan ontmoet je die prachtige lieve nieuwe partner en zie je het helemaal voor je. Opgaan in elkaar, altijd verbinding, heerlijke kinderen, een prachtig huis, mooie vakanties. Op en top gelukkig! En hier begint het vastzetten. De droom is gecreëerd, de eerste paar tegenslagen kan je nog negeren en dan lazer je van je roze wolk af. Een zeer pijnlijke ervaring.

Milou meldt zich in de praktijk. Ze is doodop. Bij de intake vertelt ze dat ze alles heeft gegeven ten behoeve van haar nieuwe gezin. Ze zegt zelfs het verdriet om haar overleden dochtertje te hebben weggestopt, ten behoeve van de harmonie en rust in huis. Het enige wat ze terug heeft gevraagd en onvoldoende heeft gekregen is het gevoel dat haar leven in dit gezin ook belangrijk is. “Daar sta ik dan vandaag”, zegt ze, “uiteindelijk is alles wat ik voor ogen had in een gezin gezelligheid en warmte, maar zelfs de kerstdagen kan ik niet op mijn manier vieren. Ik ben voortdurend mijn verwachtingen aan het bijstellen”. Haar verdriet is groot, omdat het besef is gekomen dat dit precies bij de plek van de stief hoort.

Een partnerrelatie met het bijbehorende samengesteld gezin vraagt flexibiliteit van je kruin tot aan je tenen. Vraagt om het hebben van zo min mogelijk in beton gegoten ideëen voor de toekomst, ook in het klein. De reden waarom flexibiliteit een groot goed is? Flexibiliteit is de enige manier om ontspannen door de ontwikkeling van een samengesteld gezin te rollen. Wat vandaag geldt is morgen immers anders.

Denk bijvoorbeeld aan het feit dat niet alleen volwassenen verliefd kunnen worden, maar dat stiefbroers en zussen ook verliefd kunnen worden op elkaar, wat een week later weer kan eindigen in een ruzie. Je kunt er van alles van vinden, maar je doet er niets tegen. In een samengesteld gezin is het genieten het grootst als je kunt rusten in datgene wat er is en wíe er is. Een verjaardag waarbij de stiefkinderen op het laatste moment toch vóór het eten terug moeten naar de andere ouder. En je had net zo lekker voor ze gekookt. Vries het in, geef ze een dikke zoen en zeg dat je het fijn met ze hebt gehad. Je verandert het toch niet en het gaat ook niet over.

Als je als samengesteld gezin zoekt naar alternatieven om het gezin zo goed mogelijk te laten functioneren en ook nog fijne momenten te hebben samen, dan wordt dat de nieuwe norm. Ze zijn niet voor één gat te vangen. Zo zijn derde, vierde en vijfde kerstdagen ontstaan. Nieuwjaarsborrels ontstaan op 3 januari in plaats van op nieuwjaarsdag. Worden verjaardagen altijd gevierd op de laatste zondag van de maand, wanneer je ook jarig bent in die maand. En is iedereen er, omdát er geen druk op die dagen ligt vanuit de omgeving. Ook het open houden helpt. De lengte van de vakantie is afhankelijk van hoe het gaat op vakantie. Zo min mogelijk regels, alleen het hoognodige. De lat stelselmatig laag leggen in plaats van hoog.

Als het lukt om dit te omarmen, dan vaart iedereen er wel bij. Het is ontspannen en het leven is minder voorgekauwd. Het vraagt een actievere houding van iedereen, in plaats van alleen iets van de planner in het gezin. Als ouders leef je dit voor. Als dit lukt, krijg je hier allemaal positieve energie van. Dat maakt ieder lid van het samengesteld gezin een leuker mens.

Lees hier ook: 

Grondbeginsel 1: Met het nieuwe gezin gaat het oude verloren. Iedereen lijdt verlies. 
Grondbeginsel 2: Geniet van alle verschillen, de diversiteit is een verrijking. 
Grondbeginsel 3: Waardeer ieders inspanning, zowel de grote als de kleine gebaren.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp