de 4 fases van samengestelde gezinnen

Het vormen van een nieuw gezin is niet iets wat je even doet, ondanks dat je hart overloopt van nieuwe liefde. Het vraagt inzet, doorzettingsvermogen, een groot hart en vertrouwen. Wat ervoor zorgt dat een nieuw gezin niet vanzelfsprekend slaagt…

Het vormen van een nieuw gezin is niet iets wat je even doet, ondanks dat je hart overloopt van nieuwe liefde. Het vraagt inzet, doorzettingsvermogen, een groot hart en vertrouwen.

Wat ervoor zorgt dat een nieuw gezin niet vanzelfsprekend slaagt is omdat je kunt weten wat het vormen van een nieuw gezin daadwerkelijk vraagt van ieder gezinslid. Hoeveel je er ook over leest, het aan den lijve ondervinden is toch echt anders. Dat is ook de reden dat Stiefgoed-therapeuten altijd ervaringsprofessionals zijn.

Hoe komt het toch dat het niet vanzelf gaat?

Er zijn heel wat verschillen tussen kerngezinnen en stiefgezinnen, dit verschil zorgt ervoor dat wat je geleerd hebt in een kerngezin naïef vanzelfsprekend werkt in een samengesteld gezin. En daarnaast maakt ik graag nog een kanttekening: geen enkel samengesteld is hetzelfde en ontwikkelt zich hetzelfde.

Hoe goed of minder goed het ook gaat in je nieuwe gezin, je doorloopt altijd de onderstaande fasen in je eigen tempo (Heybroek en Overgaauw 2014)

Fase I: de droomperiode. De ouder en nieuwe partner zijn verliefd en denken alles aan te kunnen. De grote roze wolk! Ze gaan er van uit dat als zij hun best maar doen, alles goed komt. Veel positieve energie.

Fase II: de periode van wakker liggen. De ouder en nieuwe partner hadden bedacht welke problemen ze tegen zouden kunnen komen in hun nieuwe gezin, maar de praktijk blijkt anders te zijn. Er ontstaan spanningen. De stiefouder krijgt irritaties en negatieve gevoelens richting de stiefkinderen, maar weet niet goed of hij/zij hierover kan praten met de partner. Veel stiefouders liggen wakker en piekeren over deze problemen. Ze doen zo hun best en het lukt niet. De kinderen verwachten van alles van de stiefouder maar lijken weinig terug te geven. De stiefouder heeft het gevoel er niet toe te doen.

Fase III: de periode van de nachtmerries. Negatieve gevoelens jegens de stiefkinderen komen de stiefouder steeds hoger te zitten en het is onmogelijk om de teleurstelling langer te verbergen. Er is frustratie en teleurstelling omdat er zoveel verwachtingen waren die niet uitkomen. Een stiefouder ervaart dat er veel minder tolerantie is voor het stiefkind dan voor de eigen kinderen. Spanningen en conflicten lopen op. Meestal geeft de stiefouder aan zo niet langer verder te kunnen gaan. In deze fase gaat men met elkaar praten, wendt zich eventueel tot de hulpverlening of wordt in het uiterste geval de relatie beeïndigd.

Fase IV: de periode van droom en werkelijkheid. De nachtmerries zijn overleefd en er is een redelijke harmonie ontstaan. Een periode van geven en nemen is begonnen en daarmee de integratie van het samengestelde gezin. Maar het blijft een illusie dat het samengestelde gezin net zo hecht zal worden als een kerngezin. Op bepaalde, vooral emotionele, momenten is het toch weer duidelijk dat er sprake is van verschillende partijen.

Kan je iets doen om soepeler door de fases heen te komen?

Dat is afhankelijk van de fase die jij op dit moment herkent. Herken je fase 1? Laat je dan goed informeren op een wijze die bij jullie past, zodat de liefde die je voelt blijft stromen, omdat het werkt in jullie nieuw samengestelde gezin!

Herken jij vooral fase 2 of 3 dan is het van groot belang voor de toekomst van jouw relatie en gezin om hulp in te schakelen. Zit je echt in fase 3, dan is de kans zeer klein dat jullie dit alleen kunnen oplossen. Lees hier wat wij aanbieden en hoe je gerichte hulpverlening kan starten, want hoe langer je wacht, hoe langer jullie in samenwerking met hulpverlener nodig hebben om alles wat opgebouwd of afgebroken is te herstellen, perspectief te zien en te komen tot oplossingen.

Fase 4. Jullie zijn door de periode van het zetten van het samengestelde gezin heen. Nu is het genieten én soms nog wat ingewikkeld. Dat hoort erbij. Wil je weten hoe je duurzaam harmonie en rust in jouw leven kan behouden, vraag dan een passend onderhoudsplan aan een Stiefgoed-professional.

Bedenk goed dat je het niet alleen hoeft te doen.

Jullie zijn van harte welkom.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp