“De heilige ruimte”

"Wat is jullie heilige ruimte?" Wat is van jullie en echt exclusief van jullie? Annemieke en Paul komen de trap op. Annemieke kijkt me, stil, maar met boze, felle ogen aan. Paul loopt erachter, maar kijkt me nauwelijks aan. Ik vraag…

“Wat is jullie heilige ruimte?” Wat is van jullie en echt exclusief van jullie?

Annemieke en Paul komen de trap op. Annemieke kijkt me, stil, maar met boze, felle ogen aan. Paul loopt erachter, maar kijkt me nauwelijks aan.
Ik vraag wat ze willen drinken, het gebruikelijke, zij koffie en hij thee. Terwijl ik naar het keukentje loop, hoor ik de ijzige stilte. “Dat belooft niet veel goeds”, denk ik.
Als ik met de koffie en de thee terugkom, begin ik met de vraag ‘Wat speelt er, het lijkt alsof er iets is?’ Annemieke ontploft. Ze hebben net in de auto knallende ruzie gehad. ‘Vertel jij het, of zal ik het doen?’ zegt ze tegen Paul.

Wat blijkt….. het is vandaag donderdagochtend. Paul en Annemieke hebben het allebei erg druk. Een drukke baan (zij huisarts, hij accountant). En samen vier kinderen. Twee van haar en twee van hem. Op vrijdagavond komen de kinderen nooit, dat is hun avond. En vanochtend deelde Paul heel ‘nonchalant’ en ‘achteloos’ mee dat hij morgenavond naar een zakelijk etentje in Hilversum gaat, waar hij uitgenodigd is door een (vrouwelijke) klant voor een speciaal-dank-etentje met vele gangen in haar nieuwe exclusieve hotel, met de optie om na de genoten drank te blijven slapen.
Annemieke was witheet. Om meerdere redenen.

  • het werd haar medegedeeld
  • ze kreeg geen inspraak
  • de klant was ooit een ‘scharrel’ van Paul geweest (toen zij elkaar nog niet kenden, maar toch)

Na doorvragen bleek dat het belangrijkste voor Annemieke was, dat het ‘hun’ heilige vrijdagavond was. De enige avond in de week waarop ze geen kinderen hadden, vaak kozen ze ervoor om samen naar de sportschool en de sauna te gaan en op die wijze relaxt het weekend in te gaan. Of naar de bioscoop. Of lekker samen thuis. Als zij, echt maar heel af en toe, een afspraak heeft op de vrijdagavond, dan meldt ze dat ver van te voren bij Paul en vraagt altijd of het oké is.
Door zijn mededeling, slechts de dag van te voren, ‘achteloos’, met zijn rug naar haar toe, voelde ze zich enorm geraakt. Zo boos was ze.

Ik vroeg hen of de vrijdagavond bij hun ‘heilige ruimte‘ hoorde? Dat moest ik uitleggen. De heilige ruimte van een koppel heeft te maken met de afspraken die je hebt die echt alleen jullie beiden aangaan.
Bijvoorbeeld, als jullie ruzie hebben, met wie praat je hierover? En is dat oke voor je partner? Vrouwen praten, vaker dan mannen, met hun vriendinnen over de minpunten van hun mannen en over de ruzie’s. Welke afspraak heb je hierover?
Wat is jullie seksuele afspraak? Met wie mag je intimiteit hebben? Is het oke om seks te hebben met een ander (genoeg koppels die tegenwoordig een open relatie hebben en/of swingers zijn), of is intimiteit en seks alleen van jullie?
Wie mogen er in jullie slaapkamer komen? Voelt Annemieke zich prettig als de kinderen van Paul in hun slaapkamer komen, voelt Paul zich prettig als de kinderen van Annemieke in hun slaapkamer komen?
Kortom: de afspraken, de kaders, jullie waarden van jullie relatie is jullie heilige ruimte. Als je weet van elkaar welke verlangens de ander heeft en hier samen een gesprek over hebt, creëer je samen jullie heilige ruimte.

Voor Annemieke hoort de vrijdagavond bij hun heilige ruimte. Ze voelde zich gekwetst, niet gehoord, buitengesloten, niet gezien toen Paul hier, ogenschijnlijk, totaal over haar heen walste. Ze voelde zich aangesproken door zijn beslissende harde toon en voelde zich weer het kleine meisje worden dat aangesproken werd door haar vader. Er kwam een ‘error’ in haar hoofd en werd woedend. Maar voelde zich vooral gekwetst. Hoe kan hij zo ‘hun vrijdagavond’ opzij schuiven?

Toen Paul dat allemaal hoorde, werd het hem duidelijk waarom haar reactie zo uit de bocht was geschoten. Eerst had hij vanochtend gereageerd met ‘je vertrouwt me niet’. Annemieke gaf toe dat ze het geen goed signaal vond dat hij in het hotel van zijn voormalige ‘vriendin’ bleef slapen, al zei Paul dat hij liever niet met alcohol op terug naar Rotterdam wilde rijden. Maar of ze echt jaloers was? “Ik kan nu echt niet zeggen, hoe ik gereageerd zou hebben als hij een week van te voren me verteld had over de uitnodiging en we het rustig hadden besproken.”

Paul en Annemieke gaan rustig(er) de deur uit. Als huiswerk hebben ze mee dat ze bespreken wat hun heilige ruimte is. In de hectiek van het samengestelde gezin met (meer) kinderen, ex-en, loyaliteiten, is alles echt complexer dan in het kerngezin. En belangrijker om het over jullie afspraken die gebaseerd zijn op jullie persoonlijke waarden te hebben.

Wat is jullie heilige ruimte?

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp