De uitdagingen van een stiefmoeder

Wat maakt het leven van een stiefmoeder zo uitdagend? Vorige week sprak ik Andrea, die naast moeder ook stiefmoeder is. Ze heeft zelf 3 kinderen en haar partner heeft er 2 en dat allemaal in de puberleeftijd. Dat kan een…

Wat maakt het leven van een stiefmoeder zo uitdagend? Vorige week sprak ik Andrea, die naast moeder ook stiefmoeder is. Ze heeft zelf 3 kinderen en haar partner heeft er 2 en dat allemaal in de puberleeftijd. Dat kan een behoorlijke klus zijn en ik zie Andrea vechten tegen haar tranen. Ze voelt zich zo moe!

Allereerst vindt Andrea het lastig dat ze zo’n verschil voelt tussen haar eigen kinderen en die van haar partner. Als je zelf in deze situatie zit herken je het waarschijnlijk. Van je eigen kinderen kan je meer hebben, je kan ze ook makkelijker ergens op aanspreken als dat nodig is. Er is tenslotte een bloedband, wat er ook gebeurt, je houdt van elkaar. Soms iets meer, soms iets minder maar je blijft voor altijd met elkaar verbonden als ouder en kind. Met de kinderen van je partner heb je deze band niet en dat kan spanning geven.

Vaak hoor ik, zo ook van Andrea, dat ze zich ergert aan de kinderen van haar partner. Niet zo raar, zij hebben eigenschappen van hun vader voor wie ze heeft gekozen maar ze hebben ook eigenschappen van hun moeder. De kinderen nemen als het ware hun moeder mee in het samengestelde gezin. Heel logisch en meestal geen probleem als er een goed contact bestaat met de moeder van de kinderen. Het wordt lastig als dat contact niet goed is. Onder de waterlijn ergert Andrea zich eigenlijk aan de moeder van de kinderen maar die ergernis kan ze niet anders kwijt dan in het contact met de kinderen.

Dan is er de zorg die stiefmoeders vaker op zich nemen. Andrea runde het huishouden toen ze alleen woonde met haar kinderen en bleef dit doen toen haar partner met zijn beide kinderen erbij kwam. En dat naast een fulltime baan.

Dat zijn inmiddels heel veel druppels die de emmer doen overlopen. En de druppels zijn tranen geworden die over haar wangen stromen.

Hoe help ik haar vanuit Stiefgoed?

Er is een aantal vragen waar we mee aan de slag gaan. Wat hebben Andrea en haar partner vanuit hun gezin van herkomst meegekregen als het gaat over de rolverdeling in huis? Maar ook over hulp vragen, over sterk zijn en je emoties (niet) laten zien. Wat gebeurt er onder de waterlijn en welke spanning geeft dat in je relatie en in je gezin? Hoe kan Andrea zich meer gesteund voelen door haar partner? En hoe kan zij leren om beter voor zichzelf te zorgen en meer los te laten? Als Andrea en haar partner samen de verbinding voelen en elkaar beter leren begrijpen dan staat er een steviger fundament en kunnen ze elkaar steunen. Vanuit het fundament kunnen zij samen het gesprek aangaan met de kinderen. Hoe kunnen die hierin betrokken worden? Pubers kunnen best iets doen in huis, maar ze willen er wel zelf inspraak in hebben. En hoe spreek je de kinderen van je partner aan op gemaakte afspraken die niet nagekomen worden?

Als je denkt dat jou dit ook zou kunnen helpen, neem dan contact op met een Stiefgoed coach bij jou in de buurt.

Hulp Samengestelde gezinnen | Stiefgoed

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp