- Check of je verwachtingen realistisch zijn. Verwacht je alleen rozengeur en maneschijn dan gaat het gegarandeerd tegenvallen. Ga er van uit dat er naast leuke momenten ook moeilijke momenten zullen komen. Daarmee is de vakantie niet mislukt, deze momenten zijn ‘part of the deal’. Als je er goed mee om kan gaan, helpen ze je verder. Streef niet naar een 10, een 7 is goed genoeg!
- Houd vooraf met elkaar een vakantie-overleg. Ga na wat voor ieder afzonderlijk de vakantie tot een TOPvakantie maakt, en welke vakantietradities ze uit het oude gezin willen vasthouden. Neem ieders inbreng serieus, zonder oordeel. Spreek uit dat je niet elke wens kan vervullen, maar dat jullie er met elkaar iets leuks van willen maken.
- Spreek vooraf met elkaar een aantal vakantieregels af. Bijvoorbeeld over afwasbeurten, kookbeurten, gezamenlijk ontbijt etc. Dit geeft duidelijkheid en voorkomt conflicten tijdens de vakantie.
- Zorg tijdens de vakantie naast gezamenlijke activiteiten, ook voor activiteiten met de eigen kinderen. Kinderen hebben het nodig ‘gezien’ te worden door de eigen ouder. Dat helpt hen zich meer loyaal op te stellen naar de andere gezinsleden.
- Vraag de kinderen regelmatig hoe ze de vakantie vinden en neem hun mening en gevoel serieus.
- Plan af en toe quality-time voor jullie als partners. Deel gevoelens en ervaringen en respecteer elkaar daarin. Zorg dat jullie samen een sterk team zijn.
- Gun ieder zo nodig een ‘escape’. Soms kan het je te veel worden en heb je even een time-out nodig. De één vindt het fijn zich dan terug te trekken met een boek, de ander wil in z’n eentje wandelen, pubers willen vaak even WIFI-time etc. Geef elkaar die ruimte.
- Zorg dat de vakantie niet te lang is. Hoe langer de vakantie, hoe meer kans op spanningen. Zeker in de startfase van een samengesteld gezin is één week samen op vakantie vaak lang genoeg.
Iedereen een fijne vakantie gewenst! Houdt het hoofd koel en koester de mooie momenten!