In de media is er steeds meer aandacht voor eenzaamheid. Deze aandacht is vooral gericht op alleenstaande ouderen. Eenzaamheid hoeft echter niets te maken te hebben met leeftijd of alleen wonen. Je eenzaamste momenten kun je beleven te midden van een druk gezelschap. Ja, ook of misschien wel juist in je samengestelde gezin…
Andere verwachtingen
Wat waren je verwachtingen groot toen je partner en jij besloten te gaan samenwonen. Jullie hadden het goed samen, jullie waren het heen en weer gereis tussen twee huizen beu en ook financieel was het erg aantrekkelijk. Je verheugde je op een warm thuis, een plek waar je je welkom voelt na een drukke werkdag en waar je mag zijn wie je bent. Hoe anders ervaar je de realiteit van dit moment. Je voelt je alleen, buitgesloten en alles behalve een mens van vlees en bloed dat er toe doet. Op sommige momenten ben je zelfs jaloers op je eigen partner.
Strategie
Wat doe jij met je gevoel er niet bij te horen? Ontken je het? Zonder je je af? Ga je nog harder werken om het iedereen naar de zin te maken? Mopper je tegen je partner zodra de kinderen niet in de buurt zijn? Huil je uit bij een goede vriendin? Al deze strategieën verlichten je pijn misschien heel even, maar verminderen je gevoel van eenzaamheid niet. Ze lossen niets op en naarmate de tijd verstrijkt wordt je gevoel van eenzaamheid alleen maar groter. Maar wat helpt dan wel?
Outsider- en insiderpositie
Allereerst is het goed om te weten dat het gevoel er niet bij te horen, het zogenaamde outsidergevoel, bij (de start) van een samengesteld gezin hoort. Het voelt ontzettend naar, niemand wil dit meemaken, maar het overvalt zoveel stiefouders. De ouder van de kinderen heeft al jarenlang een vertrouwde band met de eigen kinderen. Dit plaatst hem of haar in de zogenaamde insiderpositie. De kans is echter groot dat je partner zich ook niet comfortabel voelt. Het graag goed willen doen voor je nieuwe liefde én voor de kinderen kan veel spanning oproepen. Het kan het gevoel geven bekneld te zitten tussen de twee grote liefdes van je leven.
Verbinding zoeken
Je partner inzicht geven in jouw minder fijne gevoelens gaat vaak niet vanzelf. Daar ligt angst voor afwijzing aan ten grondslag. Toch is verbinding zoeken voor het verkrijgen van een hechte relatie een noodzakelijke stap. Als je van elkaar weet dat je het lastig hebt wordt het al zoveel beter te dragen. Mogen kennen en gekend willen worden als sleutel voor echte verbinding. Zonder jullie liefde voor elkaar had jullie gezin niet bestaan. Zonder écht contact en verbinding is het voortbestaan in gevaar. Jullie vormen samen het fundament onder jullie samengestelde gezin.
Apart in plaats van samen
De nieuwe banden die opgebouwd moeten worden in het samengestelde gezin vragen om tijd, rust en veel één-op-één tijd met alle leden van het samengestelde gezin. Dat wil zeggen dat jij en je partner samen tijd nodig hebben. Daarnaast brengt de ouder tijd door, inderdaad zonder jou, met de eigen kinderen. De kinderen doen ook dingen samen, zonder jullie. Last but not least investeer jij in één-op-één tijd met je stiefkinderen. Zoek naar wat jullie samen leuk vinden. Een balletje trappen, koekjes bakken, een spelletje doen, samen naar de stad of naar de film. Juist door niet geforceerd alles samen te willen doen creëer je een basis voor gezamenlijkheid!
Heb jij het gevoel er niet bij te horen en wil je je mogelijkheden verder verkennen? Bel 06 26 83 75 06 of mail anna@rensencoaching.nl