Anouk: Geen partners meer wel samen ouders

Flexibiliteit is het codewoord voor ons. Wij hebben elkaar leren kennen toen we beiden begin 20 waren. En rond je twintigste word je juist verliefd op de kwaliteiten van de ander die jezelf (nog) niet hebt. Opposities attracks. Dat was…

Flexibiliteit is het codewoord voor ons.

Wij hebben elkaar leren kennen toen we beiden begin 20 waren. En rond je twintigste word je juist verliefd op de kwaliteiten van de ander die jezelf (nog) niet hebt. Opposities attracks. Dat was ook bij ons zo.

Tijdens die relatie groei je samen of wellicht steeds meer alleen en ontwikkel je eigen kwaliteiten. Helaas strandt nu bijna 40% van de huwelijken. Dat was bij ons ook zo.

En in een scheiding komen juist vaak verschillen weer duidelijk naar voren en is er geen compensatie meer. Dat was bij ons ook zo.

Onze kinderen zijn uit liefde geboren en verdienen onze liefde en warmte ook al wonen we niet samen meer in een huis. Gelukkig kunnen wij samen als ouders kijken naar de toekomst van onze kinderen. In de basis willen wij onze kinderen hetzelfde mee geven, o.a. zelfstandigheid, veiligheid, onafhankelijkheid, geborgenheid. Het doel voor ons is idem, alleen de route mag en kan soms anders zijn. Dat is in een kerngezin niet anders, toch?  De ene ouder kan vanuit liefde ‘JA’ zeggen voor een glaasje cola, en andere ouder zegt vanuit dezelfde liefde ‘NEE’. Dat is bij ons nu nog zo.

Als ik een ding van de scheiding mijn ouders heb geleerd is hoe je het niet moet doen; over de hoofden van de kinderen moet je geen ruzie maken en ze zijn geen doorgeefluik! Kinderen weten ook echt wel dat hun ouders verschillend zijn. Vroeger wist ik namelijk heel goed bij wie ik moest zijn om centjes te vragen om snoep te mogen kopen of als ik een logeerpartijtje wilde houden. In de kern willen kinderen alleen maar dat ouders geen ruzie maken!

Als ervaringsdeskundige en als Stiefgoed Coach zie ik bij veel samengestelde gezinnen dat de conflicten tussen ex-partners voor moeilijkheden zorgen in het nieuwe gezin. Als alle contacten op ruzie uitdraaien, vreet dat veel spanningen en leegloop op energie. De kinderen lijden onder het conflict of jij en je partner voelen steeds meer afstand naar elkaar. Dat is nou niet wat je wilt, toch? Die energie wil je juist gebruiken om te bouwen aan je nieuwe relatie, je kinderen en stiefkinderen.

Het codewoord met de papa van onze kinderen is flexibiliteit. Is dat altijd gemakkelijk, nee zeker niet, want zo zijn er steeds meer schoteltjes die mee doen in deze hele patchwork familie. Het is wel zeker dat als wij als ouders lekker gaan, dan hebben daar de kinderen, mijn partner en stiefkinderen ook profijt van. Stiefgoed biedt daarom ook ouderschapscoaching aan. Een goed contact en heldere afspraken over o.a. het doel en de route met je ex zorgen voor rust bij iedereen. Dat is bij ons nu nog steeds zo!

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp