Veel stiefouders hebben last van stress en lopen tegen een burn-out aan. Herken je een van onderstaande symptomen?
Hoe is dit bij jou?
Wat is stress?
‘Stress betekent druk.’
‘Stress treedt op als de belasting groter is dan de belastbaarheid.’
‘Stress betreft een scala van negatieve gevoelens en reacties die ontstaan tijdens bedreigende of uitdagende situaties in het leven.’
Wat is overspannenheid?
Overspannenheid is een toestand met aanhoudende fysieke en/of psychische spanningsklachten, ontstaan door chronische overbelasting en stress waardoor iemand niet meer tot rust komt, het gevoel heeft het niet meer aan te kunnen en minder goed functioneert.
Het verschil met stress is:
– het langer dan drie maanden duurt;
– er spanningsklachten optreden;
– het functioneren aangetast raakt.
Wat is een burn-out?
Burn-out treedt pas op na langdurige, vaak jarenlange roofbouw op het lichaam. Een burn-out ontstaat als mensen ondanks de stress en de spanningsklachten stug tegen beter weten in blijven doorgaan.
Bij burn-out is sprake van:
– ernstige emotionele uitputting;
– distantie: het ervaren van onverschilligheid of emotionele afstand tot de werksituatie
– het gevoel van verminderde bekwaamheid in het werk: men heeft het gevoel dat men niet kan wat men altijd kon. Vaak gaan de prestaties ook achteruit.
Volgens de LESA-richtlijn uit 2011 spreekt men van een burn-out als voldaan is aan:
1. Er is sprake van overspanning.
[Overspanning is:
– Vermoeidheid, gestoorde of onrustige slaap, prikkelbaarheid, niet tegen drukte/herrie kunnen, emotionele labiliteit, piekeren, zich gejaagd voelen, concentratieproblemen en/of vergeetachtigheid.
– Gevoelens van controleverlies en/of machteloosheid die optreden als reactie op het niet meer kunnen hanteren van stressoren in het dagelijks functioneren.
– Significante beperkingen in het beroepsmatige en/of sociaal functioneren.
– De symptomen zijn niet uitsluitend toe te schrijven aan een psychische stoornis.]
2. De klachten zijn meer dan zes maanden geleden begonnen.
3. Gevoelens van vermoeidheid en uitputting staan sterk op de voorgrond.
De oorzaken liggen meestal in een combinatie van factoren: werk, prive en maatschappelijk.
Bron: Handboek coachen bij stress en burn-out
Als je in een samengesteld gezin stapt, heb je al een en ander in je leven achter de rug. Een scheiding bijvoorbeeld. En misschien is de scheiding je niet in je koude kleren gaan zitten, maar ben je doorgegaan, omdat je moest, want thuiszitten is geen optie. De kinderen moesten naar school, je werk was belangrijker omdat je financiële situatie veranderde. Of heb je jezelf geen ruimte gegeven om het goed te verwerken en te rouwen.
Je wordt verliefd en je wilt het dit keer echt heel goed doen. Maar dan loopt het niet zoals je voor ogen had. Je hebt veel ballen die je hoog wilt houden: je wilt het goed doen voor je partner, je wilt voor zijn/haar kinderen zorgen, maar die moeten niet zoveel van je hebben, je wilt goed voor je eigen kinderen zorgen, maar die vinden dat jij ineens anders doet en sputteren ook meer tegen.
Dan heeft zijn ex ook nog invloed op jullie leven, meer invloed dat jou lief is. Om nog maar niet te spreken over jouw eigen ex.
Kortom: je bent druk bezig met alles in huis, maar je voelt je langzaam leeglopen. En je voelt je partner steeds verder van je weg glijden.
De vraag is of je op de juiste plek staat in het samengestelde systeem om goed te kunnen functioneren en je kracht te behouden?
De vraag is of je je verleden goed genoeg verwerkt hebt?
De vraag is of je stress hebt, overspannen bent, of burn-outverschijnselen hebt?
Wat kun je doen?
Een afspraak maken met je huisarts en je klachten bespreken.
Voor je klachten betreft thuis in je samengestelde gezin, kun je kijken of ons aanbod van toepassing is voor jou: https://www.stiefgoed.nl/diensten/ hoe krijg je je samengestelde gezin weer terug op de rit naar rust en harmonie?
Het samengestelde gezin is TOPSPORT. Het is hiervoor noodzakelijk dat je in goede conditie bent om goede prestaties te kunnen leveren. Een goede conditie moet je op peil houden. Trainen. Je tactiek en technieken op orde houden. Scherp blijven. Een team vormen.
“Een samengesteld gezin is TOPSPORT! Daarbij geloof ik niet in sprookjes. Ik geloof dus ook niet in ‘dé’ boze stiefouder. Ik geloof wel in de liefde en handelen vanuit liefde en samenwerking in een team van de partners.”
-Annette Burgers-
Belangrijk om te weten:
Steeds vaker betalen werkgevers de trajecten bij Stiefgoed om te voorkomen dat werknemers langdurig uitvallen door ziekte.