Het is lente, dus tijd voor de kerstrituelen!

In sommige delen van Canada vieren ze Christmas in July. Belangrijk tijdens deze 'zomerkerst' is het bezoek aan buren, familie en vrienden. Dat bezoek hoort bij hun kerstbeleving, maar als het écht kerst is, ligt de sneeuw vaak te hoog…

In sommige delen van Canada vieren ze Christmas in July. Belangrijk tijdens deze ‘zomerkerst’ is het bezoek aan buren, familie en vrienden. Dat bezoek hoort bij hun kerstbeleving, maar als het écht kerst is, ligt de sneeuw vaak te hoog om het huis uit te gaan. Dus vandaar de uitvinding van Christmas in July.

Kerstvieren zonder feest

Ik neem jullie graag mee naar mijn eerste kerst in ons stiefgezin. Die was, kort gezegd behoorlijk rampzalig. “Mijn kerst” en “zijn kerst” bleken enorm te verschillen, maar daar kwamen we pas achter ….met kerst.

Bij “mijn” kerst kwam de kerstboom 24 december in huis, maar mijn partner kocht hem al het weekend na sinterklaas, want zo ging dat in “zijn” kerst. Hij kocht ook meteen kerstbrood voor bij de lunch. In “mijn” kerst werd dat pas op kerstavond gegeten.

Tijdens die kerstdagen zelf deden we heel erg ons best om iedereen tevreden te stellen en de harmonie te bewaren, ook met de exen, ouders en (ex) schoonouders, maar feitelijk was er veel spanning. Onze kerst viel dat jaar nogal in het water. 

Traditie als bouwsteen

Traditie is een van de bouwstenen van een samengesteld gezin. Vaak komen gezinnen daar prima uit, maar ik sta niet alleen met mijn verhaal van mijn slechte kerst. Feesten en verjaardagen zijn belangrijke momenten in het jaar, waarvan we een duidelijk beeld hebben “hoe het moet”.

Onze ideale kerst

In april van het nieuwe jaar zijn we in gesprek gegaan. We hebben elkaar verteld wat we leuk vonden aan onze eigen kerst. En ook wat we minder leuk vonden. Er bleken tradities te zijn waar wel vanaf wilden, of liever aan een ander moment in het jaar wilden koppelen.

Daarna hebben we samen een ‘nieuwe gezamenlijke kerst’ bedacht. Juist als samengesteld gezin is het belangrijk om je eigen gezamenlijke tradities te bedenken, die recht doen aan jullie gezamenlijke wens. Als je iedereen te vriend wilt houden, ben je vooral hard voor anderen aan het werk.

Nieuwe tradities maken een fijne kerst

Ons kerstvoorstel hebben we daarna besproken met alle betrokken partijen. Dat was hier en daar best een lastig gesprek, maar in mei is er veel mogelijk. Dat is een groot voordeel van dit moment. Bovendien snapte iedereen dat onze kerstverplichtingen nogal geëxplodeerd waren. Het bleek bijvoorbeeld belangrijk dat er momenten waren om samen te zijn, maar dat hoeft niet altijd met kerst. Denk aan Christmas in July. Sindsdien weet één ouder dat we met kerst nooit langskomen (maar wel op een ander moment) en dat is voor beide partijen winst. Onze kerstviering heeft de afgelopen jaren nog wel veranderingen ondergaan, maar de blauwdruk van toen, is nog steeds onze basis.

Dus had je afgelopen kerst spanning of gedoe: dit is hét moment om jullie ideale kerst vorm te geven!

Marjolein van der Linden

Gelicenseerd Stiefgoedcoach in Hilversum bij

TAAAFEL: Thuis op je plek

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp