In elkaars wereld

Deze foto is thuis bij mij op de bank in Nijmegen. Nog voordat we verhuisd zijn. Aan de muur een foto van hoe het was, daar sta ik op met mijn drie meiden. Op de bank de vijf kinderen samen…

Deze foto is thuis bij mij op de bank in Nijmegen. Nog voordat we verhuisd zijn.
Aan de muur een foto van hoe het was, daar sta ik op met mijn drie meiden. Op de bank de vijf kinderen samen op 1 IPad.
Ik vond het stom dat ze op een beeldscherm speelden. Tot ik ontdekte dat ze samen speelden.
Ze vroegen elkaar: “Kom jij in mijn wereld?”
Hoe mooi als we allemaal een keertje echt in elkaars wereld komen.

Stiefgoed Haren
Website: https://www.stiefgoed.nl/locaties/haren/

Wie ben je?
Mijn naam is Jasna Joosten. Ik ben 44 jaar. Uit mijn eerste relatie heb ik drie dochters gekregen. Roos van 16, Tara van 14 en Sanne van 12. Mijn man had al twee kinderen uit zijn vorige relatie: Ilse van 18 en Pepijn van 15 jaar.
We wonen samen in Haren bij Groningen. We hebben elkaar ontmoet op de boot van Schiermonnikoog. Ik woonde op dat moment met mijn dochters in Nijmegen. In 2015 zijn we getrouwd en kregen we samen nog een zoon: Olivier. Nu is ons samengesteld gezin compleet.

Wat heb je gedaan voordat je begon met Stiefgoed?
Mijn loopbaan ben ik begonnen als leerkracht in het basisonderwijs. Al snel merkte ik dat ik meer wilde betekenen voor kinderen op sociaal emotioneel gebied. Daarom heb ik de studie voor integratieve kindertherapeut gevolgd in Amsterdam. Ik startte een eigen praktijk waar ik vele kinderen en hun ouders heb mogen begeleiden.

Daarnaast heb ik een scheiding doorgemaakt. Dit heeft me naast veel verdriet en pijn ook veel gebracht. Ik heb ervaren hoe heftig een scheiding kan zijn, voor een ouder en ook voor de kinderen. Dit is een persoonlijke leerschool geweest. Hierdoor kan ik de emoties en verhalen van cliënten vaak beter plaatsen.

Wat is jouw relatie-situatie?
In 2015 ben ik getrouwd met mijn man. We vormden een samengesteld gezin met vijf kinderen. Samen hebben we nog een zoon gekregen, Olivier is nu vier jaar oud.
In het begin van onze relatie heb ik alles achter gelaten in Nijmegen. Mijn huis en mijn baan, mijn eigen praktijk en ook mijn netwerk.
Ik zorgde in het begin voor de kinderen in het huis van mijn man. Het was heel mooi om te zien hoe mijn man en zijn kinderen een plekje maakten voor mij en mijn drie dochters. Dat heb ik altijd knap gevonden.
Na een jaar konden we verhuizen naar een groter huis waar iedereen een eigen kamer kreeg. Dat gaf al veel meer rust.

Ik startte mijn praktijk opnieuw op en werk nu fulltime. Mijn man is na verlies van zijn baan ook voor zichzelf begonnen met een eigen bedrijf. Aangezien ik nu de kostwinner ben, neemt hij de zorg voor de kinderen meer op zich. Ook voor mijn kinderen.

Dit alles heeft veel impact op hoe wij als gezin, in onze relatie en als ouders en stiefouders functioneren. Door goed afstemmen en onderzoeken wat er aan de hand is, blijven communiceren, blijven we ons binnen ons gezin ontwikkelen. In contact met elkaar en ook ieder voor zichzelf.

Waarom ben jij gestart met “Stiefgoed, werkt voor samengestelde gezinnen’?
Op een bepaald moment waren mijn man en ik zoals elke week weer met agenda’s de week door aan het nemen. Ik realiseerde wat een klus dat toch ook steeds weer is. Alle agenda’s van alle kinderen, ons werk, de agenda van onze exen steeds weer afstemmen. En dan de vakanties… wat een uitdaging.
Gekscherend zei ik tegen mijn man dat ik weleens met mensen wilde praten die ook in een samengesteld gezin leven. Ik ontdekte dat ik vooraf echt geen idee heb gehad wat het betekent om in een samengesteld gezin te leven. En in mijn omgeving merkte ik dat zij ook geen idee hadden.

Op internet kwam ik uit bij Stiefgoed. Ik las dat 2 van de 3 samengestelde gezinnen uit elkaar gaat. Daar schrok ik wel van. Ik dacht aan al die kinderen die opnieuw een scheiding moeten doormaken. Met alle verdriet van dien. Toen wist ik meteen: dit werk wil ik gaan doen. Nog diezelfde avond heb ik gemaild naar Stiefgoed.

Wat is de grootste les die jij hebt geleerd in jouw samengesteld gezin?
Er zijn heel veel lessen die ik geleerd heb. Een belangrijke les is het insluiten van de nieuwe partner van mijn ex. Dat vond ik eerst heel lastig. Toen ik dit deed gaf dit veel rust.

Van de kinderen leer ik ook heel veel. Zeker nu de kinderen in de puberleeftijd zijn en zich op een bepaalde manier ook afzetten, is dit een extra uitdaging. Het uitspelen van ouders ken ik wel binnen een kerngezin. Ik ervaar een extra uitdaging omdat de kinderen een beroep op mij kunnen doen tégen hun stiefouder. Daarnaast kan mijn man (té) scherpe grenzen stellen waar ik niet achter sta. Het risico om in de spagaat te komen is heel groot. Ik heb daarin geleerd om mijn plek als ouder in te nemen en naast mijn man te gaan staan. En om goed te blijven communiceren.

Wat is het leukste aan Stiefgoedcoach te zijn?
Ik vind het heel bijzonder om even mee te mogen lopen in het samengestelde gezin van een ander. Om te zien hoe het hele systeem groeit door de nieuwe inzichten die de mensen krijgen. Meestal komt het stel wat het samengesteld vormt bij mij. Vaak merk ik dat mensen aan het einde van hun Latijn zijn, moegestreden. Ze geven het bijna op. Door ruimte te geven aan dit gevoel en hen te laten ervaren dat het anders kan, verandert er vaak een hele hoop.

Soms komen hele gezinnen bij mij in de praktijk. Door iedereen een stem te geven en te laten ervaren dat elke persoon in het gezin belangrijk is en een plek heeft, ontstaat er ruimte en vaak zoveel rust. Dat is ontzettend mooi om steeds weer mee te maken.

En natuurlijk komen ook de kinderen van 4 tot 18 jaar bij mij in de praktijk. Voor hen is het een hele klus om te leven in een samengesteld gezin, soms zelfs in twee samengestelde gezinnen. Soms blijkt dat ze nog last hebben van de scheiding van hun ouders. Ook het accepteren van een stiefouder, stiefbroers/zussen of halfbroers/zussen kan soms best lastig zijn.

Juist door op deze manier met het hele systeem aan het werk te zijn, maakt dit werk heel waardevol. Daar kan ik heel erg van genieten.

Welke gebeurtenissen, of eigenschappen van jou en/of je partner, zorgen ervoor dat jullie het samengestelde gezin succesvol maken?

Mijn partner en ik hebben allebei een duidelijk beeld over de opvoeding. We zijn beide in staat om de ander in zijn waarde te laten wat betreft de opvoeding van de eigen kinderen. Dus bij de kinderen van de ander laten we de eigen ouder het laatste woord bepalen. Wel geven we advies aan elkaar. Waarbij we accepteren als de ander ervoor kiest om het toch anders te doen.
Daarnaast blijven we ook in gesprek met elkaar. Natuurlijk hebben we in ons gezin steeds weer met nieuwe uitdagingen te maken. Door elkaar steeds weer te blijven opzoeken en ons best te doen om goed met elkaar in gesprek te gaan. Dat helpt om deze uitdagingen aan te gaan.

Als je één ding over kon doen sinds je gestart bent met jouw samengestelde gezin, wat zou het dan zijn?
Als ik het over zou kunnen doen dan had ik ervoor gekozen om nog even te wachten met nog een kind van samen. Op die manier hadden we langer kunnen genieten van elkaar als nieuw gezin en samen eerst een stevige basis op kunnen bouwen. Een nieuwe baby van ons allemaal samen is natuurlijk heel mooi én het maakt het wel extra intensief.

Wat is jouw beste tip voor samengestelde koppels?
Neem de tijd en blijf in contact met elkaar. Het is voor iedereen zoeken, waar is mijn plek. Voor de ouders en zeker ook voor de kinderen die steeds weer schakelen tussen de verschillende huizen.
Door de tijd te nemen en aandacht te hebben voor alle personen binnen het gezin kun je samen bouwen.
Het is daarin belangrijk om echt in te leven in de ander. Er spelen zoveel verschillende emoties mee. Wanneer daar ruimte voor gemaakt wordt, werkt dat heel verbindend. Dat is de eerste stap naar een nieuw samen.

Wat hoop je te bereiken?
In het werkveld merk ik dat er nog veel onbekend is over werken met samengestelde gezinnen. Vaak worden stiefouders niet meegenomen in de begeleiding als ouders bijvoorbeeld hulp zoeken voor hun kind. Dit heeft een groot effect op kinderen, ouders en stiefouders.
Ik wil er graag aan bijdragen dat hulpverleners het hele systeem meenemen. Dan voelt iedereen zich gezien en gehoord waardoor er meer rust is binnen de samengestelde gezinnen.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp