Een samengesteld gezin wordt gebouwd op rouw. In gesprek met Leoniek van der Maarel, rouwspecialiste.
Op 3 december 2000 overleed de vader van mijn kinderen. Samen met de politie vond ik hem in zijn huis. Ik had het gevoel een slechte film te zijn ingestapt en ik kende mijn rol niet en wist niet wat t doen. Gelukkig waren er twee politiemannen bij me, die wel wisten wat te doen.
‘s Avonds thuis moest ik mijn kinderen vertellen dat hun vader die dag was overleden. Hoe vertel je je kinderen dat hun vader is overleden? Ze waren 9 en 12 jaar oud en de volgende dag stond het Sinterklaasfeest op school op het programma en ze waren die dag uit school meegenomen door een vriendin van mij terwijl zij naar huis wilden om hun surprises af te maken. Ze waren dus helemaal niet blij dat ze met mijn vriendin mee moesten. Mijn vriendin wist welke boodschap ik mijn kinderen zou geven bij thuiskomst, dus zij wilde ze liever helemaal niet thuisbrengen die dag.
Op gevoel vertelde ik het verhaal in de chronologie van de dag. En het was vreselijk om te moeten doen. In ons geval overviel de dood ons. Ik kon nergens een handleiding vandaan trekken. Zijn hartstilstand betekende ook -tijdelijk- een stilstand in ons leven. En echt, ik stond voor het raam en verbaasde me over het feit dat de tram gewoon reed.
Ik kwam in de overleef-modus en trok mijn kinderen daarin mee. Maar, zo werkt het natuurlijk niet. Een aantal jaar later raakte een van mijn kinderen min of meer de weg kwijt binnen de school. Toen ging ik informatie opzoeken op internet en kwam ik via de Stichting ‘Achter de Regenboog’ bij Leoniek van der Maarel terecht. Ik weet nog hoe duidelijk ze tegen mij zei dat ik, wat er ook gebeurde, naast mijn kind moest blijven staan. Fout gedrag mocht ik afkeuren, maar mijn kind had niemand anders, dus ik moest hoe dan ook ernaast blijven staan. Ik heb dat in mijn oren geknoopt.
Dat was mijn eerste contact met Leoniek. In de loop van de tijd hebben we zo nu en dan, als ik een vraag had, nog even via de mail contact gehad.
Een samengesteld gezin bouwt altijd op rouw. Of je hebt een scheiding achter de rug. Of je had een andere toekomst voor jezelf in gedachten. Je ontmoet een man die al kinderen heeft en dus is hij al een keer getrouwd geweest, heeft hij al een bevalling meegemaakt en daar gaat jouw wens om de eerste en enige vrouw te zijn in het leven van jouw droomprins. Kortom: iedereen heeft ergens afscheid van te nemen of heeft dat al gedaan. Niet te vergeten dat dit ook sterk geldt voor de kinderen!
Toen ik serie 3 ging maken, podcastinterviews met experts, dacht ik gelijk ook aan Leoniek. Het werd een openhartig gesprek met Leoniek van der Maarel waarin zowel prive als werk besproken werd. Leoniek was zelf een heel verdrietige weduwe. Daarna veranderde alles en is zij een van Nederlands beste rouwdeskundige geworden.
Het gesprek gaat over: het belang van blijven vragen en luisteren naar kinderen, over goed voorbeeldgedrag, over de grote invloed van hechtingsstijlen, over de waarde van een nieuwe partner in een gezin, over de kracht van de SCHIP-methode, over hoop dat het na het verdriet van de dood echt goed kan komen, over het belang van muziek tijdens rouw en…over de essentie van het leven en toekomstplannen.
Met grote dank aan Leoniek voor dit openhartige interview.
Luistertijd ca. 32 minuten. Beluister via deze link:
Leoniek is orthopedagoog, hypnotherapeut, enneagramcoach, kinderyoga docent. Ze is gespecialiseerd in kinderrouw, rouw bij dood en echtscheiding en ontwikkelt concepten rondom ‘Het Nieuwe Rouwen’.
Serie 3 waarin aandacht voor de professional en haar missie.Wil jij je opgeven voor de podcast “Op zoek naar de liefde” en wil je, samen met je partner vertellen over jullie samengestelde gezin voor serie 4? Of heb je vragen over deze podcast? Mail me: Annette@stiefgoed.nl