Interview Anouk

Interview: 10 vragen aan de Stiefgoedprofessional Anouk Wie ben je? Mijn naam is Anouk Schuling van Stiefgoed Amsterdam-Zuid / Amstelveen. Ik heb geleerd dat “als je doet wat je deed je zal krijgen wat je kreeg”, dus als je “anders”…

Interview: 10 vragen aan de Stiefgoedprofessional Anouk

Wie ben je?

Mijn naam is Anouk Schuling van Stiefgoed Amsterdam-Zuid / Amstelveen. Ik heb geleerd dat “als je doet wat je deed je zal krijgen wat je kreeg”, dus als je “anders” wilt krijgen is het maken van een eerste stap belangrijk; het leren bewust te zijn en anders te gaan kijken naar alle aspecten van het (nieuwe) samengestelde gezin.

Wat heb je gedaan voordat je begon met Stiefgoed?

Naast Stiefgoed heb ik al 28 jaar een eigen praktijk ‘Oefentherapie, Coaching & Training’ in Amstelveen waar ik met passie mensen van jong tot oud begeleid, met verschillende kwalen én hun verhalen. Als ervaringsdeskundig, het verder belopen van mijn onstuimige pad (wat zorgt voor veel persoonlijke ervaringen) en mijn professionele skills (opleidingen in Systemisch Werk, TA en NLP) zorg ik voor een 360 graden view om heldere inzichten te bieden en een houvast om verder te gaan.

Wat is jouw relatie-situatie?

Gedurende mijn leven heb ik verschillende posities meegemaakt, zoals kind van gescheiden ouders, moeder en stiefmoeder. Twaalf jaar lang heb ik geleefd in een samengesteld gezin bestaande uit 7 personen. Naast mama van twee meiden was ik ook bonus-mama van twee jongens en een meisje. In die periode hebben wij veel hobbels en bobbels meegemaakt van samenwonen en toch weer uit elkaar wonen, toch weer proberen en weer uit elkaar. Soms is de liefde zo groot en lukt het toch niet…

Waarom ben jij gestart met “Stiefgoed werkt voor samengestelde gezinnen”?

Nou, in de beginjaren van het samengestelde gezin zat ik op die roze wolk, en daar ben ik heel erg hard van af gedonderd… Hoe is dat toch mogelijk, dacht ik… Er was zo veel liefde! Wij kwamen komen allebei uit het coaching-vak en hadden echt gedacht dat wij van tevoren met de huisregels en opvoeding op één lijn zaten. Poeh, hadden wij dat even onderschat. En niet wetende dat er op een hele andere laag nog veel meer speelde. Dus toen wij weer uit elkaar gingen wonen en mijn kinderen een soort tweede ‘scheiding’ moesten mee maken, dacht ik dit moet anders. En ik kwam erachter dat met mij en nog vele anderen tegen hetzelfde aanliepen…  en toen ben ik in contact gekomen met Stiefgoed.

Wat is de (grootste) les die jij hebt geleerd in jouw samengestelde gezin?

De grootste les voor mij was dat ik het te graag nu wel wilde laten slagen en daardoor heel hard ben gaan werken om het iedereen naar zijn of haar zin te maken (ik werk niet voor niks in de zorg ;-)). Daardoor ben ik volledig aan mezelf voorbij gesjeesd en eigenlijk meer en meer van mezelf wegging. Daardoor was ik niet meer de persoon die ik eigenlijk wilde zijn. Dus ik heb geleerd dat ik vooral óók goed voor mezelf moet blijven zorgen, dat ik niet alles kan fixen en de verantwoordelijkheid bij diegene moet laten waar het hoort te zijn. Dus minder hard werken en meer vanuit het hart!!

Wat is het leukste aan Stiefgoedcoach zijn?

Doordat geen gezinssituatie hetzelfde is, is het is elke keer weer mooie uitdaging om de dynamieken goed in kaart te brengen. Met alle liefde die er is, in alle openheid, eerlijkheid en met een dosis lef samen op zoek gaan naar een trein die met een gepaste snelheid en route klopt voor alle leden van het samengestelde gezin.

Welke gebeurtenissen, of eigenschappen zorgen ervoor dat het samengestelde gezin succesvol maakt?

Met veel liefde, geduld en respect voor elkaar en elkaars kinderen. Zorg voor kwaliteit-tijd met je ‘eigen’ kinderen en maak vooral jullie nieuwe blauwdruk naast diegene die er al is.

Als je één ding over kon doen sinds je gestart bent met jouw samengestelde gezin, wat zou het dan zijn?

Veel eerder specialistische hulp ingeschakeld, dus Stiefgoed. Dan was ons een hoop ellende en verdriet gespaard gebleven.

Wat is jouw tip (voor samengestelde) koppels?

Trek op tijd aan de bel! Als er veel liefde en bereidheid is om te kijken naar wat dieperliggend (nog meer) speelt. Daarnaast het bespreken van de gevoelens en verlangens zonder het aan te nemen dat de ander je begrijpt of gaat oplossen en hoe je elkaar kan ondersteunen.

Wat is jouw mooiste moment?

Eén van mijn favoriete momenten was als we met z’n allen waren, zittend dan aan de eettafel, luisterend naar alle gewone of bijzondere verhalen. En wat er dan ook besproken wordt; het mocht er, uit respect voor elkaar, allemaal zijn! Dat gaf mij een enorm rijk gevoel, dat waren échte cadeautjes.

Wil je meer informatie of een afspraak, bel dan met 06 – 25 09 25 22 of stuur een mailtje naar anouk@stiefgoed.nl

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp