Interview met Annette Burgers, Stiefgoed Rotterdam

Vrijdag = interviewdag. Vandaag het interview met Annette Burgers van Stiefgoed Rotterdam: Wie ben je? Mijn naam is Annette Burgers. Inmiddels ben ik 55 jaar jong en heb twee prachtige volwassen kinderen, Ramon van 31 en Raquel van 28 jaar.…

Vrijdag = interviewdag. Vandaag het interview met Annette Burgers van Stiefgoed Rotterdam:

Wie ben je? Mijn naam is Annette Burgers. Inmiddels ben ik 55 jaar jong en heb twee prachtige volwassen kinderen, Ramon van 31 en Raquel van 28 jaar.
Ik woon samen met mijn vriend. Wij kennen elkaar van vroeger, toen ging ik met mijn vriendinnen naar het Haagse Zuiderpark en keken wij naar de trainingen van FC Den Haag….. er was een jonge voetballer die ik wel erg leuk vond, uiteindelijk resulteerde dat in zoenen op de korfbalfeesten van mijn club en later gaf hij mij bijles economie. Daarna verloren we elkaar uit het oog.
Toen mijn dochter in haar puberteit mijn dagboeken interessanter vond dan de boeken uit de winkel, besloot zij de ‘oude voetballer’ te bellen.
Enfin….. en zo ‘rolden’ wij in ons samengestelde gezin.

Wat heb je gedaan voordat je begon met Stiefgoed?

Ik heb inmiddels 35 onderwijservaring. Een prachtig beroep. Ik heb alle mogelijke banen gehad en alle leeftijden lesgegeven. Van oorsprong ben ik juf op de basisschool, maar heb ook op het HBO en VMBO lesgegeven, veel gecoacht en ook teamleider geweest. En op dit moment geef ik ook twee dagen per week les (het vak persoonlijke vorming) op een VO school. Eigenlijk is dat een soort groepscoaching. Zalig om te doen en contact te hebben met de jeugd van vandaag, de toekomst van morgen. En een rol te mogen spelen om hen te helpen ontwikkelen.

Welke meest bepalende studie heb je gedaan voordat je de interne Stiefgoedopleiding deed?

Ik heb diverse coachopleidingen gedaan. Nadat wij in onze relatie ‘erg grote uitdagingen’ tegenkwamen, hebben we de stap gezet om hulp te zoeken. Wij kwamen toen bij Patricia Heije terecht en op het moment dat zij begon met coachen, dacht ik ‘dit wil ik ook, werken met samengestelde gezinnen’.
Ik ben toen direct begonnen bij Phoenix Opleidingen en heb daar de driejarige opleiding ‘professionele communicatie’ gedaan.
Een andere belangrijke opleiding waar ik met veel plezier op terugkijk is de SVIB opleiding geweest. De camera en vooral de filmbeelden zijn de spiegel van wat je ziet, hoort, voelt. Confronterend. En pure winst.
Op dit moment ben ik ook weer een opleiding aan het doen. Voor mij geldt “Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd”.

Wat is jouw relatie-situatie?

Mijn partner en ik zijn inmiddels al weer meer dan tien jaar bij elkaar. Met veel vallen en weer opstaan, dat wel. We hebben echt heel erg ons pad moeten vinden om overeind te blijven staan in de dynamieken. Daarbij onze eigen karakters…. het zijn absoluut geen saaie jaren geweest. Maar helaas ook met veel strijd.
Hij heeft twee kinderen uit zijn vorige relatie. Ik heb dus ook twee kinderen. De vader van mijn kinderen overleed toen ze 12 en 9 jaar oud waren en hij was afkomstig uit Zuid-Amerika, Uruguay.

Waarom ben jij gestart met “Stiefgoed werkt voor samengestelde gezinnen”?

Zoals eerder gezegd, wij hebben ooit zelf hulp gezocht. En uiteindelijk kan ik van mijn geleden pijn en verdriet, in combinatie met mijn opleidingen, mijn kracht maken door andere koppels te begeleiden. Ik weet waarover ik het heb als ik koppels spreek over het systeem, de invloed van de ex, de loyaliteit van kinderen, opvoedkwesties. Ik vind het een eer om hierin iets te mogen en kunnen betekenen voor anderen.

Wat is de (grootste) les die jij hebt geleerd in jouw samengestelde gezin?

Ik heb ontzettend veel geleerd en moeten leren. De allergrootste les is wel het besef dat je samen echt hand in hand naast elkaar moet staan en dat je samen als team, als koppel, als fundament leiding moet geven aan het samengestelde systeem.
Niet dat ik voor Feyenoord ben, maar in Rotterdam geldt wel:
“Hand in hand kameraden
Hand in hand voor Feyenoord 1
Geen woorden maar daden
Leve Feyenoord 1
Hand in hand kameraden
Hand in hand voor Feyenoord 1
Geen woorden maar daden
Leve Feyenoord 1”
Hand in hand, naast elkaar, schouder aan schouder, keer op keer weer. Dat is goed om te doen. En echt….na al die jaren nemen we de beste beslissingen als we ze nemen vanuit dat we echt naast elkaar staan. Woorden zeggen niks als de daden niet volgen. Het koppel moet daadkracht hebben.

Wat is het leukste aan Stiefgoedcoach zijn?

Ik vind het een eer dat ik deelgenoot mag zijn in relatie’s die zichtbaar verbeteren. Soms gaat het moeizaam, soms gaat het voorspoedig. Hoe het verloopt hangt van heel aspecten af, het tijdstip waarin mensen hulp zoeken, als het ‘kwart over twaalf’ is, kan het best ingewikkeld zijn om weer naast elkaar te komen te staan. Ook hangt het af van de fase waarin het samengestelde gezin is. En natuurlijk, speelt ook het persoonlijke verleden een rol.
Het leukste vind ik om de successen te zien en te ervaren.

Welke gebeurtenissen, of eigenschappen van jou en/of je partner, zorgen ervoor dat jullie het samengestelde gezin succesvol maken?

Mijn partner en ik zijn compleet verschillend. Hij is van het hoofd, de cijfers geen muizenissen en de zakelijkheid. Ik ben spontaan, soms impulsief, werk vanuit gevoel en kan me ook ergens compleet in vastbijten.
We hebben door de jaren heen samen heel veel doorstaan. Onze kracht is, denk ik, dat we er uiteindelijk altijd (achteraf) heel erg goed over kunnen praten.
Samen praten, tevens reflecteren op jezelf, is echt van belang om het samen goed te krijgen en te houden.

Als je 1 ding over kon doen sinds je gestart bent met jouw samengestelde gezin, wat zou het dan zijn?

Jeetje, dat vind ik een lastige vraag. Ik zou veel eerder hebben willen weten waar ik in ging stappen en wat het effect zou zijn op mijn kinderen. Ik zou dus eerder hulp willen hebben gehad.

Wat is jouw(beste) tip (voor samengestelde) koppels?

Om hulp te zoeken als er nog meer dan genoeg liefde is. Beter anticiperen dan dat je te laat bent.
En door alle interviews die ik maak voor mijn podcast “Op zoek naar de liefde” (gratis te beluisteren via mijn Stiefgoedpagina en SoundCloud) ben ik me heel erg gaan beseffen hoe het is voor de kinderen. Die worden veel te weinig meegenomen door de ouders in de plannen en wat er gebeurt. Kinderen die uit een scheiding komen, zijn al getraumatiseerd. Als verliefde ouder op de roze wolk besef je niet altijd even goed wat jouw beslissing met je kind doet.
Dit wordt heel puur verteld door Marianne, 36 jaar en hoe zij terugkijkt en wat dit in haar leven betekent : https://soundcloud.com/user-447423963/op-zoek-naar-de-liefde-serie-1-afl-3-marianne-36-jaar-kind-van-gescheiden-ouders

Wat zijn je plannen?

Samen met collega’s zijn we trainingen voor het onderwijs en ook voor particulieren aan het ontwikkelen. Ik vind het belangrijk dat er meer kennis gedeeld wordt over ‘nieuwe gezinnen’. Ik was als kleuter van 4 het enige kind van gescheiden ouders in mijn klas in 1968. Inmiddels gaan we naar de situatie dat het grootste gedeelte van de klas kinderen zijn afkomstig uit ‘nieuwe gezinnen’. Wat betekent dat voor kinderen? Wat is het effect op het welbevinden en wat is het effect van het welbevinden op hun leerresultaten?
Wat is het effect op het hechten en hoe we in de toekomst omgaan met relaties? We weten nu al (wetenschappelijk bewezen) dat als twee mensen, allebei kind van gescheiden ouders, een relatie beginnen, meer dan 50% kans hebben dat ze uit elkaar gaan.
Een scheiding van ouders betekent een trauma voor kinderen. Hoe kunnen we dit voorkomen?
Hier wil ik me zichtbaar voor inzetten. Op scholen, bij bedrijven en voor particulieren.

Foto: 9 jaar geleden werd ik uitgenodigd door mijn dochter om samen kerst te vieren in Uruguay. Oma leefde toen nog. Zij is uiteindelijk 103 geworden. Tijdens deze reis hebben we samen (zij voor het eerst van haar leven) paardgereden op het land van de beste vriend van haar vader. Een unieke ervaring voor beiden.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp