Interview Sigrid de Haan over haar werk bij Stiefgoed

Wie ben je? Mijn naam is Sigrid de Haan.  Ik heb een prachtig beroep: het begeleiden  van samengestelde gezinnen. Ik doe dit in de regio Amersfoort. Wat heb je gedaan voordat je voor Stiefgoed ging werken? Na mijn studie Gezondheidswetenschappen…

Wie ben je?

Mijn naam is Sigrid de Haan.  Ik heb een prachtig beroep: het begeleiden  van samengestelde gezinnen. Ik doe dit in de regio Amersfoort.

Wat heb je gedaan voordat je voor Stiefgoed ging werken?

Na mijn studie Gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Maastricht heb ik gewerkt in de gezondheidszorg. Later ben ik omgeschoold tot stiefcoach. Ik heb de  opleiding tot Stiefplancoach gevolgd en daarnaast veel inzichten opgedaan in een opleiding Systemisch Werken. En natuurlijk heb ik de Stiefgoed-opleiding gevolgd waarbij gangbare methodieken toegepast worden op de problematiek van samengestelde gezinnen. Zo heb ik kennis gemaakt en leren werken met de specifieke Stiefgoedmethodiek.

Wat is jouw relatie-situatie?

Ik ben moeder en stiefmoeder in een samengesteld gezin. Mijn eerste partner  overleed in 2008. Met hem heb ik 5 kinderen, die nu in de leeftijd zijn van 26 tot 12 jaar. In 2011 ben ik opnieuw getrouwd. Mijn huidige partner kwam uit een scheiding en had samen met zijn eerste partner  een co-ouderschap voor hun 4 kinderen. Zij zijn nu in de leeftijd zijn van 26 tot 17 jaar. We hebben intensieve jaren gehad met ons grote samengestelde gezin. Inmiddels zijn er een aantal kinderen ‘uitgevlogen’ en zijn we in wat rustiger vaarwater terecht gekomen.

Waarom ben jij gestart met “Stiefgoed werkt voor samengestelde gezinnen”?

Mijn partner en ik zijn met een hart vol liefde en goede bedoelingen op weg gegaan met ons samengestelde gezin. Een prachtig gezin waarin we genoten hebben van zoveel mooie momenten. En tegelijkertijd liepen we tegen allerlei nieuwe problemen aan. Het runnen van ons gezin bleek moeilijker dan we ons vooraf gerealiseerd hadden. We hadden graag wat hulp gehad, iemand die verstand had van ‘hoe het werkt’ in een samengesteld gezin. Wij konden deze hulp toen niet vinden. We zijn in vele, nu bekende, valkuilen gevallen en hebben met elkaar al doende hindernissen overwonnen. En onderweg dacht ik steeds: als ik ooit begrijp wat het zo ingewikkeld maakt, dan wil ik daar wat mee doen. De begeleiding die wij zelf gemist hebben, geef ik nu graag aan andere gezinnen.

Wat is de (grootste) les die jij hebt geleerd in jouw samengestelde gezin?

Dat je in een samengesteld gezin altijd te maken hebt met verlies. Verlies dat samenhangt met de scheiding die je hebt meegemaakt of met het overlijden van een dierbare. Iedereen brengt zijn eigen stukje ‘verlies’ met zich mee in het nieuwe gezin, met de emoties die daaruit voortkomen. Alleen wanneer daar voldoende aandacht en ruimte voor is, kun je je echt met elkaar gaan verbinden in het nieuwe gezin.

Wat is het leukste aan Stiefgoedcoach zijn?

Het leukste vindt ik om samen met(stief)ouders op zoek te gaan naar waar precies de schoen wringt. Mensen zoeken hulp omdat er bijvoorbeeld steeds vaker conflicten zijn, de kinderen moeite hebben zich aan te passen, ze zich niet meer thuis voelen in hun eigen huis etc. Het is dan de uitdaging om samen uit te zoeken wat er speelt op een diepere laag, hoe de onderliggende dynamieken er uit zien die de spanningen veroorzaken. Dit is voor ieder gezin anders. Het is vaak een verademing voor mensen om daar zicht op te krijgen en daar woorden aan te geven. Vanaf dat moment kan je samen bestaande patronen gaan ombuigen naar nieuwe, helpende patronen waar mensen mee verder kunnen.

Welke gebeurtenissen, of eigenschappen van jou en/of je partner, zorgen ervoor dat jullie het samengestelde gezin succesvol maken?

In een samengesteld gezin kijk je als partners vaak met een andere bril naar dezelfde dingen, bijvoorbeeld als het gaat over zaken rond de kinderen. De één is ouder en de ander is stiefouder. Mijn partner en ik zijn samen een sterk team. We vinden voor alles een luisterend oor bij elkaar, ook al hebben we een andere bril op. We hebben gaandeweg geleerd wie waar verantwoordelijk voor is en kunnen dingen ook bij de ander laten.

Als je 1 ding over kon doen sinds je gestart bent met jouw samengestelde gezin, wat zou het dan zijn?

We zijn in het begin vooral bezig geweest met ‘brandjes blussen’. En daar waren er genoeg van, met 9 kinderen. Als ik het over kon doen zou ik me beter voorbereiden voor we met ons gezin van start zouden gaan. Ook zou ik, met de kennis van nu, meer aandacht hebben voor het individuele proces van ieder kind. Zo hadden we veel ‘brandjes’ kunnen voorkomen.

Wat is jouw(beste) tip (voor samengestelde) koppels?

Blijf met elkaar in gesprek, ook als het spannend is. Als er strubbelingen zijn probeer dan je eigen bril af te zetten en naar de situatie te kijken vanuit het perspectief van de ander. ‘Inlevingsvermogen’ en ‘communicatie’ zijn belangrijke sleutelwoorden in het samengestelde gezin. En kom je er samen niet goed uit, blijf niet te lang aanmodderen en zoek hulp. Daarmee helpen jullie niet alleen jezelf, maar jullie hele gezin.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp