Kerst vieren met samengesteld gezin

Sinterklaas is inmiddels retour Spanje en Santa Claus is alweer in het land. In een kerngezin is dit de gewoonste zaak van de wereld en worden deze dagen redelijk soepel beleefd. Feestdagen en een samengesteld gezin zijn niet vanzelfsprekend een…

Sinterklaas is inmiddels retour Spanje en Santa Claus is alweer in het land. In een kerngezin is dit de gewoonste zaak van de wereld en worden deze dagen redelijk soepel beleefd. Feestdagen en een samengesteld gezin zijn niet vanzelfsprekend een goede combinatie. Al is het alleen maar vanwege de planning wie, waar, wanneer is. In de hoop dat er consensus wordt bereikt.

“Mogen wij de eerste kerstdag de kinderen..? Want de expartner van mijn vriendin moet werken op 1e kerstdag, waardoor hij ze 2e kerstdag moet hebben en wij dus graag 1e kerst met de kinderen willen vieren..”

“Snap ik, het maakt mij niet zo veel uit wanneer ze bij ons zijn.” Antwoord ik. “Ik zal het even overleggen met mijn partner, want hij moet het eerst overleggen met zijn expartner, want zij zullen wel naar haar schoonouders moeten op 1e of 2e kerst… Ik kom zo snel mogelijk bij je terug met een antwoord”.

Herkenbaar? Gelukkig zijn onze kinderen nog in de fase dat ze onze afspraken over kerst nog trouw volgen. Ik vrees dat het volgend jaar anders is. De aanvliegroute naar de kerstdagen, vraagt voorbereiding en aandacht. Soms gaat het, net zoals bij ons, redelijks soepel. Soms brengt het zoveel gedoe met zich mee dat het overslaan van kerst een goede optie lijkt.

Kerstmis… In ‘zondagse’ kleding, met z’n allen bij elkaar, gezellig rond de boom of de haard, soms met cadeautjes, of nog beter.. surprises! ‘Gezellig’ is het codewoord. Dat iedereen zijn beste beentje voort moet zetten, staat buiten kijf. Dan lukt vast! De lat ligt hoog voor alle aanwezigen. De vraag is wie zich ontspannen voelt in deze gezelligheid.

Kerst is belangrijk, maar de vraag is voor wie.

Kerst is net zo belangrijk als dat je het zelf maakt. Waar kies je samen voor? Voor kerst vieren ‘oude stijl’ zoals hierboven staat beschreven, of voor kerst ‘nieuwe stijl’ waar het codewoord ‘ontspannen’ is?

Kerst ‘nieuwe stijl’ kies je zelf en samen en daarbij is niets te gek. Heb jij wel eens kerst gevierd in een heerlijke flanellen pyjama, met hele grote sloffen aan, hangend voor de tv kijkend naar draken van kerstfilms? Of zijn jullie wel eens naar de bioscoop geweest op 1e kerstdag als de rest van Nederland opgeprikt aan tafel zit?

Ik wil jullie slechts één tip meegeven. Doe alsof het een gewone vrije dag is.

Want met z’n allen in harmonie samenzijn is soms al ingewikkeld genoeg in een samengesteld gezin. Hierdoor verminder je de spanning dat het leuk en gezellig moet zijn. Eén stapje extra kan heus wel, maar een lat op hoog niveau wordt onbereikbaar als de eerste, niet bedachte, tegenslag zich aandient. Het is killing voor de sfeer in huis.

Sfeer is uiteindelijk toch waar het over gaat met Kerst.. warmte en samenzijn.

Ook wij gaan het anders doen dit jaar. Koken doen wij volwassen niet meer, dat is de taak van de kinderen met Kerst en ja, chaos gaat het ongetwijfeld zijn. Zo ook het nagerecht voor het tussengerecht. Opruimen doen we de volgende dag wel, net zoals gezond eten om de schade te herstellen. Het enige plan is dat wij geen planning hebben. We zien het wel.

Ik kijk ernaar uit… Nu maar hopen dat mijn verwachtingen niet te hoog zijn!

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp