Ondanks al mijn ervaringen, trainingen en relaties heb ik nog steeds lessen te leren en ben dus nooit uitgeleerd.
“Leven lang leren in de liefde. Wie ben ik?”
Regelmatig zie ik posts van collega’s voorbij komen met deze tekst erboven. Ik ben dan wel van ‘de nieuwsgierigen’ en lees de tekst. Waarom wordt iemand coach of therapeut? En wie is……?
Ik ben Annette Burgers. Mijn hele werkende leven al docent. En gelukkig ben ik dat nog steeds.
Ook ben ik al heel lang coach. Het begon in het onderwijs. Kijken naar lessen van (vooral startende) docenten die met hun opleiding bezig waren en tegelijk al voor de klas startten.
Mijn toenmalige relatie kwam in zwaar weer en we hebben toen ooit hulp gezocht bij Stiefgoed. Toen we binnenkwamen bij @patricia_heije had ik ineens zoiets van “JEEEEE dit wil ik ook kunnen!” Zo gezegd, zo gedaan. En daar gingen wat jaren overheen. Een driejarige opleiding bij Phoenix in Utrecht, een koppeltherapie opleiding in Antwerpen, een interne opleiding bij Stiefgoed, SHIP aanpak, EFT…. en onlangs een heel interessante workshop over seksuologie.
Al die opleidingen hebben ervoor gezorgd dat ik ook heel veel over mezelf geleerd heb. Of ik dat nou wilde leren of niet…. mijn ouders gingen scheiden toen ik 4 was. Dat heeft veel meer impact op mij dan ik tot mijn 50ste dacht.
Bij mijn geboorte zei mijn vader “Het is helaas een meisje.” Dat zou ik niet geweten hebben als mijn moeder het niet 1000x in mijn leven herhaald zou hebben. En ook dat heeft heel veel impact gehad. Ik ben super gevoelig als het om ‘mijn plek’ gaat. En dat wordt altijd wel getriggerd in het samengesteld gezin.
Het omgaan met mannen heb ik niet thuis geleerd. Ik zag mijn vader eens in de twee weken, had geen broer, geen opa dichtbij. En ja, hoe leer je dan met mannen om te gaan?
Ik trouwde, ging scheiden, werd weduwe en heb met dank aan mijn kinderen ook in die jaren ontzettend veel geleerd. Heb ervaring opgedaan in een aantal relaties. En dat werden vanwege het feit dat ik kinderen had en bijna alle mannen ook, altijd ‘samengestelde relaties’.
Ik heb keuzes gemaakt die, zeker achteraf gezin, niet altijd ‘de hoofdprijs verdienen’, maar ik kan de tijd niet meer terugdraaien en dat wil ik ook helemaal niet. Hoe kijk ik op al mijn avonturen terug? Ik bekijk het zo dat alles wat ik in mijn rugzak heb, mijn ervaringen en mijn opleidingen, mooie lessen zijn geweest waar ik nu als coach/therapeut heel veel baat bij heb.
Ik praat niet alleen vanuit theorie, opleidingen en kennis, maar ik kan ook goed luisteren vanuit mijn eigen ervaringen en lessen die ik geleerd heb. Ontrouw, rouw, scheiding, abortus, overlijden van de andere ouder, loyaliteit van kinderen, kinderen alleen opvoeden, liefdesverdriet, de invloed van een ex, dynamieken die spelen, rugzakken vol vanuit de jeugd. Het is mij niet vreemd.
De liefde en de beleving hiervan. Je veilig voelen….. het is EN zalig EN ongelooflijk ‘uitdagend’. Heel soms heb ik nog steeds de neiging om me terug te trekken (en te vertrekken) en te denken ‘laat maar, ik doe het wel alleen’. Dat herken ik bij mezelf van alle jaren mijn kinderen alleen opvoeden en werd een relatie saai of ingewikkeld, dan vertrok ik. En dan besef ik nu… ja dit is je oude bekende overlevingsmechanisme… blijf! Vertel wat er dwars zit. Stel je kwetsbaar op. Wat je op de heenweg laat liggen, kom je anders op de terugweg weer tegen. Of… als je het in je ene relatie laat liggen, dan kom je het in je volgende relatie weer opnieuw tegen, want je hebt je les-nog-niet-geleerd.
Vriendlief en ik hebben afgesproken dat we de allerbeste versie zijn van onszelf. Dus ook in de relatie. Dat is om de dooide dood niet altijd even makkelijk. Maar als het op deze leeftijd niet lukt? Waar hebben al die jaren praktijkervaring, wijze lessen van mijn kinderen en studies dan voor gediend? Wij werken dus heel bewust aan onze relatie. In onze agenda staat gemarkeerd op welke dagen we bewust tijd voor elkaar maken. Niet rigide, maar wel opgenomen in de planning. Wat benzine voor een auto is, is TIJD samen namelijk voor je relatie. En daarom moet je daar dus PRIORITIJD van maken, samen.
Verder hebben de onderdelen communicatie, vertrouwen, intimiteit & seksualiteit, commitment, veiligheid, kinderen en kleinkinderen onze aandacht.
En weet je wat? Dit is beslist niet altijd even makkelijk, al gaat soms ook alles vanzelf, soms moeten er wat zeilen bijgezet. Maar op de keeper beschouwd voelt dit ook wel 100% als ‘echt’. Ik sta 100% in deze relatie. Met alles wat er is. Wat er mag zijn. En daar ben ik trots op. Dat wil niet zeggen dat ik uitgeleerd ben op liefdesgebied. Integendeel. Volgens mij zijn we dat nooit. Maar het voelt wel heel goed dit samen zo te doen.
Terwijl ik dit allemaal opschrijf, komt het nummer van Stef Bos bij me op “Ik heb mijn les geleerd.”
https://open.spotify.com/track/5mfV0TlYUIqVjmcGc1Lbc2?si=yFLoZNm6Txq9US1n13ngcg
Welke lessen heb jij nog te leren in de liefde? Wat triggert jou in jouw samengesteld gezin?
Voor info betreffende het samengesteld gezin en voor het gratis en vrijblijvende 30 minuten durende gesprek: stel je vraag en/of vraag je 30 minuten online aan”
Annette@stiefgoed.nl
Docent | relatiecoach gespecialiseerd in Stiefcoaching en ouderschapsbegeleiding | relatietherapeut gespecialiseerd in ontrouw & gezinsbegeleiding | podcastmaakster van “Op zoek naar de liefde” te beluisteren op iTunes, SoundCloud en Spotify.