Liefde overwint alles?

ROZE BRIL Op een mooie zonnige dag leerde ik mijn geliefde kennen, alweer elf jaar geleden. Er was gelijk dat gevoel van herkenning en een sterke aantrekkingskracht. Het voelde of het zo moest zijn. Even terug in de tijd….

Na die liefdesvonk beginnen de afspraakjes om samen wat te eten of te drinken, wandelingen in voor mij nieuwe gebieden en fijne gesprekken. Ik heb het gevoel dat we samen de hele wereld aan kunnen. Ik heb zelfs het idee dat ik nog nooit zo’n fijne liefdespartner heb gehad. Mijn verwachtingen zijn torenhoog, niet alleen van de relatie, maar ook van iets wat net wat verder ligt: de start van een nieuw samengesteld gezin. Iets waar ik stiekem van droom. Ik denk oprecht dat alle moeilijkheden met gemak overwonnen worden door onze krachtige liefde voor elkaar. Liefde overwint alles, nietwaar?

Zo maken we stappen naar een samengesteld gezin. De roze bril waardoor ik de wereld inkeek in die eerste periode, raakt wel een beetje beslagen. Ik kom de realiteit tegen. Zo heeft mijn partner hele andere gewoonten. Ik ben bijvoorbeeld iemand die haar uitgaven goed bijhoudt en op haar portemonnee let. En dat is ook wel noodzakelijk als alleenstaande moeder. Ik weet bijvoorbeeld precies hoeveel geld er beschikbaar is voor het restaurant in de dierentuin. Dat betekent ruimte voor 4 pannenkoeken met een drankje, en geen toetje. Blijkt op dat moment dat mijn kersverse liefde totaal niet denkt aan mijn innerlijke berekeningen. Hij bestelt die bewuste zondagmiddag een uitgebreide wildschotel en een chocolademousse voor zichzelf. Gewoon omdat hij daar zin in heeft. En dat is natuurlijk zijn goed recht. Want we houden op dat moment de financiën gescheiden, dus waarom zou ik hem tegenhouden? Alleen voel ik van binnen wel iets wringen. Want ik vind het wel lastig dat mijn kinderen nu geen toetje krijgen. Of misschien toch maar een kinderijsje dan?

Het lijkt misschien maar een klein dingetje. Maar geloof me, dit creëert stress. Financiële uitgaven raken de al dan niet gezamenlijke waarden. Hebben we die eigenlijk wel diepgaand genoeg besproken? Kleine dingetjes stapelen zich op. En zo verandert een roze droom in een situatie waarin ik steeds vaker wakker lig van de zorgen over mijn gezin; hoe kan ik dit allemaal samenbrengen?

Bij het vormen van een ‘kerngezin’ hebben ouders een heleboel tijd om elkaar te leren kennen en gezamenlijke waarden te onderzoeken en hierover af te stemmen. Denk maar eens in, eerst daten dan samenwonen, gezamenlijke vakanties, fantaseren over kinderen krijgen, zwanger zijn. Daar kunnen stellen met gemak 7 jaar over doen voordat de kinderen komen. Zo hebben ze een heleboel tijd om elkaar beter te leren kennen en een gezamenlijke cultuur te ontwikkelen.
In een samengesteld gezin gaat dat mega snel. Als je uitgevonden hebt dat je elkaar echt de moeite waard vindt wil je graag de volgende stap nemen: het voorstellen van je geliefde aan de kinderen. En dan zit je er eigenlijk al helemaal in; het samengestelde gezin.

En zo ga je van je roze bril, naar rusteloze nachten. En dat is niet erg. Maar de vraag is vooral, hoe kom je dan toch bij dat harmonieuze gezin?
Uit onderzoek* blijkt dat stellen die in de romantische verwachtingen blijven hangen minder kans van slagen hebben. De stellen die realistisch zijn en de bijzonderheden van hun samengestelde gezin onder ogen zien, hebben de meeste kans van slagen. Het lukt hen het beste om na de fase van de roze bril en de vaak moeizame startperiode rust en harmonie in hun gezin te brengen.

Door over het samengestelde gezin te lezen en zelf ook onderzoek te doen, leerde ik realistischer te kijken. En kreeg ik de moed om ook de moeizame kanten voor lief te nemen en te integreren in mezelf en mijn gezin. Het heeft me ertoe gebracht om stiefcoach te worden en me aan te sluiten bij Stiefgoed. Hier worden mensen met een samengesteld gezin geholpen om te kijken naar wat er echt is. We kijken bij onze succesvolle en bewezen aanpak niet alleen naar de ‘gewone’ communicatie maar ook ‘onder’ de waterlijn, naar wat er onbewust speelt. Die werkwijze brengt meer dan 90% van onze cliënten rust en harmonie in hun samengestelde gezin.

*Bray en Kelly – Stiefouders en stiefkinderen 1999
Dit boek is zo’n beetje het eerste boek dat in Nederland uitkwam over samengestelde gezinnen.
Het boek is geschreven n.a.v. een grootschalig onderzoek in Amerika naar stiefgezinnen en stiefkinderen.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp