Liefdeslessen die te leren zijn #1

Door schade en schande wijzer, liefdeslessen #1     "Het gebed dat verhoord werd Ik vroeg om kracht en kreeg moeilijkheden om me sterk te maken. Ik vroeg om wijsheid en kreeg problemen om te leren op te lossen. Ik…

Door schade en schande wijzer, liefdeslessen #1

“Het gebed dat verhoord werd

Ik vroeg om kracht en kreeg moeilijkheden
om me sterk te maken.
Ik vroeg om wijsheid en kreeg problemen
om te leren op te lossen.
Ik vroeg om voorspoed en kreeg verstand
en spierkracht om mee te werken.
Ik vroeg om liefde
en kreeg mensen om te helpen.
Ik vroeg om gunsten
en kreeg kansen.
Ik ontving niets van wat ik vroeg,
ik ontving alles wat ik nodig had.

Oorspronkelijke herkomst/auteur onbekend, mogelijk afkomstig uit Soefi-literatuur.
Bron: Els van Steijn in DE FONTEIN MAAK WIJZE KEUZES

Twee of meer rugzakken vol 
Een nieuwe start maken met een scheiding of een overlijden van je partner in ‘je rugzak’ valt niet mee. Je hebt je eigen rugzak, je kinderen hebben hun rugzak en je hebt een ex of je hebt een partner verloren. En dan ontmoet je iemand die ook een rugzak vol heeft. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat de rugzak voller is bij de mogelijke partner die je tegenkomt. En dan ook, hoe groter de rugzakken bij de kinderen die bij die nieuwe partner horen.
Stel het je eens visueel voor: al die rugzakken vol met mooie ervaringen, maar ook pijnlijke ervaringen, verdriet, gemis, tradities, liefde, ruzies.
Een ex.
Een huis vol rugzakken……

De ex & jij 
In zijn of haar rugzak zit ook de ex. Hoe gaat jouw nieuwe partner met zijn ex om? Is het ruzie? Hebben ze een vechtscheiding gehad? Of zijn ze van partnerrelatie ‘rustig’ overgestapt naar een ouderrelatie en denken en handelen ze in het belang van hun kinderen? Doen ze recht aan het kinderrecht om kind te mogen zijn en hoeven de kinderen niet de emotionele rekening betalen van de scheiding van hun ouders? Of doet jouw partner alles goed, maar blijft de ex problemen maken? Wat gebeurt er? Neem jij het op voor jouw partner en worden jullie samen een front naar zijn(haar) ex toe?
Hoe kijk jij naar ‘de ex’, de andere biologische ouder van de kinderen van je nieuwe partner? Heb jij een mening of hem/haar? Vind jij dat jij het beter doet dan hij/zij of loopt de ex bij jullie ongevraagd de deur plat, klopt om elk wissewasje aan en vraagt hulp?

Het systeem
Hoeveel jij ook van je partner houdt, hoe lang jullie elkaar ook kennen, en ook al hebben jullie samen een kindje, dan nog geldt, volgens de wetten van het systeem, dat de ex er eerder was en die persoon in het systeem op plek 1 staat. Let wel: ik zeg dat die persoon op plek 1 staat volgens het systeem. Dat betekent niet dat die persoon als nummer 1 in het hart zit van jouw partner. Jij bent er later bijgekomen, dus systemisch gezien sta jij op plek 2 (of misschien zijn er nog een paar relaties tussen geweest en sta jij bijvoorbeeld op plek 20).
Hoe voelt dat? Wil jij koste wat het kost op plek 1 staan? Dan gaat er heel wat gebeuren in het systeem en zullen zijn (of haar) kinderen en de ex zich hard laten horen met heel veel tegengas.

Mijn les
Sorry, ik beken. Ik was zo’n vrouw. In een vorige partnerrelatie wist ik dat zijn vrouw allemaal lelijke dingen over mij zei. Hun kinderen kregen de rekening gepresenteerd van het feit dat hij thuis weggegaan was. Ik heb ruim zes jaar lang de dochter niet gezien. Zonder meer voorbeelden te geven kwam het er echt op neer dat ze een loyaliteitsconflict hadden. En ik had daar last van, maar bovenal vond ik het heel zielig voor de kinderen en vond ik het heel triest van haar. Een volwassen vrouw die op deze wijze haar gram wilde halen. Ik begon die relatie met een dikke vette mening over zijn ex. Het is nooit meer echt goed gekomen. Niet met mijn mening over de ex, maar ook niet met die relatie.

THANK YOU
Gelukkig is het wel goed gekomen met mij en met de nieuwe relatie. Ik had inmiddels veel meer kennis opgedaan over ‘het systeem’. Ik had de podcast opgenomen met Els van Steijn en had haar eerste boek gelezen DE FONTEIN, VIND JE PLEK.
Ik heb geleerd om dankbaar te zijn naar zijn ex. Naar al zijn ex-en.
Dankbaar, ik weet dat zij er eerst waren. In de chronologie van de tijd is het nu eenmaal zo. Zij waren er eerder. Zijn eerste vrouw heeft zijn kinderen gebaard. Ze zijn samen ouders. Zij was er eerst, MAAR of EN ze heeft hem ook laten gaan. Niemand van zijn ex-vrouwen was blijkbaar interessant genoeg voor hem om te blijven. THANK YOU FOR LETTING HIM GO!
En, weet je wat ook nog meespeelt? Ze heeft hem mede gevormd tot de prachtige man die hij nu is. Ik kan mijn aanstaande rustig met de boodschap  ‘Als je naar de supermarkt gaat, wil je dan die-en-die haarverf meenemen?’ sturen, want een andere vrouw heeft dat eerder gevraagd. Hij koopt verf en geen kleurshampoo.
Hij kan mij aankijken, op een doordringende manier en vragen ‘Are you oké, of heb je last van opvliegers, wat kan ik voor je doen?’ Je begrijpt vast al waar ik heen wil: THANK YOU FOR TEACHING HIM THINGS ABOUT WOMEN.
Deze dankbaarheid maakt dat ik anders naar hem luister als hij over zijn ex (en) vertelt. Deze dankbaarheid maakt dat ik soms denk ‘Tsjeeee fascinerend* hoe dat in die relatie geweest is.’ In plaats van mijn jaloerse gevoelens, of mijn ongezouten mening over ‘die vrouw’.
Geloof me of niet, al beheers je je in het bijzijn van zijn kinderen, de kinderen voelen jouw mening over hun andere biologische ouder. Het lijkt wel of ze hiervoor voelsprietjes hebben.

Ik wil hier nog twee tips aan toevoegen:
1. Als de ex jullie deur plat loopt, dan mag (en moet) je grenzen stellen. Dat kan beslist ook op een heel vriendelijke manier. Als jij geen grenzen aangeeft, zal een ander ook nooit je grenzen respecteren.
2. Zeg eens keihard tegen jezelf: dit irriteert mij! Geheid dat je ook die irritatie gaat voelen. En zo werkt het: woorden die je in je mond neemt, vinden hun weg naar je gevoel. Dus…… experimenteer eens en zeg tegen jezelf “Dit is fascinerend wat hier gebeurt.” En voel dan wat er gebeurt?! Voel je het verschil?
Vanaf nu staat het woord FASCINEREND vast ook in jouw dagelijkse vocabulaire?!

Heb je vragen hierover of wil je werken aan jouw rol in het samengesteld gezin? Dan kan. Maak gebruik van mijn gratis spreekuur van 30 minuten. Hiervoor dien je wel een afspraak te maken via de mail: Annette@stiefgoed.nl

Succes!
En oja, wil je het verhaal van Els van Steijn in de podcast ook horen? Ik denk dat je net zo enthousiast wordt als nog steeds ik ben!

Liefdevolle groet,

Annette Burgers
Stiefgoed

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp