Masterclass ‘Ontrouw, wat nu?’ met Arent Muller, psycholoog.

"Liefde is dat ik mezelf kan openstellen en dat ik kan toelaten wat een ander mij te geven heeft, dat dat vrij kan stromen." Masterclass 'Ontrouw, wat nu?' Deel 3 met Arent Muller, psycholoog.  Arent Muller is psycholoog en relatietherapeut. Met hem…


“Liefde is dat ik mezelf kan openstellen en dat ik kan toelaten wat een ander mij te geven heeft, dat dat vrij kan stromen.”

Masterclass ‘Ontrouw, wat nu?’ Deel 3 met Arent Muller, psycholoog. 

Arent Muller is psycholoog en relatietherapeut. Met hem voer ik dit gesprek in de serie “Ontrouw, wat nu?” Deel 3 van deze Masterclass.

Een op de drie Nederlanders gaat ‘ergens’ in een langdurige relatie weleens vreemd.
Met Arent ga ik in gesprek over ‘ontrouw’ en relaties. “De ontwikkeling van het instituut ‘relatie/huwelijk’ is interessant. We hebben het ideale romantische plaatje dat onze partner de prins op het witte paard of de sprookjesprinses moet zijn en al onze behoeften vervuld. Is dit nog wel realistisch in deze tijd?”
Arent heeft het liever over ‘de exclusiviteit in een partnerrelatie’ en legt dit uit.
Ook in zijn eigen leven kent hij de vraag van exclusiviteit, dat maakt hem een betere therapeut.
“Er komt heel veel psychologie bij kijken wat er gebeurt in een relatie als een van de partners met aandacht bij een ander is. Wat je uit te zoeken hebt als partners, ‘waarom gebeurt ons dit’?”
Een relatie bestaat uit fases. In welke fase komt ontrouw het meeste voor?

“Als je iets ontdekt bij een derde (over jezelf) wat je nooit meer kwijt wilt, is het heel uitdagend om dit bij je eigen partner te zoeken in plaats van bij de derde.
In die ander ontdek je iets van jezelf wat je kwijt was. Vaak kun je dat wel als gemis terugvoeren uit je jonge jaren. In veel gevallen is dat dan dus een helende ervaring.”

“Vechten voor elkaar is elkaar betekenis geven.”

Ook geeft Arent antwoord op de vraag ‘hoe kun je ontrouw voorkomen?’

Enfin, luister zelf naar deze boeiende spreker. En leer zijn kijk op ontrouw, groei, ontwikkeling, aanpak en tips kennen. En zijn ideeën over het stereotype beeld van ‘schuld en onschuld’ van beide partners in een relatie.

Luistertijd ca. 55 minuten. Te luisteren via SoundCloud, Itunes en Spotify. Deze aflevering is een onderdeel van de Masterclass ‘Ontrouw, wat nu?’, de podcastserie van Annette Burgers met de naam “OP ZOEK NAAR DE LIEFDE”

In deze serie verscheen al:
1. Kim Lakke
2. Petra Deij
En wat nog komen gaat:
4. Piet Weisfelt
5. Paul Krol
6. Wietske Jansen Schoonhoven
7. Ferdinand Bijzet
8. Reginald Markes
9. Els van Steijn
10. Patricia Heije

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp