MEER RUST EN HARMONIE IN JOUW SAMENGESTELD SYSTEEM

“Wat een prachtig, duidelijk en goed stoplichtmodel”, zei Marieke, “het heeft ontzettend veel rust gebracht in ons samengesteld systeem, het heeft ons eigenlijk wel gered.” In bijna elk samengesteld systeem is ontzettend veel verschil in manier van opvoeden. En dus…

“Wat een prachtig, duidelijk en goed stoplichtmodel”, zei Marieke, “het heeft ontzettend veel rust gebracht in ons samengesteld systeem, het heeft ons eigenlijk wel gered.”

In bijna elk samengesteld systeem is ontzettend veel verschil in manier van opvoeden. En dus gedoe, strijd, ruis, als het gaat om hoe jouw partner doet met jouw en/of zijn (haar) eigen kinderen. Deze onderstaande tips gaan over afspraken in huis, ofwel de huisregels.

🚶 Stap 1:
Zoek tien kernwaarden die voor jou ontzettend van belang zijn om vanuit deze kernwaarden op te voeden. Je partner kiest er ook tien. En samen komen jullie tot circa 7 gezamenlijke kernwaarden van waaruit jullie willen opvoeden.
Hier leg je jullie regels/afspraken tegenaan. Kloppen onze afspraken met onze kernwaarden?

❤️ Rode licht:
In deze categorie plaatsen jullie geboden en verboden waar jullie het overeens zijn.
Dat kan bv zijn: bij binnenkomst huis, doe je je schoenen uit en loop je op sokken of pantoffels, jas aan de kapstok en je tas in je kamer.

💛 Gele licht:
Deze categorie komt uit jouw warme liefdevolle hart, eigenlijk staat heel symbool voor grijs. Het grijze gebied.
Jouw partner wil als ouder, als opvoeder, iets anders dan wat jij wilt. Vanuit liefde, vertrouwen, acceptatie en overgave laat je jouw partner dit op haar/zijn eigen manier doen om de ouder te kunnen zijn die zij/hij wil zijn.
Dat kan bv zijn: elke zaterdag (ook als het kind door co-ouderschap aan ‘de andere kant’ is) mee naar de sport kijken, omdat jouw partner dat ontzettend belangrijk vindt (door eigen jeugd om welke moverende reden dan ook.)

💚 Groene licht:
In deze categorie staan alle afspraken waar jullie het altijd overeens zijn, en geen overleg noodzakelijk is.
Dat kan bv zijn: als de kinderen dorst hebben, is het altijd goed om water en/of thee te drinken. En als ze honger hebben, mogen ze altijd de crackers met gezond beleg en/of fruit pakken.

✅ Als je deze afspraken helder hebt, ook met de kinderen bespreekt (dat kan best al op redelijke jonge leeftijd), den commitment vraagt, dan komt er heel veel #rust en #harmonie in het samengestelde gezin.

✅ Vanuit liefde, vertrouwen, acceptatie, overgave en veiligheid opvoeden en leven. En op je ouder- en opvoedplek durven staan, geeft ontzettend veel rust en duidelijkheid.

Vele koppels hebben al 100% baat gehad hiermee.

MEER RUST EN HARMONIE IN JOUW SAMENGESTELD SYSTEEM

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp