Eén grote lange tafel waar iedereen aanschuift voor de verjaardag van jouw kind of met de feestdagen. Je huidige lief en jullie kinderen, je ex met jullie gezamenlijke kinderen, je ex met nieuwe partner en de kinderen uit die nieuwe relatie. En misschien nog meer familie. Dit is hoe je het het liefst zou willen, met z’n allen in harmonie.
Ideaalplaatje
De gedachte is helemaal niet vreemd, maar het is een ideale wereld. Die best weleens voor zal komen, maar in verreweg de meeste gevallen is dit idee te hoog gegrepen. Dat is misschien best lastig te begrijpen, want als niemand boos is op iemand en iedereen kan het best vinden met de ander, waarom zou dit dan niet leuk kunnen zijn?
Gevoelens
De reden is dat er simpelweg te veel gevoelens leven bij iedereen die aan de gezellige tafel zit. Daar zitten mooie, maar ook ingewikkelde bij, waar je tijdens zo’n etentje helemaal niks mee kunt. Je hebt maar één missie: vriendelijk zijn, ongeacht wat er diep van binnen gebeurt. Bij mijn praktijk Stief & Relatie maak ik maar al te vaak mee dat mensen hier letterlijk ziek van worden: ze wíllen wel meewerken, maar het is een enorme inspanning die niet zelden leidt tot ruzies achteraf. Het onderling onbegrip hierover is vaak groot.
“Gezellig met z’n allen samenzijn”: een opgave
Hoe dit werkt kan ik het beste illustreren aan de hand van een fictief, maar realistisch, voorbeeld.
Erika en Bert zijn sinds vier jaar samen en hebben samen een baby. Erika heeft twee kinderen met Mees en Bert heeft twee kinderen met Annebet. Beiden zijn inmiddels goed met hun exen, na de nodige strubbelingen.
Er is een etentje ter gelegenheid van verschillende verjaardagen met iedereen. Ook de ouders van Mees zijn uitgenodigd.
Er zijn geen ruzies en iedereen is vriendelijk naar elkaar, maar dit is het palet aan gevoelens “deep down” dat iedereen meeneemt naar dit feestje:
- Erika heeft nog veel verdriet van de scheiding met Mees, het doet haar altijd nog een beetje pijn hem te zien met Annebet.
- Mees is superblij dat iedereen met elkaar aan tafel zit.
- Annebet klikt niet erg goed met Erika, en heeft moeite met de manier waarop ze haar kinderen opvoedt.
- De kinderen van Erika en Mees zijn vrij opgevoed en lopen af en aan van tafel, tot grote ergernis van de anderen.
- Bert is nogal introvert en geïntimideerd door het uitbundige gedrag van Mees, hij is bang dat hij minder leuk is dan Mees.
- De kinderen van Bert en Annebet voelen ze zich achtergesteld ten opzichte van de andere kinderen, die naar hun gevoel meer aandacht en cadeaus krijgen.
- De ouders van Mees kennen Erika beter dan Annebet en trekken bijgevolg meer naar haar, tot verdriet van Annebet.
Doe niet zo moeilijk
Er lijkt in deze familie één persoon die zich helemaal senang voelt: Mees. De rest worstelt met ingewikkelde gevoelens die geen plaats kunnen krijgen tijdens het gezellige etentje. Die gevoelens moeten dus weggestopt en dat kost veel energie. De frustratie zal er achteraf uitkomen bij de eigen partner. Toch zal er vaak gevraagd worden van iedereen over de eigen schaduw heen te springen. Degene die dat niet goed lukt krijgt het verwijt moeilijk te doen. Maar zoals dit voorbeeld al illustreert: moeilijke gevoelens horen er gewoon bij.
Het is zo leuk voor de kinderen
Feestjes zijn bedoeld om leuk te zijn, waarom zou je iets organiseren dat zo ingewikkeld ligt?
Op deze vraag is het antwoord meestal: het is leuk voor de kinderen. Maar kinderen voelen spanningen vaak haarfijn aan. En je doet kinderen echt niet ernstig te kort als je dit soort activiteiten achterwege laat. Er blijft genoeg over.
Natuurlijk is het fijn voor kinderen als ze zien dat mama en papa leuk met elkaar omgaan en dat het tussen de nieuwe partners ook goed gaat. Maar kinderen hebben geen weet van de zee aan gevoelens die in iedereen kan woeden – en dat is maar goed ook. Korte, vriendelijke contactmomenten tussen exen en tussen nieuwe partners van exen zijn meer dan voldoende. En dat is vaak ook precíes wat mensen te geven hebben.
Andere feestjes
Wil je stoppen met jouw “one big happy family”- feestjes? Dan heb je misschien het gevoel dat je dit moet uitleggen. Veel woorden hoef je er echter niet aan vuil te maken, het is immers een persoonlijke beslissing van jou en jouw partner. “We willen het nu in wat andere samenstellingen gaan vieren, dat voelt voor ons prettiger” is voldoende. Iedereen die betrokken is bij jouw kinderen wil ze graag zien en feestjes met ze vieren, zolang je dat faciliteert en niemand buitensluit zal acceptatie geen probleem zijn.
Jacqueline Panders
Stiefprofessional/relatietherapeut/pedagoog
Stief & Relatie
Driebergen-Rijsenburg
StiefEnRelatie.nl
#stiefgezin #samengesteld gezin #verjaardagen samengesteld gezin