Wij houden het Nederlandse en Vlaamse nieuws in de gaten op het gebied van samengestelde gezinnen. Heb jij een nieuwsbericht gespot wat nog niet op deze website is verschenen? Mail het direct naar info@stiefgoed.nl

Gratis link naar Webinar

Op 7 mei heeft Patricia Heije - oprichter en directeur van Stiefgoed Nederland - een webinar gegeven over de meest voorkomende dynamieken in het samengesteld gezin. Wil je deze alsnog in zijn geheel zien? Lees dan snel verder. 

Lees verder

Enquete online ondersteuning Stiefgoed tijdens de Coronacrisis

Hoe helpt Stiefgoed jou het best door de Coronacrisis heen? Laat het weten door het beantwoorden van 5 meerkeuzenvragen.  Het is fijn dat de meeste Stiefgoedpraktijken nog gewoon geopend zijn, want deze coronacrisis – wat sociale isolatie tot gevolg heeft – voert de druk in gezinnen flink op. Nederland is...

Lees verder

Webinar: Dynamieken in het samengesteld gezin

Leef je in een samengesteld gezin en is dat soms best ingewikkeld? Volg dan de gratis webinar over de meest voorkomende dynamieken in samengestelde gezinnen.

Lees verder

Beleid voorkoming verspreiding Coronavirus

In dit nieuwsbericht lees je hoe wij, Stiefgoed, de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk proberen te voorkomen én dat je van harte welkom blijft. Dat doen we natuurlijk wel onder de RIVM voorwaarden, aangescherpt met afspraken die wij noodzakelijk vinden. Online sessies zijn een heel goed alternatief!

Lees verder

In 10 stappen het samengesteld gezin financieel goed geregeld

Jullie gaan samenwonen óf wonen al samen en alles klopt behalve dat ene: hoe de financiën geregeld zijn, of niet, voelt niet goed. Schrik hier niet van, het merendeel  van de (nieuwe) samengestelde gezinnen loopt hier tegenaan.Praten over geld is niet voor iedereen vanzelfsprekend, soms schamen we ons zelfs een...

Lees verder

Testers nieuwe Stiefgoeddienst gezocht!

We hebben goed gekeken en geluisterd naar cliënten en dan kondigt een nieuwe dienst zich als vanzelf aan. Zo ook nu. En om het perfect te krijgen en te komen tot de meest effectieve vorm, willen we testen… en daar hebben wij JULLIE voor nodig. Help jij ons een handje?

Lees verder

Open jij ook jouw Stiefgoedpraktijk?

Ben jij coach of therapeut en wil jij je specialiseren in samengestelde gezinnen? Droom jij er van om een 'eigen' praktijk te openen, maar wil je wel kunnen terugvallen op collega's? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Volg de interne opleiding en start jouw Stiefgoed-praktijk!

Lees verder

Nieuw! Familieopstellingen thema samengesteld gezin

Speciaal voor de volwassen leden van een samengestelde gezin bieden wij een 1-daagse training aan waarbij er alle ruimte is om te kijken naar de dynamieken binnen jouw samengestelde gezin. Het maakt zichtbaar wat er gebeurt onder de waterlijn, maar nauwelijks met woorden te duiden is. Opstellingen geven inzicht in...

Lees verder

Zorgeloos op reis al nieuw samengesteld gezin

Uit een reisonderzoek van TUI blijkt dat er bij nieuw samengestelde gezinnen meer behoefte is aan een reisje zonder kinderen. Toch maakt 55% van de nieuw samengestelde gezinnen reizen met het héle gezin. Nannouchka (38), mama van een zoontje van tweeënhalf én plusmama van twee zonen van 12 en 14,...

Lees verder

Volkskrant 11 januari: Artikel co-ouderschap

Permanent pendelen tussen twee ouders, wat doet dat met kinderen? Tot voor kort ging het zo: kinderen bleven na een scheiding bij hun moeder wonen. Met vaders was er een logeer- of bezoekarrangement. Maar het co-ouderschap neemt een vlucht: al ruim een kwart van de kinderen woont na een scheiding...

Lees verder

Dit is Stiefgoed

Stiefgoed is een onafhankelijke organisatie met intern gespecialiseerde, gecertificeerde professionals, die zich onderscheiden in kennis, kunde, toewijding en ervaring. Zij bieden hulpverlening aan samengestelde gezinnen in drie fases:

 1. Voorbereiding (op samenwonen)
 2. Als het niet goed gaat (met het kind, gezin of de relatie)
 3. Onderhoud (van balans en harmonie)

Het is ons doel om het slagingspercentage van samengestelde gezinnen aanzienlijk te verhogen. Stiefgoed biedt coaching, relatie- en gezinstherapie. Daarnaast organiseert Stiefgoed gespreksgroepen en workshops. Stiefgoed heeft op dit moment vestigingen in 20 plaatsen in Nederland.


Missie

In Nederland gaat 2 op de 3 samengestelde gezinnen binnen 5 jaar uit elkaar. Stiefgoed vergroot het slagingspercentage van samengestelde gezinnen door rust en harmonie in het gezin te brengen. Alle diensten die Stiefgoed biedt, dragen bij aan dat doel.

Verder is het de maatschappelijke missie van Stiefgoed om Nederland wakker te schudden. Stiefgoed wil iedereen ervan doordringen dat een samengesteld gezin geen uitzondering meer is en anders werkt en andere begeleiding nodig heeft dan een kerngezin, zodat de maatschappij zich aanpast aan deze ontwikkeling.


Beloften

Wij helpen onze cliënten om gelukkig bij elkaar te blijven binnen het samengestelde gezin. Dat doen we op een effectieve manier met oog voor de kwaliteit in het gezin.

Met Stiefgoed hebben stiefouders één loket voor alle (hulp)vragen die te maken hebben met het samengestelde gezin.

Wij zijn de gespecialiseerde kennisdragers voor samengestelde gezinnen in Nederland door zeer specialistische opleidingen, strenge kwaliteitscontrole en ervaringsdeskundigheid.

Onze professionals zijn ervaringsdeskundigen: ze zijn ouder of kind in een samengesteld gezin.

De werkwijze van Stiefgoed is kortdurend en oplossingsgericht.

Stiefgoed heeft ruime openingstijden (ook op zaterdag), kent geen wachtlijsten en heeft locaties in heel Nederland. Je hebt geen verwijsbrief nodig.

Stiefgoed werkt sinds 2012 uitsluitend voor samengestelde gezinnen. Wij zijn de kennisdragers en experts op het gebied van samengestelde gezinnen in Nederland. Wij werken met multidisciplinaire teams en onze jarenlange ervaring is gebundeld in de effectieve Stiefgoedmethodiek®.


Stiefgoedmethodiek®

Werken met samengestelde gezinnen en samengestelde partnerrelaties vraagt écht iets anders dan werken met kerngezinnen.

Daarom heeft Stiefgoed alle bestaande hulpverleningsmodellen getoetst en aangepast aan de behoeften van een samengesteld gezin. De Stiefgoedmethodiek® is hét middel om alle problematiek om te buigen naar balans in het gezin en in de relatie. Het is een doelgerichte, kortdurende en effectieve werkwijze die duurzaam oplossingen biedt voor de uitdagingen in samengestelde gezinnen en -relaties.

De Stiefgoedmethodiek® is gebaseerd op:

 • het verkrijgen van inzicht en perspectief door de combinatie van praten én ervaringsgericht werken. Hierdoor wéét je niet alleen, maar voel je het ook. Daardoor beklijft het geleerde.
 • het gedachtegoed en volgens de methodieken Contextuele therapie, Gestalt, EFT, Systemisch werk (verschillende werkvormen zoals familieopstellingen) en Transactionele Analyse.
 • een diep geloof dat iedere (liefdevolle) relatie en gezinsvorm de potentie heeft om te groeien.
 • de wetenschap dat iedere situatie uniek is.
 • de afspraak dat wij aansluiten op de groeifases van jouw relatie en gezin, op thema’s die spelen, in een tempo dat past bij jullie.
 • dat niets moet, je zelf beslissingen neemt en je hier verantwoordelijk voor bent.
 • wederzijds respect, gelijkwaardigheid, veiligheid en contact.
 • volledige focus op het beantwoorden van jullie hulpvraag.

Over de Stiefgoedprofessionals

Alle professionals van Stiefgoed zijn ervaringsdeskundigen. Zij geloven in de kracht van liefde en zijn ervan overtuigd dat investeren in groei binnen samengestelde gezinnen een relatiebreuk kan voorkomen. Zij zijn met elkaar verbonden door dezelfde passie en intensief contact.

Iedere Stiefgoedprofessional is gedegen opgeleid als therapeut, coach en/of psycholoog en vervolgens intensief intern opgeleid binnen de Stiefgoedmethodiek®.

Stiefgoedprofessionals worden gemonitord met intervisiesessies, bijscholingsbijeenkomsten, kwaliteitsmetingen en volgen trainingen, workshops, lezingen en coaching. Zij delen de overtuiging dat zichzelf continu ontwikkelen nodig is om de cliënten van Stiefgoed optimaal te bedienen en de kwaliteit waar Stiefgoed voor staat in stand te kunnen houden.

Stiefgoed-ondernemer worden


Kernwaarden

Laagdrempelig, betrokken en respectvol

De Stiefgoedprofessional is zeer toegankelijk en laagdrempelig. Ze zorgt voor een warm welkom en gaat respectvol om met de situatie van haar cliënten. Op basis van gelijkwaardigheid en betrokkenheid ontstaat er direct een band van vertrouwen, waar diepgang en luchtigheid samengaan. Stiefgoedprofessionals zijn betrokken, makkelijk bereikbaar, open en benieuwd naar het verhaal achter de cliënt. Bovendien is ze warm en authentiek, en oordeelt ze niet.

Ervaringsdeskundig en empathisch

Een belangrijk kenmerk van alle Stiefgoedprofessionals is dat ze ervaringsdeskundig zijn. Ze leven in een samengesteld gezin, of hebben daarin geleefd. Dat maakt ze extra empathisch: ze kunnen zich als geen ander verplaatsen in de situatie van hun cliënten. Daardoor is een Stiefgoedprofessional goed in het geven van praktische adviezen en kan ze de situatie van ieder gezinslid van het samengestelde gezin vanuit verschillende invalshoeken bekijken en begeleiden.

Professioneel, zorgvuldig en proactief

De Stiefgoedprofessional is deskundig in haar vak, zorgvuldig en staat voor een kwalitatieve en professionele begeleiding. Ze doet dit op een integere wijze en zorgt voor verbinding tussen haar als begeleider en de cliënt. Een Stiefgoedprofessional wil zich continu ontwikkelen en is proactief in het opdoen van kennis en ervaring om haar cliënten zo goed mogelijk te begeleiden.

Daadkrachtig met focus op resultaat

De Stiefgoedprofessional is daadkrachtig in de begeleiding en streeft naar creatieve oplossingen voor haar cliënten. Ze heeft altijd de realiteit voor ogen en spiegelt dit ook aan haar cliënten. De focus ligt op het resultaat.


Sluiten