In 10 stappen het samengesteld gezin financieel goed geregeld

Jullie gaan samenwonen óf wonen al samen en alles klopt behalve dat ene: hoe de financiën geregeld zijn, of niet, voelt niet goed. Schrik hier niet van, het merendeel  van de (nieuwe) samengestelde gezinnen loopt hier tegenaan.Praten over geld is niet voor iedereen vanzelfsprekend, soms schamen we ons zelfs een beetje. Praten over privéfinanciën wordt namelijk niet gezien als chique en bovendien overstemt verliefdheid dit onderwerp, dus  je hebt het er niet (voldoende) over. Ook zijn er altijd verschillen in financiële situaties, waardoor de ander nét onvoldoende kan invoelen wat jouw situatie betekent. Geen nood! Dit stappenplan helpt je hierbij.

Door Patricia Heije, oprichter Stiefgoed

In 10 stappen het samengesteld gezin financieel goed geregeld

Jullie gaan samenwonen óf wonen al samen en alles klopt behalve dat ene: hoe de financiën geregeld zijn, of niet, voelt niet goed. Schrik hier niet van, het merendeel  van de (nieuwe) samengestelde gezinnen loopt hier tegenaan. Het is onderdeel van de ontwikkeling van jullie samengesteld gezin.

Praten over geld is niet voor iedereen vanzelfsprekend, soms schamen we ons zelfs een beetje. Praten over privéfinanciën wordt namelijk niet gezien als chique en bovendien overstemt verliefdheid dit onderwerp, dus  je hebt het er niet (voldoende) over. Ook zijn er altijd verschillen in financiële situaties, waardoor de ander nét onvoldoende kan invoelen wat jouw situatie betekent. Geen nood!

Dit stappenplan helpt je bij:

  • Het echt inzichtelijk krijgen hoe de financiën geregeld zijn in jouw nieuwe gezin. Dat kan variëren van ‘niet’ tot ‘te strak’. Eén voordeel? De roze olifant in de kamer verdwijnt en maakt plaats voor hoe het echt is.
  • Het helder krijgen van uitgangspunten van jezelf, die van jouw partner én van jullie samen. Je weet waar jullie voor staan.
  • Het krijgen van duurzame financiële afspraken, zodat je weet waar je aan toe bent.
  • Een plan hoe dit aan te pakken.

Stap 1:

Ga na bij jezelf wat jouw impliciete verwachtingen zijn op financieel gebied (die je stiekem wel voelt, maar niet uitspreekt) toen jullie samen gingen wonen. Schrijf deze op en bekijk dan in hoeverre ze overeenkomen met de werkelijkheid. Hoe voel je je daarbij? Waar ben je blij mee en waar teleurgesteld over?

Stap 2:

Wat zijn jouw  uitgangspunten als het gaat over geld?  Deze worden ook wel ‘waarden’ genoemd. Waarden zijn de moraal van je leven,  jouw wegwijzers. Denk hierbij aan ‘respect’ ,  ‘gelijkwaardigheid’, ‘zelfstandigheid, ‘eerlijkheid’ of ‘zorgen voor de ander’.  Weet je niet goed welke waarden er eigenlijk allemaal zijn? Internetzoekmachines helpen je daarbij!

Stap 3:

Bespreek met jouw partner jullie uitgangspunten. Vertel wat jouw uitgangspunten zijn en waarom deze er toe doen. Deel ook jouw (impliciete) verwachtingen. Als jouw partner zijn uitgangspunten en (impliciete) verwachtingen vertelt, stel dan vragen, zodat je het helemaal begrijpt. Dat wil overigens niet zeggen dat je het er ook mee eens bent 😉

Stap 4:

Bekijk samen welke uitgangspunten  jullie willen waarmaken op het gebied van financiën. Dat zegt nog niets over de uitvoering! Hoe je daartoe komt is latere zorg. Deze stap gaat alleen over het krijgen van consensus over jullie gezamenlijke waarden. Het fundament voor jullie financiële plan!

Stap 5:

Beschrijf gedetailleerd hoe de huidige afspraken zijn met betrekking tot financiën in het samengestelde gezin. Let op: schrijf ook de niet hardop uitgesproken afspraken op, die er in de praktijk wel zijn.

Stap 6:

Hoe lopen de huidige geldstromen? Ga na hoe het nu met de financiën geregeld is. Waar gaat het geld precies naar toe? Heb je een potje over, is er op onderdelen te kort of is het voor jouw gevoel precies goed? Weet je hoe de financiën van jouw partner geregeld zijn? Hoe verlopen de betalingen en ontvangsten? Zijn er gezamenlijke potten en/of bankrekeningen? Enz.

Stap 7:

Kijk en vergelijk! Op welke onderdelen komt de huidige situatie overeen met de uitgangspunten die jullie bepaald hebben?

Stap 8:

Leg alle werkende afspraken vast en bedenk samen oplossingen voor de onderdelen die niet overeen komen met de uitgangspunten die jullie hebben bepaald. Als het gelukt is om afspraken te maken, leg dan ook deze nieuwe afspraken vast.

Stap 9:

Maak samen afspraken wie welke acties onderneemt, koppel er een tijdsplanning aan en leg een evaluatiemoment vast.

Stap 10:

Indien dit nieuwe financiële plan iemand anders dan jullie twee aangaat, stel deze dan op de hoogte van deze (nieuwe) afspraken, zodat iedereen die er toe doet aangesloten is.


Zo. Het is even werk, maar dan heb je ook wat.

Stap 1 t/m 4 verandert niet, dus die kan je er altijd weer bij pakken! Verandert jullie situatie? Doorloop dan stap 5 t/m 10 opnieuw.

Kom je er niet uit met dit stappenplan, of is er teveel spanning binnen de relatie over geld? Neem dan contact op met een Stiefgoedprofessional in de buurt. Zij begeleidt jullie met liefde.


Dit stappenplan biedt geen uitkomst in erfrechtelijke zaken, terwijl dat ook van groot belang is. Heb je erfrechtelijke vraagstukken? Dan kun je terecht (op het vrije inloopspreekuur) bij de notaris.

Dit stappenplan biedt ook geen uitkomst bij vragen omtrent  alimentatievraagstukken. Heb je hier een vraag over, neem dan contact op met een financieelplanner of advocaat | mediator.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp