Opleiding Stiefgoedcoach

Volg de opleiding Stiefgoedcoach en wordt specialist in het begeleiden van samengestelde gezinnen.

Als je op deze pagina komt, dan is dat meestal omdat er verlangen is om je in te zetten voor het welzijn van samengestelde gezinnen en hun omgeving en dat je het niet vanzelfsprekend vindt dat je dit zonder meer kunt. Mocht dit kloppen dan kan ik alleen maar zeggen dat ik daar  blij om ben, want het begeleiden van samengestelde gezinnen is een vak apart. Je bent van harte welkom en als je na het lezen van deze webpagina nog vragen hebt, stel ze dan gerust tijdens een persoonlijke online kennismakingsgesprek.

Patricia Heije

Directeur en opleider Stiefgoed

Als Stiefgoedcoach draag je ruimschoots bij aan een hogere slagingskans van het samengesteld gezin.

Wat je kunt verwachten als gelicenseerd Stiefgoedcoach

Als Stiefgoedcoach ® zit je op je plek, want je herkent je in de kernwaarden toegankelijkheid, ervaringsdeskundigheid, daadkracht en professionaliteit. Bovendien heb je te maken met mensen die allemaal passie hebben voor het vak!

Je hebt een indrukwekkende opleiding tot Stiefgoedcoach achter de rug, waar je succesvol in kon stappen, omdat je een gedegen vooropleiding hebt. Jouw persoonlijke ervaring met de dynamieken van een samengesteld gezin heb je tijdens de opleiding onderzocht en je hebt ondervonden hoe belangrijk relevante persoonlijke ervaring naast vakkennis is. Na de opleiding weet je dat je vlieguren moet maken om je meer en meer zeker te voelen in je werk. Echter de Stiefgoedmethodiek, kan je al perfect in zetten.

Of je nu werkt in loondienst of (parttime) als ondernemer, wat ons verbindt is dat we allemaal bijdragen aan Stiefgoed’s gezamenlijke missie om de slagingskans van samengestelde gezinnen te vergroten.

Jouw cliënten geven je terug dat zij zich veilig en begrepen voelen, maar ook dat ze stevig aan het werk zijn, zowel in de praktijk als thuis. Onze digitale verzamelplek is ons interne platform: mijnstiefgoed.nl. Daar vind je alles rondom de Stiefgoedmethodiek en het helpt jou en de cliënten om het maximale uit hun trajecten te halen. Als je een vraag hebt, dan deel je die vraag met alle andere Stiefgoedcoaches en antwoord blijft niet lang uit. Je merkt dat gebruik maken van mijnstiefgoed.nl je zo makkelijk mogelijk is gemaakt. Ook nascholing volg je op jouw moment, want werken en leren is steeds minder gebonden aan kantoortijden. Het gevoel wat altijd overheerst is dat je betekenisvol werk hebt en je met groot gevoel van vrijheid samenwerkt.

Als gelicenseerd Stiefgoedcoach kan je ervoor kiezen om jezelf te presenteren op de website van Stiefgoed. Met een paar klikken heb je jouw uitgebreide profiel zichtbaar gemaakt en ben je vindbaar als gelicenseerd Stiefgoedcoach voor potentiële cliënten en netwerkcontacten. Zo zijn alle krachten gebundeld en kan je écht het verschil maken.

Algemene informatie opleiding Stiefgoedcoach

Voor wie deze opleiding ontwikkeld is:

Deze opleiding is ontwikkeld voor coaches, behandelaren en therapeuten die effectief willen werken om problematiek die men toe kan kennen aan de gezinsvorm samengesteld gezin op te lossen of te verlichten. Je kunt denken aan de beroepen (zonder compleet te willen zijn) relatietherpeuten, lifecoaches, gezinsbehandelaren, POH GGZ, mediators, kindercoaches, psychologen of systeemopstellers.

Instroomnivo:

De opleiding tot gelicenseerd Stiefgoedcoach is een specialisatieopleiding op HBO+ | WO niveau. Om de opleiding succesvol te kunnen volgen én succesvol samengestelde gezinnen te begeleiden, hebben we de onderstaande instapeisen gesteld:

 • Je hebt minimaal HBO werk en denkniveau.
 • Je hebt privé ervaring met samengestelde gezinnen.
 • Je hebt een relevante vooropleiding.
 • Je hebt ervaring met systemisch werken.
 • Je bent mentaal gezien in een rustige fase in je leven.

Voldoe je (nog) niet helemaal aan deze eisen en wil je weten hoe je dat kunt veranderen? Meld je dan aan voor een persoonlijk online kennismakingsgesprek.

Accreditatie en licentie:

SKJ = 75 PE

MfN = 49 PE

Registerplein = 75 PE

Door het behalen van de opleiding ben je direct gelicenseerd.

De duur van de opleiding:

De opleiding wordt gegeven in 4 blokken van 2 dagen. Naast de acht opleidingsdagen bevat de opleiding voorbereidende opdrachten (totaal 24 uur) en een toetsingsmoment. De doorlooptijd van de gehele opleiding is drie maanden.

Groepsgrootte:

De groepsgrootte is maximaal 20 deelnemers.

Trainer(s):

De opleiding tot gelicenseerd Stiefgoedcoach wordt gegeven door, of staat onder supervisie van, Patricia Heije, oprichter van Stiefgoed en ontwikkelaar van de Stiefgoed Methodiek.

Meer informatie over de opleiding ontvang je tijdens en na het persoonlijke online kennismakingsgesprek met Patricia  Heije. Na inzending van het onderstaande formulier ontvang je van haar assistent een uitnodiging!

Het eerst volgende opleidingsgroep die start is:

Groep 12, startdatum 9 maart 2023

De lesdagen staan gepland op:

9 & 10 maart | 30 & 31 maart | 20 & 21 april | 11 & 12 mei

 


Daarna staan de volgende opleidingsgroepen gepland:

In oktober 2023 start groep 13

De lesdagen zijn:  5 & 6 oktober | 2 & 3 november | 23 & 24 november | 7 & 8 december

Wil je verzekerd zijn van een opleidingsplek?

Je kunt er ook voor kiezen om je direct aan te melden voor de opleiding. Je bent dan meteen ingeschreven, maar ook dan zal er een online kennismakingsgesprek met je gepland worden. Gebruik daarvoor de volgende button.

Aanmelding opleiding Stiefgoedcoach

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit het intrainen van de Stiefgoedmethodiek plus een praktische- en theoretische toets. Het intrainen wordt verdeeld over 8 praktijkdagen. Tussen de opleidingsdagen staan voorbereidingsopdrachten op de agenda van 4 uur per opleidingsdag. Tijdens het intrainen van de Stiefgoedmethodiek, wordt ook stilgestaan bij de ondersteunende middelen, huiswerkopdrachten en kwaliteitsverbetering. Voor enkele fases van de Stiefgoedmethodiek hebben we meerdere opleidingsdagen nodig. Voor andere hebben we aan een halve dag genoeg.

 

Het ontwerp van de opleiding is gericht op: thuis voorbereiding en theorie | lesdagen Stiefgoedmethodiek in de praktijk

 

Onderwerpen opleidingsdag 1 & 2:

Werken met het coachcontract, begeleidingscultuur, doelstellingen en resultaten. Inzetten van tijdlijn, genogram, Stiefscan®, diagnose en begeleidingsplan. Werken met het digitale intermediair tussen coach en cliënt: mijnstiefgoed.nl

Onderwerpen opleidingsdag 3 & 4:

Huidige en gewenste situatie: bouwstenen samengesteld gezin, werken met grondbeginselen, opstellen van het samengesteld gezin en samengesteld systeem. Begeleiden van de huidige situatie naar gewenste situatie. Psycho-educatie.

Onderwerpen opleidingdag 5:

Verbinding en communicatie: Werken met EFT, Transactionele analyse (o.a. opstellingen), communicatiestrategieën en verbindend communiceren binnen het samengesteld gezin.  

Onderwerpen opleidingsdag 6:

Waarden en opvoeding: Bepalen- en definiëren van gezinswaarden, verschillen opvoeding en huisregels, opvoedingsstijlen.

Onderwerpen opleidingsdag 6:

Gezinsafspraken: vertalen van waarden en opvoeding naar gezinsafspraken. Herbesluiten gezinsafspraken, voeren van het gezinsgesprek, prioriteit aanbrengen in het invoeren en aanpassen gezinsaanspraken. 

Onderwerpen opleidingsdag 7:

Integratie en onderhoudsplan: het geleerde integreren en waar nodig door vertalen naar de praktijk. Hiaten definiëren, Onderhoudsplan opstellen. Toolkit samenstellen. Evaluatie van het traject en resultaten.

Onderwerpen opleidingsdag 8: 

Eindtoets: Toetsing theoretische kader en praktische toets uitvoeren Stiefgoedmethodiek.

Na positief resultaat wordt wordt het certificaat gelicenseerd Stiefgoedcoach uitgereikt en wordt je opgenomen in het register voor gelicenseerde Stiefgoedcoaches.

Patricia Heije, Oprichtster Stiefgoed

"Omdat ik weet hoe het is om de niet vanzelfsprekend de rol van stiefouder te krijgen en hoe dit je partnerrelatie beïnvloedt, kan ik helpen dit vorm te geven".

Oprichter en directeur Stiefgoed

Licentie Stiefgoedcoach

Licentie

De opleiding wordt bij het behalen van de eindtermen beloond met het certificaat tot Stiefgoed®coach. Vanaf dat moment ben je gelicenceerd Stiefgoedcoach voor minimaal één jaar. Voorwaarde voor verlenging is dat je  één nascholingsmoment (live of on demand) voor Stiefgoedcoaches hebt gevolgd (de kosten zijn opgenomen in het licentieabonnement).

De webapp MijnStiefgoed

De plaats waar alles samenkomt – denk hierbij o.a. aan de bibliotheek Stiefgoedmethodiek en daar waar opdrachten voor cliënten worden klaargezet – is de webapp mijnstiefgoed. Al tijdens de opleiding maak je gebruik van jouw scholingsmodule op dit platform. Zo heb je altijd alle middelen bij de hand om jouw opleiding goed te volbrengen, jouw nascholing op pijl te houden en je werk als Stiefgoedcoach zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.

Investering

De kosten van deelname aan de opleiding tot Stiefgoedcoach zijn:

€ 2.248,- excl. btw en inclusief Licentie en jaarlijkse nascholing (voor één jaar, ingaand op de 1e dag van de maand na behalen certificaat),  inclusief studiemateriaal (m.u.v. boeken vermeld op de leeslijst), lunch en examinering.

Voor aanvang van de opleiding wordt € 1.750,- euro in rekening gebracht. Na het afronden van de opleiding wordt er maandelijks, gedurende 12 maanden € 41,50 euro in rekening gebracht, wat de totale maandkosten aangaande licentie en nascholing is.

Vanaf 1 juni 2023 wordt de prijs voor deelname aan de opleiding verhoogd met € 402,- . De licentie en Dit maakt dat de totale investering niet € 2.248,- maar € 2.650,- is.

Informatie- en aanmelding

Ben je geïnteresseerd om de opleiding tot Stiefgoedcoach te volgen, aan het werk te gaan met de Stiefgoedmethodiek en je wellicht te profileren als Stiefgoedcoach op de landelijke website? Je kunt jouw interesse kenbaar maken door middel van het formulier wat je onderaan deze pagina vindt.

Voor een snelle afhandeling helpt het als je direct jouw cv meestuurt.

Naast dat je ongetwijfeld meer wil weten over de opleiding en hoe Stiefgoed werkt, willen wij jou graag wat beter leren kennen. We vinden namelijk dat we zorgvuldig onze toekomstige Stiefgoedcoaches mogen selecteren. Het is immers nogal wat om met samengestelde gezinnen te werken. Om aan beide doelen te voldoen, word je na het insturen van het onderstaande formulier uitgenodigd voor een persoonlijk online kennismakingsgesprek met Patricia Heije.

Samen zetten we de Stiefgoedmethodiek nóg meer op de kaart

Eén op de vijf kinderen leeft in minstens één samengesteld gezin. Tot nu toe hebben wij 3000 gezinnen begeleid, dat is 1% van de (NL) doelgroep en België missen we nog helemaal. Er is nog veel te doen! Laat het ons snel weten als je geïnteresseerd bent.

Stiefgoed Regio Zwolle
Stiefgoed Utrecht-Zuid
Patricia Heije
Stiefgoed Leiden
Stiefgoed Den Haag-West
Stiefgoed Haren
Stiefgoed Eindhoven/Uden
Stiefgoed Den Haag-Oost
Stiefgoed Amsterdam-Zuid
Stiefgoed Alkmaar
Stiefgoed Amersfoort
Stiefgoed Amstelveen
Stiefgoed Heerenveen
Stiefgoed Amsterdam-Oost
Stiefgoed Hengelo
Stiefgoed Venlo
Stiefgoed Hilversum
Stiefgoed Kerkrade
Stiefgoed Oisterwijk
Stiefgoed Nijmegen
Stiefgoed 's-Hertogenbosch
Stiefgoed Hulst
Stiefgoed Bergen op Zoom
Stiefgoed Rotterdam
Stiefgoed Hellevoetsluis
Stiefgoed Breda
Stiefgoed Weert
Stiefgoed Gouda
Stiefgoed Veenendaal
Stiefgoed Doetinchem
Stiefgoed Apeldoorn
Stiefgoed Hoogeveen
Stiefgoed Den Helder
Stiefgoed Dronten
Stiefgoed Haarlem
Stiefgoed Arnhem
Stiefgoed Leerdam
Stiefgoed Almere

Jouw profileringspagina op www.stiefgoed.nl en stiefgoed.be

Na het behalen van de licentie Stiefgoedcoach, heb je de mogelijkheid om je als gelicenseerd Stiefgoedcoach te profileren op de landelijke website, waardoor  je zichtbaar en vindbaar bent voor potentiële cliënten. Een ‘eigen website’ laten maken is niet nodig. Als je al wel een website hebt en je juist wél wil dat die wordt gekoppeld met de landelijke website van Stiefgoed, dan heb je daar de mogelijkheid toe.

Zo heeft profilering op de landelijke website niet alleen voordelen voor jouw zichtbaarheid als Stiefgoedcoach, maar ook voor jouw mogelijke anderen activiteiten.

Tijdens en na het persoonlijke online kennismakingsgesprek met Patricia krijg je meer informatie over deze wijze van profileren.

Is je interesse gewekt? Vul het formulier in en we zien je graag binnenkort bij de online informatiebijeenkomst!
 • Upload eventueel je CV
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 2 MB.
  • meerdere keuzes mogelijk
  • Als jij jouw formulier hebt verstuurd:

   Nadat jouw blijk van interesse is ontvangen, wordt je uitgenodigd voor een persoonlijk online kennismakingsafspraak. Door dit gesprek krijg je een goed beeld of Stiefgoed en jij een match zijn.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.