Over Stiefgoed

Benieuwd naar Stiefgoed? Lees ons verhaal over het ontstaan Stiefgoed en de wijze waarop wij klaarstaan voor samengestelde gezinnen en zorgprofessionals.

Dit is Stiefgoed

Het ontstaan van stiefgoed

Ons verhaal over het ontstaan van Stiefgoed is er een van zoeken, puzzelen, pionieren, ontdekken en bovenal heel veel passie. Ik hoop dat het je inspireert en dat ook jij een beetje van Stiefgoed gaat houden. Lees je mee? Ik vertel het je graag.

Patricia Heije – oprichter van Stiefgoed


Hoe het begon

Hoe Stiefgoed begon

Geboren uit een Zeeuwse familie in 1971 had oprichtster Patricia Heije van Stiefgoed nooit de ambitie om onderneemster, zoals haar vader die een groot staalconstructiebedrijf runde, te worden. Toch pakte het leven anders voor haar uit en werd in 2007 het eerste zaadje voor de toekomstige oprichting van Stiefgoed geplant.

Patricia Heije:

Het was in 2007 dat ik letterlijk tot stilstand kwam te staan. Het jaar dat ik in scheiding lag, fulltime werkte, een huis opknapte en zorgde voor mijn drie jonge zonen.

Diep van binnen had mijn lichaam al tien jaar eerder signalen gegeven, maar opgevoed met het motto; ‘niet zeuren,’ bleef ik doorgaan. Tot de dag waarop ik niet meer kon lopen.

Ik kwam terecht in een ontwikkeltraject waar ik aan den lijve mocht ervaren wat het betekende om verbinding te maken met mijn gevoel. Wat het inhield om vanuit dat gevoel met mensen te werken. Mijn hele leven maakte ik wel contact met mensen, maar niet vanuit mijn hart.

Dit traject opende mijn ogen. Ik keek naar de trainer en dacht: dit is magnifiek mensenwerk! Op dat moment besloot ik, dat wanneer ik er aan toe was, gelijksoortig werk op identiteitsniveau te gaan doen. Het zaadje voor Stiefgoed werd geplant.

LEES VERDER


Stief is Goed

Stief is Goed Stiefgoed samengesteld gezin plusgezin stiefgezin stiefcoach

De pijn die je kunt voelen wanneer je uit elkaar gaat kan onbeschrijfelijk zijn. Niet alleen je eigen verdriet, maar ook dat van de kinderen grijpt je aan. Hoe kunnen we samen de slagingskans van jouw nieuwe relatie en gezinssamenstelling verhogen en ervoor zorgen dat jullie positief bij elkaar blijven?

Patricia Heije:

Ambitieus als ik was stortte ik me vol overgave in mijn eigen praktijk. Ik had een missie. Toen ik op een dag door de hoofdstraat van mijn woonplaats reed viel mijn oog op een etalageruit, waarop stond: stapelgoed. Toen wist ik het. Stief is goed!

De negatieve lading op stief moet er vanaf. Stiefgoed staat voor positiviteit. Als je een goede stief bent beteken je heel veel voor je nieuwe omgeving en daar krijg je veel voor terug. Aan dit moment heeft Stiefgoed haar naam te danken.


Missie

missie Stiefgoed samengesteld gezin stiefgezin hulpverlener plusgezin zorgprofessional coach

We dragen bij aan een betere wereld voor het samengesteld gezin. We verhogen de slagingskans door koppels positief bij elkaar te laten blijven.

Bij Stiefgoed hebben we geen eenvoudige missie, maar we doen het stap voor stap. Met dank aan onze ervaringsdeskundige Stiefgoedcoaches die de geaccrediteerde vakopleiding in de Stiefgoedmethodiek © hebben gevolgd kan de rust en harmonie in het samengesteld gezin terugkeren en de slagingskans toenemen.

De behoefte van elk gezinslid wordt gezien, gehoord en gerespecteerd. Het nieuwe gezin wordt een plek waar iedereen zich prettig en veilig voelt en waar ieder gezinslid duidelijkheid en erkenning krijgt.

We zien het als onze maatschappelijke missie om de wereld wakker te schudden, ervan te doordringen dat een samengesteld gezin geen uitzondering meer is, dat het anders werkt en andere begeleiding nodig heeft dan een kerngezin. Dit zodat de maatschappij zich in de breedste vorm aanpast aan deze ontwikkeling.


Kernwaarden

Kernwaarden Stiefgoed

Alle Stiefgoedcoaches herkent zich in de onderstaande waarden. Dit is wat je van een Stiefgoedcoach kan verwachten.

Daadkracht

We nemen de leiding en pakken de regie in de hulp die we bieden. De Stiefgoedmethodiek © helpt ons daarbij.

Professionaliteit

We staan op nummer één als het gaat om kennis en kunde. We blijven onszelf en de vakopleiding in de Stiefgoedmethodiek ©steeds verder doorontwikkelen om ervoor te zorgen dat onze hulp steeds beter wordt. We verrichten onderzoek en vergroten onze zichtbaarheid.

Deskundigheid

We onderscheiden ons in deskundigheid. We weten waar we het over hebben. We zijn allemaal ervaringsdeskundigen. Een belangrijk grondbeginsel van Stiefgoed.

Toegankelijkheid

We weten hoe het is om je kwetsbaar op te stellen. Wij begrijpen hoe ingewikkeld een samengesteld gezin kan zijn. De reden waarom we dit werk doen.


Onze Huisstijl

Beeldmerk Stiefgoed

Het beeldmerk van Stiefgoed bestaat uit een hart dat wordt omarmd. Een veilige omgeving die we bieden voor jou als lid van een samengesteld gezin en (toekomstige) Stiefgoedcoach. De bijbehorende kleuren vonden we in paars, groen en oranje.

Ons logo bestaat uit een bloem met 4 blaadjes. De binnenste 2 blaadjes vormen het hart. Dit staat voor liefde en het fundament van een nieuw gezin.

Het hart wordt omarmd, dit staat voor bedding. Een veilige omgeving die we jou als lid van een samengesteld gezin en (toekomstige) Stiefgoedcoach bieden.

Onze pay-off geeft aan dat we het verschil maken tussen een succesvol nieuwe gezinssamenstelling of een moeizaam of wellicht verbroken samengesteld gezin.

De kleur paars staat voor ontwikkeling en de kleur groen staat voor groei. Oranje staat voor ‘Call-To-Action’. Iedereen moet bij een hulpvraag verantwoordelijkheid pakken en de regie in eigen handen nemen.


Dit doen we voor jou

dit doet stiefgoed

Voor koppels, ouders, stiefouders en kinderen:

Hen bieden we hulp door middel van de  Stiefgoedmethodiek® tijdens de fases:  

  1. Voorbereiding (op samenwonen)
  2. Als het niet goed gaat (met het kind, gezin of de relatie)
  3. Onderhoud (van balans en harmonie)

Voor coaches, therapeuten en gezinsbegeleiders in Nederland en België:

Hen bieden we de vakopleiding met licentie Stiefgoedcoach en de mogelijkheid om te zich te profileren op de website. Daarnaast bieden we kortdurende trainingen in het begeleiden van samengestelde gezinnen.


Stiefgoedmethodiek®

poster fases Stiefgoedmethodiek

Werken met samengestelde gezinnen en samengestelde partnerrelaties vraagt écht iets anders dan werken met kerngezinnen.

Daarom heeft Stiefgoed alle bestaande hulpverleningsmodellen getoetst en aangepast aan de behoeften van een samengesteld gezin. Het is de perfecte balans tussen relatietherapie, stiefcoaching en gezinstherapie.

De Stiefgoedmethodiek® is hét middel om alle problematiek om te buigen naar balans in het gezin en in de relatie. Het is een doelgerichte, kortdurende en effectieve werkwijze die duurzaam oplossingen biedt voor de uitdagingen in samengestelde gezinnen en -relaties.

BEKIJK DE VIDEO STIEFGOEDMETHODIEK 

WebAPP MijnStiefgoed

De Stiefgoedmethodiek wordt blended ingezet. Dat wil zeggen dat je als cliënt – naast coaching door de Stiefgoedcoach – zelf aan de slag gaat met opdrachten via de app.

Stiefgoedcoaches biedt de APP 1. beheer Gezinsdossiers 2. Agendabeheer 3. Huiswerkopdrachten-bibliotheek in te zetten voor jouw cliënten 4. Kennisbank met video’s, artikelen, hulpmiddelen e.d. rondom a. Stiefgoedmethodiek b. onderzoek c. ondernemerschap.

BEKIJK DE VIDEO APP MIJNSTIEFGOED


Erkend opleidingsinstituut

erkenning opleidingsinstituut FCB SKJ Registerplein STAP

STAP-budget Stiefgoed opleiding training samengesteld gezin stiefgezin plusgezin

De route die we sinds 2012 afleggen zorgt ervoor dat we wereldwijd de organisatie zijn die een blended vakopleiding aanbiedt.

Een vakopleiding en kortdurende (incompany) trainingen die helpen om een juiste diagnose te stellen en hulp te bieden bij de uitdagingen in de (partner) relaties binnen het samengesteld gezin.

Vanaf de start in 2012 experimenteerden we met de diversiteit aan vraagstukken die er vanuit samengestelde gezinnen binnenkwamen. Ieder vraagstuk bekeken we systemisch.

De complexiteit van een samengesteld gezin is zéér gelaagd, zeer specifiek en niet te vergelijken met de dynamieken en uitdagingen van een relatie in een kerngezin. Deze vraagstukken vragen om een specialistische aanpak en ervaringsdeskundigen die hiermee kunnen werken.

Na vier jaar pionieren ontwikkelde zich de geaccrediteerde vakopleiding in de Stiefgoedmethodiek ©, gebaseerd op het systemisch werken met stiefdynamieken. We zijn daarmee de grondlegger van de enige volwaardige vakopleiding tot specialist in het begeleiden van samengestelde gezinnen.

Middels de Stiefgoedmethodiek © worden coaches, therapeuten en gezinsbegeleiders in de praktijk en theorie opgeleid, getraind en wegwijs gemaakt in de complexe systemische context van het samengesteld gezin. Noodzakelijk om samengestelde gezinnen te helpen diepe patronen los te laten en in rust, harmonie en positiviteit samen te leven.

Inmiddels is ons opleidingsinstituut opgenomen in het register van erkende opleider van het UWV. Dit betekent dat vanaf april 2023 het mogelijk is om jouw training of vakopleiding gesubsidieerd te volgen door middel van het STAP-budget.


De blended vakopleiding Stiefgoedcoach

gelicenseerd Stiefgoedcoach stiefcoach samengesteld gezin plusgezin stiefgezin

Hoe meer coaches, therapeuten en gezinsbegeleiders opgeleid en getraind worden in de complexe systemische context van het samengesteld gezin, hoe groter het slagingspercentage voor samengestelde gezinnen wordt. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. De Stiefgoedmethodiek © is in 2021 kwalitatief getoetst door de universiteit van Utrecht en de vakopleiding erkend door de belangrijkste brancheorganisaties, registers en overheid.

Bij Stiefgoed zijn we van mening dat je je alleen kunt inleven in het vraagstuk van een samengesteld gezin, wanneer je er zelf deel van uitmaakt of uitgemaakt hebt. Iedereen die de vakopleiding in de Stiefgoedmethodiek © volgt is dan ook ervaringsdeskundig.

Tijdens de 8-daagse geaccrediteerde blended vakopleiding leer je een fijne en handzame methodiek waar je heel veel samengestelde gezinnen mee gaat helpen. Je kunt altijd terugvallen op gelijkgestemden en je maakt naast online momenten ook intensief kennis met de praktijk. Dat is waar het moet gebeuren.

Werken met het samengesteld gezin als Stiefgoedcoach is een specialisme! Naast de vakopleiding worden er professionaliseringsdagen georganiseerd zodat jij je kunt blijven ontwikkelen.

Anno 2022 is de vakopleiding tot Stiefgoedcoach ook geaccrediteerd bij Kwaliteitsregister jeugd (SKJ> 75 pe) Mediatorsfederatie Nederland (MfN> 49 pe) en Registerplein (> 75 pe).


Over de gelicenseerd Stiefgoedcoaches

Stiefgoedcoach Elisa Schöder

Alle Stiefgoedcoaches zijn ervaringsdeskundigen. Dat wil zeggen dat zij aan den lijve hebben ervaren wat het betekent om in een samengesteld gezin te leven. Zij geloven in de kracht van liefde en zijn ervan overtuigd dat investeren in groei binnen samengestelde gezinnen een relatiebreuk kan voorkomen. Zij zijn met elkaar verbonden door dezelfde passie en intensief contact.

Iedere Stiefgoedcoach is gedegen opgeleid als therapeut, coach of gezinsbegeleider en vervolgens intensief intern opgeleid in het begeleiden volgens de Stiefgoedmethodiek®.

De kwaliteit van de gelicenseerd Stiefgoedcoaches wordt gemonitord en hoog gehouden door middel van bijscholingsbijeenkomsten en kwaliteitsmetingen. Zij volgen intervisie en supervisie, want zij delen de overtuiging dat zichzelf continu ontwikkelen nodig is om de cliënten van Stiefgoed optimaal te bedienen en de kwaliteit waar Stiefgoed voor staat, in stand te kunnen houden.


Continue in ontwikkeling

Stiefgoed in ontwikkeling

We hopen dat goed voorbeeld doet volgen. We blijven onszelf dan ook continue uitdagen en ontwikkelen, omdat we geloven in een betere wereld voor het samengestelde gezin.

Patricia Heije:

Van mijn eerste praktijk in 2012 groeiden we door naar een collectief in de vorm van een franchisemodule in 2016. Op deze manier konden we vanuit alle regio’s in Nederland samengestelde gezinnen hulp bieden.

Om de beschikbaarheid en bereikbaarheid van Stiefgoedocaches opgeleid in de Stiefgoedmethodiek © te optimaliseren en als organisatie toekomstbestendig te zijn stapten we in 2022 over naar een abonnementsstructuur.

Als Stiefgoedcoach kun je vandaag de dag bij Stiefgoed kiezen voor een licentie- of profilerings-abonnement. Om up-to-date te blijven en voor het contact tussen gezinsleden van samengestelde gezinnen en onze Stiefgoedcoaches is er de Webapp.


Van 2012 naar anno 2023

timeline stiefgoed ontwikkelingen stiefgoed samengesteld gezin stiefgezin plusgezin opleiding stiefgoedcoach training congres samengesteld gezin Als ik dit eerder had geweten expertisecentrum samengesteld gezin

Alle ontwikkelingen op een rij.


Onze helden

onze helden stiefgoed

Helden zijn mensen die hun hart volgen vanwege de overtuiging dat het anders kan of moet. Bij Stiefgoed kennen we heel veel helden.

Patricia Heije:

Helden zijn de mensen die bij een Stiefgoedcoach aankloppen met een hulpvraag ten behoeve van hun samengesteld gezin. Zij durven de stap te maken naar een ervaringsdeskundige en specialistische hulpverlener omdat ze een succes willen maken van hun nieuwe gezinssituatie. Inmiddels hebben we al 3000 helden mogen ontmoeten.

Helden zijn ook de Stiefgoedcoaches die het hebben aangedurfd om onze vakopleiding in de Stiefgoedmethodiek © te volgen, met succes te doorlopen en zich in te zetten voor de missie van Stiefgoed.


Hoe kun jij bijdragen

hoe kun je bijdragen

Wat kun jij doen om bij te dragen aan een wereld waarbij we het scheidingspercentage van het samengesteld gezin verminderen en samengestelde gezinnen positief bij elkaar blijven?

Patricia Heije:

We geloven dat het tijd wordt om te erkennen dat de hulpvraag in een samengesteld gezin wezenlijk anders is dan veel hulpverleners en hulpverlenende instanties denken.

Vandaag de dag wordt nog steeds gedacht dat de reguliere technieken, de normaal geijkte manier ook van toepassing is op een samengesteld gezin. We zijn van mening dat dit niet zo is. Daarover voeren we actief het gesprek met instanties om dit aantoonbaar te maken.

Via onze bestaande en nieuw aan te boren kanalen doen we er alles aan om meer bekendheid te krijgen voor het samengesteld gezin. Hoe meer mensen zich hiervan bewust worden, de vakopleiding in de Stiefgoedmethodiek © of een training volgen, hoe groter het verschil wordt wat we samen kunnen maken. De weg naar een betere wereld voor het samengesteld gezin.

Doe je mee?