Patchworkfamilie

Vroeger vond ik het altijd reuze ingewikkeld om uit te leggen hoe dat bij ons thuis met die “Patchworkfamilie” zat. “Heb je broers of zussen?” “Nee, ja, nou… niet echt. Het zijn de dochters van de man van mijn moeder. Nee, geen…

Vroeger vond ik het altijd reuze ingewikkeld om uit te leggen hoe dat bij ons thuis met die “Patchworkfamilie” zat. “Heb je broers of zussen?” “Nee, ja, nou… niet echt. Het zijn de dochters van de man van mijn moeder. Nee, geen halfzussen. Niet verwant. Stiefzussen, precies ja.” 

Dat is ruim 30 jaar geleden. Ik was de enige in mijn klas met zo’n verhaal. 

Nu is het de gewoonste zaak van de wereld dat je ouders, nadat ze uit elkaar zijn, weer een nieuwe partner vinden en je er een stiefgezin bij krijgt. Een substantieel deel van mijn vrienden/kennissenkring leeft in zo’n samengesteld gezin. Vol goede moed en met hoge verwachtingen of juist voorzichtig aan begonnen. Maar eigenlijk altijd met voldoende liefde voor een heel voetbalelftal plus wisselspelers en bereidheid en inzet voor 10. Want verliefdheid geeft vleugels en de tweede (of derde) keer ben je altijd wijzer en sterker. Dus wat kan er mis gaan?

Heel veel helaas. De statistieken wijzen uit dat na het moment van samenwonen,  3 van de 5 stellen binnen 5 jaar weer uit elkaar gaan.  Vermurwd door de ingewikkeldheid, door dat niets vanzelfsprekend lijkt te gaan, door strijd over de kleinste en grootste dingen. Door alsmaar ontbrekende waardering voor je inzet en in plaats daarvan de dagelijkse confrontatie met de lelijkste kanten van jezelf. Daar wordt je moegestreden van en  opgeven lijkt dan voor velen de enige weg om  jezelf terug te vinden en weer rust te hebben. Weer een illusie armer.

Mijn moeder en stiefvader zijn na tien jaar met hun huwelijk gestopt. Zij zegt er nú het volgende over: “Als er toen erkenning was geweest voor hoe complex het voor iedereen is en als we niet zo wanhopig hadden geprobeerd om van twee gezinnen één geheel te maken, maar als we elkaar meer de ruimte hadden gegeven voor ieders eigenheid en behoefte, dan was het niet zo uitputtend geweest en had de liefde misschien kunnen overwinnen.”

Stiefgoed is gespecialiseerd in het zichtbaar maken van de ingewikkeldheden die specifiek horen bij samengestelde gezinnen, zodat deze minder greep op de partners hebben waardoor er weer ruimte ontstaat om te bewegen. En om te blijven.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp