Patricia Heije vertelt meer over het ontstaan van Stiefgoed

Inmiddels had ik genoeg stof tot nadenken hoe ons samengesteld gezin positief bij elkaar te laten blijven

Hoe los je problemen in een samengesteld gezin op?

Inmiddels had ik een ex-man, een burn-out en relatieproblemen. Genoeg stof tot nadenken en ambitie om ons samengesteld gezin positief bij elkaar te laten blijven. Wat moest er gebeuren om niet alleen ons vraagstuk op te lossen, maar van iedereen in een samengesteld gezin?

De aanleiding

In de zomer van 2007 ontmoette ik mijn huidige partner. Een man met kinderen uit een eerdere relatie. In het eerste jaar was het vooral uitzoeken hoe het tussen ons zat. De kinderen zagen elkaar wel, maar weinig. Tot het moment waarop we besloten om met zijn allen op vakantie te gaan. Wat een hel!

We hadden de situatie totaal verkeerd ingeschat. Wisten wij veel. Het waren vooral de strubbelingen tussen de kinderen die ons parten speelden, maar niet veel later ontwikkelde zich genoeg materiaal om het ook tussen ons te laten ontvlammen. Wat we niet zagen was waar het tussen ons werkelijk om ging.

Hulp bleek onvindbaar. Om (opnieuw) hartzeer te voorkomen ben ik alles gaan lezen wat er over het samengesteld gezin te vinden was. Ook kwamen we terecht bij een relatietherapeut die systemisch werkte. Echter niemand kon antwoord geven op de vraag hoe het kon dat we elkaar steeds weer opnieuw kwijtraakten? Een vraag waar je praktisch antwoord op kunt geven, maar wat je nu doet onder de waterlijn werd niet meegenomen.

Ik begon zelf te experimenteren, omdat ik wilde begrijpen; hoe werkt het nu in een samengesteld gezin? Hoe zien de dynamieken in een samengesteld gezin eruit? Ik maakte me de theorie eigen, volgde opleidingen in systemisch werken en relatietherapie in Nederland en België. Zo ontwikkelde zich de behoefte om ons en koppels uit een samengesteld gezin te helpen.

2012

In 2012 kwam het tot mijn eigen praktijk. Een praktijk uitsluitend voor koppels die kinderen hadden uit een eerdere relatie. Alle vraagstukken die er binnenkwamen bekeek ik systemisch.

De dynamiek van het samengestelde gezin heb ik in de praktijk onderzocht. Waar ik persoonlijk zelf tijdens de zoektocht bij een relatietherapeut tegen aanliep, die gebruikmaakte van systemisch werken, was dat er niet naar de probleemstelling in het moment gekeken werd.

Er werd teruggekeken naar het verleden. Voor mij de trigger om te gaan kijken naar vraagstukken in het hier en nu. Met een duidelijke visie voor ogen om samengestelde gezinnen positief bij elkaar te laten blijven en de slagingskans te verhogen, ontwikkelde ik in de loop van vier jaar tijd de vakopleiding in de Stiefgoedmethodiek ©.

De methodiek die helpt bij vraagstukken die er op dit moment spelen.

Wil je weten hoe gedurende de jaren Stiefgoed doorontwikkeld is? Ga dan terug naar de vorige pagina

Ga terug naar: Over ons