Plannen voor samenwonen? Tips voor een samengesteld gezin

Samenwonen is geen gemakkelijke opgave! Ook al ken je elkaar al jaren, al eet je regelmatig samen en ga je met elkaar op vakantie: samenwonen is een enorme verandering voor iedereen in een samengesteld gezin. Voordat je gaat samenwonen is…

Samenwonen is geen gemakkelijke opgave! Ook al ken je elkaar al jaren, al eet je regelmatig samen en ga je met elkaar op vakantie: samenwonen is een enorme verandering voor iedereen in een samengesteld gezin.

Voordat je gaat samenwonen is het handig om te weten van Grondbeginselen en Bouwstenen. De grondbeginselen geven de verschillen aan tussen het samengesteld gezin en het kerngezin. Met de bouwstenen bouw je alvast aan je nieuwe samengestelde gezin. Om een tipje van de sluier op te lichten, volgen hier drie tips voor iedereen die wil gaan samenwonen:

Tip 1: Zorg voor plek voor iedereen in het samengesteld gezin

In de ideale situatie heeft iedereen zijn eigen plek, het allerliefst een eigen kamer. Mocht je kamers moeten delen, laat dan stiefkinderen geen kamer delen, dat scheelt een hoop spanning.
Bij voorkeur zoek je ook een nieuwe woning. De woning van een van de ouders is vaak een beladen plek, waar een deel van het gezin al thuis is en moet inleveren, terwijl een ander deel van het gezin opnieuw moet beginnen.

Ouders gaan ook samenwonen

Houd ook rekening met de ouders! Ook die hebben recht op een eigen plek, waar ze zich even kunnen terugtrekken als dat nodig is. Zeker voor stiefmoeders en voor stiefouders zonder eigen kinderen is die ruimte essentieel, maar ze worden vaak vergeten.

Tip 2: Maak onderscheid tussen huisregels en opvoedregels in een samengesteld gezin

Kinderen uit verschillende kerngezinnen zijn op een bepaalde manier opgevoed en dat kan verder of minder ver uit elkaar liggen. Mijn kinderen moesten bijvoorbeeld altijd ‘proeven’ van het eten. Mijn stiefzoontje hoefde dat niet. Toch sloop het erin dat hij ook leerde ‘proeven’. Waarom? Vooral omdat mijn kinderen het super oneerlijk vonden dat hij dat niet hoefde en zij wel. Als wij eerder hadden geweten dat je onderscheid kunt maken tussen huisregels (gelden voor iedereen) en opvoedregels (gelden voor ouders/kinderen onderling), had ik dat aan mijn kinderen kunnen uitleggen en dat had voor minder verwarring gezorgd. Meer hierover lees je in mijn blog over huisregels.

Tip 3: Neem de tijd om te wennen aan samenwonen

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Het kost een gezin 2-5 jaar voordat iedereen gewend is aan de nieuwe plek met nieuwe mensen, nieuwe (on)hebbelijkheden, nieuwe gewoonten, etc. Je komt in de praktijk vanzelf tegen waar het schuurt. Onze eerste kerst moest faliekant mislukken voor we bij elkaar gingen zitten met de vraag: wat willen we nu écht met kerst en wat zijn we gewend met kerst? Met dat ‘ideaalplaatje’ werd de volgende kerst een ‘test-kerst’, waardoor die al veel leuker werd. In de loop der jaren is er gaandeweg een werkend kerstritueel ontstaan. Maar dat doe je niet in 1 of 2 jaar. En zo gaat het met elke speciale dag: kerst, verjaardagen en en al die andere momenten die in jullie gezin van belang zijn.

Wil je na deze tips meer weten over wat er mogelijk is als voorbereiding op samenwonen? Maak dan een afspraak met een Gelicenseerd Stiefgoedcoach. Er zit er altijd wel een bij jou in de buurt.

Marjolein van der Linden

Gelicenseerd stiefgoedcoach bij www.taaafel.nl, Hilversum

PS: wist je dat je via mijn site direct een gratis afspraak voor een kennismakingsgesprek van 30 minuten kan maken?

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp