Samengesteld op vakantie: droom of drama?

Met z’n allen op vakantie, hoe leuk is dat!! Eindelijk iedereen voor langere tijd bij elkaar. Een gouden kans om de onderlinge banden te versterken. Vol goede moed pak je de koffers, prop je iedereen in de 7-zitter, muziekje aan,…

Met z’n allen op vakantie, hoe leuk is dat!! Eindelijk iedereen voor langere tijd bij elkaar. Een gouden kans om de onderlinge banden te versterken. Vol goede moed pak je de koffers, prop je iedereen in de 7-zitter, muziekje aan, tas met lekkers mee, and there we go. Onderweg sus je onenigheid, relativeer je de filestress en zie je achter elke wolk de zon al schijnen. Op de camping aangekomen probeer je het iedereen naar de zin te maken, is geen moeite je teveel en stap je over 100 ergernissen heen, want…..de vakantie moet leuk zijn! Na een paar dagen ben je uitgeput en je bom van frustraties staat op ontploffen. De kinderen verdragen steeds minder van elkaar, je stiefjes halen het bloed onder je nagels vandaan en je partner en jij zijn in staat van oorlog. Je houdt de hele dag je zonnebril op, want niet iedereen hoeft je tranen te zien. En we gaan nog niet naar huis…..

Een herkenbaar beeld voor veel samengestelde gezinnen. En dat is ook niet zo verwonderlijk. De meeste kinderen pendelen tussen ouders en wonen maar ten dele in het samengestelde gezin. Die paar dagen gaat het best goed samen, en daarna kan je weer even opladen. Maar op vakantie ben je ineens 24/7 samen. Een gewone thuisweek kent een vaste structuur, met vaste momenten voor muziekles, sport etc. Op vakantie valt deze structuur weg en ligt alles open. De dagen moeten met elkaar ingevuld worden, terwijl de onderlinge banden lang niet zo sterk zijn als in een standaard gezin. Kinderen kunnen gaan touwtrekken om de onverdeelde aandacht van de eigen ouder. De stiefouder voelt zich al snel een buitenstaander en de eigen ouder komt in een spagaat tussen beide kampen. Loyaliteitsconflicten, waarmee je dacht te kunnen dealen, worden op vakantie weer actueel.

En hoe ben je vanuit je verleden gewend vakantie te vieren? Dit schept onbewust een beeld van hoe een vakantie voor jou hoort te zijn. Ben je gewend aan actieve vakanties met veel cultuur, dan kan je je erg verloren voelen tijdens een luie strandvakantie. Ging je in je vorige gezin altijd naar een camping en genoot je van contacten met andere vakantiegangers, dan kan je maar moeilijk wennen in een vakantiehuisje hoog in de bergen. In en samengesteld gezin is er vaak geen gezamenlijk vakantieverleden en kunnen de verwachtingen behoorlijk uit elkaar lopen.

Dan maar liever thuisblijven? Of toch maar apart op vakantie? Dat is sommige situaties een prima idee. Als de spanningen in het gewone leven al hoog oplopen of als je net bent gestart met je samengestelde gezin, dan kan ‘gezellig samen op vakantie’ een té grote uitdaging zijn. Is de situatie in het gezin stabiel genoeg, dan kan een gezamenlijke vakantie een positieve ervaring worden en de onderlinge banden zeker verder versterken. Hieronder 8 tips die helpen je vakantie tot een succes te maken.

  1. Check of je verwachtingen realistisch zijn. Verwacht je alleen rozengeur en maneschijn dan gaat het gegarandeerd tegenvallen. Ga er van uit dat er naast leuke momenten ook moeilijke momenten zullen komen. Daarmee is de vakantie niet mislukt, deze momenten zijn part of the deal. Als je er goed mee om kan gaan, helpen ze je verder. Streef niet naar een 10, een 7 is goed genoeg!
  2. Houd vooraf met elkaar een vakantie-overleg. Ga na wat voor ieder afzonderlijk de vakantie tot een topvakantie maakt, en welke vakantietradities ze uit het oude gezin willen vasthouden. Neem ieders inbreng serieus, zonder oordeel. Spreek uit dat je niet elke wens kan vervullen, maar dat jullie er met elkaar iets leuks van willen maken.
  3. Spreek vooraf met elkaar een aantal vakantieregels af. Bijvoorbeeld over afwasbeurten, kookbeurten, gezamenlijk ontbijt etc. Dit geeft duidelijkheid en voorkomt conflicten tijdens de vakantie.
  4. Zorg tijdens de vakantie naast gezamenlijke activiteiten, ook voor activiteiten met de eigen kinderen. Kinderen hebben het nodig ‘gezien’ te worden door de eigen ouder. Dat helpt hen zich meer loyaal op te stellen naar de andere gezinsleden.
  5. Vraag de kinderen regelmatig hoe ze de vakantie vinden en neem hun mening en gevoel serieus.
  6. Plan af en toe quality-time voor jullie als partners. Deel gevoelens en ervaringen en respecteer elkaar daarin. Zorg dat jullie samen een sterk team zijn.
  7. Gun ieder zo nodig een ‘escape’. Soms kan het je teveel worden en heb je even een time-out nodig. De één vindt het fijn zich dan terug te trekken met een boek, de ander wil in z’n eentje wandelen, pubers willen vaak even wifi-time etc. Geef elkaar die ruimte.
  8. Zorg dat de vakantie niet te lang is. Hoe langer de vakantie, hoe meer kans op spanningen. Zeker in de startfase van een samengesteld gezin is één week samen op vakantie vaak lang genoeg.

Iedereen een fijne vakantie gewenst! Houdt het hoofd koel en koester de mooie momenten!

Sigrid de Haan

Stiefcoach bij Stiefgoed Amersfoort

sigrid@stiefgoed.nl

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp