“Schouder aan schouder, hand in hand.”

"Hand in hand, kameraden......"   Eveline belt. Zij en haar man zijn elkaar een beetje kwijt geraakt in hun samengestelde gezin. Ze wonen al 9 jaar samen. De eerste jaren ging alles heel goed. Maar de laatste twee jaar gaat…

“Hand in hand, kameraden……”

Eveline belt. Zij en haar man zijn elkaar een beetje kwijt geraakt in hun samengestelde gezin. Ze wonen al 9 jaar samen. De eerste jaren ging alles heel goed. Maar de laatste twee jaar gaat het eigenlijk steeds minder goed. De lockdown met vele dagen de kinderen allemaal thuis hebben er geen goed aan gedaan. En het gaat steeds slechter tussen haar en de dochter van haar partner. Arthur, haar partner, luistert mee. Ik sta op de speaker.
De dochter van Arthur voelt zich niet meer thuis en niet meer echt welkom bij hen en blijft dan ook soms liever bij haar moeder thuis. “Hoe kunnen we dit tij keren?”
Ik leg het een en ander uit over Stiefgoed en mijn manier van werken. Ook vertel ik ze “We hebben als persoon allemaal talenten. Vaak heeft de vrouw het mooie talent om goed te kunnen organiseren. En mannen hebben het talent om flexibel met de dingen om te gaan. Dat zijn twee mooie talenten. Maar als er het woordje ‘te’ voor komt te staan, dan vervormt het talent en krijgt het talent een andere betekenis. Goed kunnen organiseren betekent dan ‘controlerend, star, rigide’. Flexibel betekent dan dat er eigenlijk geen afspraken meer te maken zijn met je, want iemand past een situatie altijd ‘flexibel’ (op zijn eigen wijze) toe.” Het is stil aan de andere kant van de telefoon en ik vraag of ze er nog zijn.
“Ja”, zeggen ze in koor. Eveline voegt toe: “We zitten elkaar knikkend aan te kijken, dit zijn wij. Ik ben van de controle en Arthur is van het geen afspraak mee kunnen maken. Hoe weet je dat?”
Ik vertel dat dit vaker voorkomt. En dat dit dan ook, onder andere, maakt dat zij als partners niet naast elkaar staan. En dat we, als we samen het traject aangaan, altijd eraan werken om als partners naast elkaar te staan. Schouder aan schouder, hand in hand, kameraden. We zitten niet voor niks in Rotterdam in de buurt van Feyenoord! En zelfs als je geen Feynoord-fan bent, snap je (juist) dat het niet gaat om het hebben van talenten, maar dat je veel verder komt als team als je naast elkaar staat, samenwerkt, goed communiceert, zorgzaam bent voor elkaar, een eenheid vormt en focust op dezelfde dingen. Namelijk als team wil je gaan voor die gouden medaille, toch? Die eerste prijs? Of, in relatie-taal gesproken ‘voor lang en gelukkig!’

We sluiten af met het maken van een afspraak voor een vrijblijvend gratis kennismakingsgesprek. Ik maak graag even kennis met de mensen met wie ik een traject aanga. Het is niet niks om gevoelens en intimiteiten te delen. Er is een ‘klik’ voor nodig. Dan starten we daarna veel fijner.

Heb je een vraag?
Voel je welkom,

Annette

Annette@stiefgoed.nl

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp