Schuldgevoel

Het contact tussen mijn dochter en haar vader was een tijd lang minimaal. 'Mam, ik wil papa alleen met mijn verjaardag zien.' Op mijn vraag of ze haar vader niet vaker wil zien antwoordt zij resoluut. 'Nee mama, na die dag met papa weet ik dat ik hem daarna lange tijd niet zie.' De tranen biggelen over haar wangen. Ik vertaal: 'Als je papa vaker ziet voel je ook vaker dat je hem mist en dat maakt je verdrietig.' Ze knikt bevestigend.

Het contact tussen mijn dochter en haar vader was een tijd lang minimaal.

‘Mam, ik wil papa alleen met mijn verjaardag zien.’ Op mijn vraag of ze haar vader niet vaker wil zien antwoordt zij resoluut. ‘Nee mama, na die dag met papa weet ik dat ik hem daarna lange tijd niet zie.’ De tranen biggelen over haar wangen. Ik vertaal: ‘Als je papa vaker ziet voel je ook vaker dat je hem mist en dat maakt je verdrietig.’ Ze knikt bevestigend.

Oef die ging destijds door merg en been.

Wat had ik haar dit graag bespaard. Het gemis van haar eigen vader en ook de ingewikkeldheid van ons samengesteld gezin waar ze zichtbaar mee worstelde. Haar stiefvader die ze leuk vindt omdat hij grappig, maar tegelijkertijd stom is omdat ze liever haar eigen vader om zich heen heeft. De aandacht van mij die ze ineens moest delen met haar stiefvader. En dan de worsteling in hoe ze zich moet verhouden ten opzichte van haar stiefbroer en stiefzus. Mijn dochter was blij als ze kwamen maar zij hebben eigenlijk genoeg aan elkaar. Het verlangen naar een gelijkwaardige plek binnen de familie van haar stiefvader.

Heel wat ouders die in mijn praktijk komen voelen zich schuldig. Zij proberen dit schuldgevoel te compenseren door de kinderen veel ruimte te geven. Ze hebben moeite met ‘nee’ zeggen wat ertoe leidt dat gemaakte afspraken tussen ouder en stiefouder geen stand houden. Dit leidt bij de stiefouder tot irritatie en verlies van controle wat op termijn onhoudbaar is binnen de relatie.

Ook de kinderen doe je hier geen goed mee. Kinderen hebben behoefte aan grenzen omdat die hen veiligheid en duidelijkheid bieden. Zij hebben behoefte aan vertrouwen, bereikbaarheid en ruggensteun.

Je bewust worden van de invloed van je schuldgevoel helpt jou steviger in je schoenen te staan waardoor je steun biedt aan je partner en de kinderen. Hierdoor kan jouw samengesteld gezin verder groeien.

Ik nam mij voor om mij zo min mogelijk door mijn schuldgevoel te laten leiden. Ik hielp mezelf met de gedachte dat mijn dochter haar koffer mag vullen met goede en minder goede ervaringen. En mocht ze mij nou nodig hebben om haar koffer op te ruimen, dan ben ik er voor haar en mag ze op mij leunen zo vaak als ze wil.

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp