Zit er een houdbaarheidsdatum aan stiefouderschap?

Een paar jaar eerder heb ik een blog geschreven over dit item. Toen nog wonend in een samengesteld gezin met 2 eigen kinderen en 3 stiefkinderen. Mijn toenmalig kersverse man kreeg een herseninfarct 10 dagen na ons huwelijk. Dit heeft…

Een paar jaar eerder heb ik een blog geschreven over dit item. Toen nog wonend in een samengesteld gezin met 2 eigen kinderen en 3 stiefkinderen. Mijn toenmalig kersverse man kreeg een herseninfarct 10 dagen na ons huwelijk. Dit heeft onze relatie niet overleefd en ons samengestelde gezin viel na 12 jaar uit elkaar.

Ervaringsdeskundig

Ook al ben je professional op het gebied van het samengesteld gezin, op moment van scheiding sta je er nog niet bij stil welke gevolgen dit kan hebben voor het contact met de stiefkinderen. Ook al ben je al 12 jaar samen, komen er vraagstukken zoals welke loyaliteiten gaan er spelen, hoe hou je contact, welke ruimte geef je de kinderen en wat heb je te doen om aangehaakt blijven. Natuurlijk met alle begrip over welke keuze die elk kind dan maakt.

BOB

Zoals je in dat vorige blog hebt kunnen lezen zijn de toverwoorden voor een stiefouder: beschikbaar, onvoorwaardelijk en betrouwbaar. Beschikbaar zijn, als ze/hij komt, ik er voor haar/hem ben. Onvoorwaardelijk geven omdat jij het wilt, dan is het zuiver voor jezelf en voor de ander. Betrouwbaar zijn, zodat je stiefkind mag delen wat deze met je wil delen. Deze BOB leg ik ook altijd uit in de praktijk. Hoe belangrijk het is om met elkaar hierover in gesprek te zijn en te regelmatig te evalueren of iedereen nog op hetzelfde spoor zit.

Boze stiefmoeder of toverfee

In mijn geval was het mijn jongste stiefkind dat graag contact wilde blijven houden. Zij was in staat om zowel loyaal naar haar papa als naar mij te blijven.

Regelmatig heb ik het met haar nog over hoe bijzonder dit is want toen we nog samenwoonden konden we soms elkaars bloed wel drinken. Zij kon echt een draak zijn en ik was dan haar boze stiefmoeder. Nu kunnen we daar gelukkig heel erg om lachen. We zien elkaar vaak, soms belt ze me en komt ze spontaan langs dan maken we er natuurlijk even een speciale middag of avond van.

De deur staat open

Alle herinneringen aan die periode zitten sowieso voor altijd in mijn hart. Met een heel speciaal plekje voor mijn mooie en bijzondere stiefdochter!! En hoop dat ik nog vele jaren mag meerijden op haar trein. Mijn deur stond en staat nog altijd open voor alle leden van dit vroegere samengestelde gezin.  Ook dat is een uitvloeisel van BOB: ik blijf graag beschikbaar voor hen die dat willen.

Ben je nieuwsgierig geworden hoe het er bij jullie aan toe gaat met de ‘BOB’ en hoe je dat kan toepassen in je eigen leven? Neem dan contact met me op.

Anouk Schuling, (Stief-/relatie-)Coach & Trainer

www.anoukschuling.nl                anouk@anoukschuling.nl          06 – 25 09 25 22

____________________________________________________________

Anouk: Zit er een houdbaarheidsdatum op Stiefouder zijn?

Anouk: Brief aan de kinderen van mijn (nieuwe)partner

Anouk: “Choose Your Battles”

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp