‘Problemen los je op ander niveau op…’

Stiefdochter komt binnen als een wervelwind, gooit haar tas neer, schopt haar schoenen uit en ploft languit op de bank. Roept in het luchtledige ‘Er is zeker niets in huis, hè? Ik heb honger! En wáár is papa?’ Verslagen kijk…

Stiefdochter komt binnen als een wervelwind, gooit haar tas neer, schopt haar schoenen uit en ploft languit op de bank. Roept in het luchtledige ‘Er is zeker niets in huis, hè? Ik heb honger! En wáár is papa?’ Verslagen kijk ik naar haar. Wéér geen gedag en weer geen oogcontact. Ze doet alsof ik niet besta. Ik denk: ‘begint het weekend echt zó? Met déze energie? Daar heb ik echt geen zin in! Wie denkt ze wel die ze is?’

Gevoelens komen boven

Het is papaweekend. Eens in de 14 dagen komt ze op vrijdagmiddag ze na school naar ons toe en blijft dan het hele weekend. De rest van de tijd is ze bij haar moeder. Mijn gevoel in mijn onderbuik begint te borrelen, ‘OMG als dit maar geen voorbode is voor het hele weekend, daar heb ik echt geen energie voor!’ Uit ervaring weet ik dat als ik er wat van zeg, dat binnen de kortste keren iedereen op zijn tenen loopt. De spanning is dan te snijden en zo’n weekend ga ik het liefste maar weg.’

Moeten we beter opvoeden?

Voor velen zal dit een herkenbare situatie zijn, in positie van vader, dochter en stiefmoeder. (note: de personages kan je ook lezen vanuit moeder, zoon en stiefvader)

Met deze en soortgelijke situaties, komen stellen ook naar mijn praktijk met de vraag: ‘hoe kunnen we hier nu het beste mee om gaan? We houden veel van elkaar maar deze situaties kost onze relatie of de relatie met (stief)dochter?’ Moeten we haar beter opvoeden?

Vier jaar modderen

Dit gezin is een stiefoudergezin met papa, dochter (15) en stiefmoeder. Sinds de (vecht)scheiding, nu 4 jaar geleden, verloopt de communicatie tussen de ex-partners voornamelijk via de dochter. Moeder heeft het erg moeilijk gehad met de scheiding. In haar ogen ging papa er ineens vandoor. Vader en stiefmoeder hebben sinds 3 jaar een relatie en stiefmoeder is na 1,5 jaar bij vader ingetrokken.

Stiefmoeder is een lieve vrouw met een groot hart. Ze wist van tevoren dat ze een man had getroffen die al een kind had uit een vorige relatie. Zelf kon ze geen kinderen krijgen en ze keek ernaar uit om dan toch een ‘beetje’ moeder te kunnen zijn.

Problemen los je op een ander niveau op

In de praktijk werk ik voornamelijk met het koppel. In bovenstaande situatie is het belangrijk dat je gaat onderzoeken wat er gebeurt vanuit ieders positie; gevoelens, gedachten en gedrag. Dus met andere woorden: wat gebeurt er onder water? Vanuit de bouwstenen van een samengesteld gezin gaan we o.a. kijken naar de herkomst, het fundament, (gezins-) waarden en communicatie. Wat is ervoor nodig om weer anders naar elkaar te kijken waar door er een andere / nieuwe verbinding kan ontstaan. Zou het heel simpel liggen aan het opvolgen van de huis-en opvoedregels dan was het niet zo ingewikkeld geweest om het op te lossen.

Kom je er toch niet helemaal uit of spelen er andere dynamieken/loyaliteiten, dan kunnen we er natuurlijk samen naar te kijken. Via de website van Stiefgoed/ locatie Amstelveen of via Anoukschuling.nl kan je aanmelden voor een gratis inloopspreekuur, een afspraak maken of bellen voor meer informatie.

De deur staat voor je/jullie open!

Anouk Schuling, Oefentherapeut, (Stief-/relatie-)Coach & Trainer

www.anoukschuling.nl                anouk@anoukschuling.nl          06 – 25 09 25 22

___________________________________________________________

Anouk: Deze 8 tips zijn helpend voor een TOPvakantie!

Anouk:Valkuilen Stiefmoeders(Tips en ervaringen uit de praktijk)

Anouk: Valkuilen Stiefvaders(Tips en ervaringen uit de praktijk)

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp