De Stiefgoedmethodiek®

De Stiefgoedmethodiek® is hét middel om problematiek om te buigen naar balans in het samengesteld gezin. Een doelgerichte werkwijze voor duurzame oplossingen.

De Stiefgoedmethodiek®

Werken met samengestelde gezinnen en samengestelde partnerrelaties vraagt écht iets anders dan werken met kerngezinnen.

Daarom heeft Stiefgoed bestaande therapeutische modellen getoetst en aangepast aan de behoeften van een samengesteld gezin. De Stiefgoedmethodiek® bestaat uit 6 fases en is dé methode om problemen op te lossen en toe te werken naar duurzame rust en harmonie. De Stiefgoedmethodiek® is inmiddels ingezet bij 3000 gezinnen. Uit het laatste onderzoek blijkt dat 90% van de cliënten één jaar na afronden van het traject nog samen zijn. 

Kenmerken van de Stiefgoedmethodiek® zijn haar doelgerichte, kortdurende en effectieve werkwijze die wordt gelijkenissen hebben met logische niveau’s van Bateson. 

Uitgangspunten van de Stiefgoedmethodiek® zijn:

  • het verkrijgen van inzicht en perspectief door de combinatie van praten én ervaringsgericht werken. Hierdoor wéét je niet alleen, maar voel je het ook. Daardoor beklijft het geleerde;
  • het gedachtegoed en volgens de methodieken Contextuele therapie, Gestalt, EFT, Systemisch werk (verschillende werkvormen zoals familieopstellingen) en Transactionele Analyse;
  • een diep geloof dat iedere (liefdevolle) relatie en gezinsvorm de potentie heeft om te groeien;
  • de wetenschap dat iedere situatie uniek is;
  • de afspraak dat wij aansluiten op de groeifases van het relatie en gezin, op thema’s die spelen, in een tempo dat past;
  • dat niets moet, men zelf beslissingen neemt en hier verantwoordelijk voor is;
  • wederzijds respect, gelijkwaardigheid, veiligheid en contact;
  • volledige focus op het beantwoorden van de hulpvraag;
  • Dat je niet alleen in de Stiefgoedpraktijk aan het leren bent, maar om die momenten heen, ook door middel van ons digitale leerplatform.

Alle Stiefgoedcoaches zijn minimaal op Post-HBO niveau opgeleid en zijn ervaringsdeskundig. De Stiefgoedcoaches zijn intern opgeleid en zijn gespecialiseerd in het werken met Stiefgoedmethodiek en zijn telkens voor een jaar gelicenseerd. Na het volgen van geaccrediteerde bijscholing die door Stiefgoed wordt aangeboden, wordt de licentie met een jaar verlengd. Door de eisen die Stiefgoed stelt aan haar Stiefgoedcoaches weten collegae en cliënten dat er altijd goede en effectieve geboden wordt.