De Stiefgoedmethodiek®

De Stiefgoedmethodiek® is hét middel om problematiek om te buigen naar balans in het samengesteld gezin. Een doelgerichte werkwijze voor duurzame oplossingen.

De Stiefgoedmethodiek®

Werken met samengestelde gezinnen en samengestelde partnerrelaties vraagt écht iets anders dan werken met kerngezinnen.

Daarom heeft Stiefgoed bestaande therapeutische modellen getoetst en aangepast aan de behoeften van een samengesteld gezin. De Stiefgoedmethodiek® is hét middel om alle problematiek om te buigen naar balans in het gezin en in de relatie. Het is een doelgerichte, kortdurende en effectieve werkwijze die duurzaam oplossingen biedt voor de uitdagingen in samengestelde gezinnen en -relaties.

De Stiefgoedmethodiek® is gebaseerd op:

  • het verkrijgen van inzicht en perspectief door de combinatie van praten én ervaringsgericht werken. Hierdoor wéét je niet alleen, maar voel je het ook. Daardoor beklijft het geleerde.
  • het gedachtegoed en volgens de methodieken Contextuele therapie, Gestalt, EFT, Systemisch werk (verschillende werkvormen zoals familieopstellingen) en Transactionele Analyse.
  • een diep geloof dat iedere (liefdevolle) relatie en gezinsvorm de potentie heeft om te groeien.
  • de wetenschap dat iedere situatie uniek is.
  • de afspraak dat wij aansluiten op de groeifases van het relatie en gezin, op thema’s die spelen, in een tempo dat past.
  • dat niets moet, men zelf beslissingen neemt en hier verantwoordelijk voor is.
  • wederzijds respect, gelijkwaardigheid, veiligheid en contact.
  • volledige focus op het beantwoorden van de hulpvraag.

Alle Stiefgoedprofessionals zijn minimaal op Post-HBO niveau opgeleid en zijn ervaringsdeskundig. Vervolgens zijn zij door middel van de interne en 1 jaar durende opleiding tot Stiefgoedprofessional – waar de Stiefgoedmethodiek centraal staat – gespecialiseerd in het werken met stiefproblematiek. Alle professionals volgens zeswekelijks intervisie en worden voortdurend bijgeschoold op dit thema.