Stiefmoeder: boze heks of toverfee?

Stiefmoeder: Boze heks of toverfee? Is een stiefmoeder in sprookjes vaak een boze heks, in het echte leven wil zij niets minder zijn dan de goede toverfee. En ja, daar gaan stiefmoeders met hun drukke levens wel eens aan ten…

Stiefmoeder: Boze heks of toverfee?
Is een stiefmoeder in sprookjes vaak een boze heks, in het echte leven wil zij niets minder zijn dan de goede toverfee. En ja, daar gaan stiefmoeders met hun drukke levens wel eens aan ten onder.

Ik ben ook een stiefmoeder. Ik heb zelf geen kinderen en ik had ook geen kinderwens. Maar toen mijn partner drie kinderen meebracht die parttime bij ons waren, ging ik voor ze zorgen. Niet omdat iemand mij dat vroeg maar gewoon, omdat het zorgen in mijn genen zit. Ik had in die periode iets meer vrije tijd dus ik kookte toch al en ik vind koken leuk. Kookte ik toch gewoon voor 5 personen. Dat ik in de keuken al “lus ik nie” hoorde maakte het allemaal wel iets minder, maar ja. En de was, die deed ik meestal ook. Alleen de wasmand werd wel een stuk voller. En iemand moest er toch op letten dat ze hun tanden poetsten en een jas aandeden als ze naar school gingen, geen probleem… ik zorgde ervoor.

Soms was het me allemaal wel eens te veel. Maar dan was mijn impuls juist om nog wat beter mijn best te doen. Vanuit het gevoel dat ik tekortschoot. Ik moest dit toch allemaal gewoon kunnen volhouden om de nieuwe gezinssituatie te doen ‘slagen’?

De perfecte stiefmoeder
Ik ben niet de enige, weet ik. Voorbeelden te over, ik hoor ze voortdurend in mijn coachpraktijk: de stiefmoeder die het verjaardagsfeestje organiseert voor zijn dochter, de stiefmoeder die de goede gesprekken voert met een kopje thee, de stiefmoeder die wakker ligt als zijn kinderen nog niet thuis zijn gekomen na een avondje stappen. Ik weet niet of er stiefvaders zijn die een dergelijke zorgende rol direct op zich nemen voor haar kinderen, maar ik ben ze nog niet tegengekomen. Al zou het ook zo kunnen zijn dat mannen minder vaak hulp zoeken of geslotener zijn over gezinszaken. Kortom, ik zie vaak dat stiefmoeders krampachtig proberen een toverfee te zijn.

Erkenning
Al dat moederen is allemaal heel goed bedoeld. Maar je kunt niet eindeloos blijven geven zonder er iets voor terug te krijgen. Dan loop je werkelijk leeg en valt er niets meer te geven. Klinkt misschien onaardig maar het is nou eenmaal zo dat geven en nemen enigszins in balans moeten zijn. Je moet er dus iets voor terugkrijgen om weer op te kunnen laden. En dan bedoel ik niet gelijk iets materieels, hoewel een bloemetje af en toe wel heel fijn zou zijn ?. Het belangrijkste is dat je als stiefmoeder ook goed voor jezelf zorgt en dat je partner of de omgeving ziet en erkent wat jij belangeloos geeft aan kinderen die niet jouw kinderen zijn. En als die steun niet vanzelf komt dan kan je er ook om vragen.

Een ander ‘houden van’
Er is nou eenmaal een verschil in zorgen voor eigen kinderen en zorgen voor kinderen van een partner. Als biologische moeder hang je ’s avonds vast ook wel eens uitgeput op de bank maar als dat ondeugende jongetje of meisje je de volgende ochtend met een grote smile begroet dan is de balans snel hersteld en kan je er weer een dag tegenaan.
Dat ligt toch net wat anders voor stiefmoeders. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat een stiefmoeder niet van de kinderen kan houden, maar het is toch een ander soort houden van. Iets meer voorwaardelijk denk ik. Je hebt immers niet zelf voor deze kinderen gekozen; je hebt ze erbij cadeau gekregen.

Een stiefmoeder cadeau
Voor de kinderen is het niet veel anders. Een stiefmoeder is voor de kinderen uiteindelijk niet hun moeder, ook zij hebben haar erbij cadeau gekregen. Het kost tijd voor ieder in de nieuwe samenstelling om zijn of haar rol te vinden.
Het kan een hoop stress wegnemen als je dit samen bespreekt. In ieder geval met je partner, en afhankelijk van de leeftijd, ook met de kinderen. Wat verwacht je van mij, hoe gaan we met elkaar om, kan en wil ik die rol vervullen? Het vraagt dus ook van de stiefmoeder om haar grenzen helder te hebben. Wat heb ik nodig om weer op te laden? Hoe zorg ik ervoor dat geven en nemen meer in balans zijn? Als de verwachtingen helder zijn hoeft de stiefmoeder niet meer krampachtig een rol aan te nemen die mogelijk toch al niet van haar werd verwacht.

Opladen!
Dat jouw partner ziet en erkent hoe jij je best doet om een perfecte stiefmoeder te zijn, helpt veel. Maar hoe zorg je er als stiefmoeder zelf voor dat geven en nemen wat meer in balans zijn? Luister in ieder geval goed naar je eigen behoeften en neem ze serieus. Als de weegschaal doorslaat naar geven, dan wordt het tijd om te nemen. Wat denk je van een avondje naar de film met een vriendin, een lange strandwandeling met de hond, of uitgebreid uit eten met je partner. Kan je gelijk erkenning vragen voor jouw harde werken.
Voel je zeker niet schuldig, want welke moeder zou jij als kind graag cadeau willen krijgen: een krampachtige stiefmoeder die er altijd is? Of een vrolijke stiefmoeder die ook haar eigen behoeften serieus neemt? Juist! In moderne sprookjes bestaat er ook een relaxte stiefmoeder.

Deze blog werd gepubliceerd op 10 december 2019 op MOMmag.nl, een online magazine voor moeders en nu dus ook voor stiefmoeders.

Hulp Samengestelde gezinnen | Stiefgoed

Deel dit artikel op...

Linkedin WhatsApp